Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  09:23:32

Παραλίγο συντριβή τουρκικού μαχητικού σε αερομαχία με ελληνικά F-16

Αρνητική εξέλιξη είχε για έναν τούρκο πιλότο η απόπειρα παρενόχλησης ελληνικών μαχητικών F-16 κατά την διάρκεια της άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ» στην Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», την περασμένη Πέμπτη (6/10), κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου, ένας κλειστός σχηματισμός τεσσάρων οπλισμένων μαχητικών ελληνικών F-16 εμφανίστηκε ξαφνικά να πετά ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμεύσει με NAVTEX για την άσκηση.

Η τετράδα πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος από Κρήτη μέχρι Κύπρο και όταν η τουρκική αεράμυνα το αντιλήφθηκε όταν τα μαχητικά εμφανίστηκαν στο FIR Λευκωσίας, ανατολικά της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της άσκησης.
Μάλιστα, αν και υπήρξε η σκέψη να πραγματοποιούσαν διελεύσεις πάνω από τη Μεγαλόνησο, τελικά δεν προχώρησαν αφού ο σκοπός της πτήσης ήταν άλλος και δεν θα ήταν καθόλου κομψό προς τους συμμάχους να δοθεί η εντύπωση ότι τους χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα.

Η αντίδραση των Τούρκων

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι Τούρκοι βλέποντας τα ελληνικά F-16 απογείωσαν δύο μαχητικά προκειμένου να τα αναχαιτίσουν. Δεν γνώριζαν ότι ήταν τέσσερα τα ελληνικά μαχητικά, αφού ο κλειστός σχηματισμός που πετούσαν τα εμφάνιζε στα ραντάρ για ένα ζευγάρι. Μόνο που ήδη είχαν απογειωθεί ελληνικά μαχητικά από την Κρήτη, που περίμεναν τους Τούρκους.
Έτσι, μόλις οι Τούρκοι πιλότοι αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς τον σχηματισμό των «τεσσάρων», τα δύο ελληνικά τούς καταδίωξαν κι άρχισαν οι αερομαχίες.

Οι Έλληνες πιλότοι άρχισαν να τραβούν τους Τούρκους σε ένα σπιράλ αερομαχιών με στόχο να βρεθούν δηλαδή στην ουρά τους. Οι Τούρκοι κάπου έχασαν τον προσανατολισμό τους, κάπου πίστεψαν ότι μπορούσαν να αναστρέψουν την κατάσταση, επέμεναν... μέχρι που ακούστηκε από τον ασύρματο η απεγνωσμένη φωνή για βοήθεια του ενός εκ των δύο τούρκων πιλότων.
Ο Έλληνας που βρισκόταν πίσω του τον είχε λοκάρει, ο Τούρκος προσπαθούσε να ξεφύγει και ξαφνικά είδε ότι έμενε από καύσιμα. Φυσικά, τα ελληνικά μαχητικά κατάλαβαν ότι τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ άσχημα για τον αντίπαλο πιλότο και σταμάτησαν να τον πιέζουν, δίνοντάς του χώρο να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Από τον ασύρματο -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- άκουγαν τους Τούρκους να εμψυχώνουν τον συνάδελφο τους ώστε να προσγειώσει το μαχητικό στην βάση του Ντάλαμαν. Στον ασύρματο ακούστηκε ο τούρκος πιλότος να λέει ότι δεν θα καταφέρει. Ότι θα χάσει το αεροσκάφος.
Τελικά, κατάφερε να το προσγειώσει έχοντας αδειάσει τις δεξαμενές του, αφού ελάχιστα μόλις πάτησαν και οι τρεις τροχοί στον διάδρομο, ο κινητήρας έσβησε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline