Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  09:45:38

Σύλληψη άλλων 500 ατόμων για φερόμενες σχέσεις με τον Γκιουλέν

Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν κατηγορούνται ότι έλαβαν ή αναδιένεμαν χρήματα που εστάλησαν από το εξωτερικό από υποστηρικτές του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη 500 και πλέον ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για συνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

«Έχουν εκδοθεί 704 εντάλματα σύλληψης και έχουν συλληφθεί 543 άτομα», γνωστοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η επιχείρηση, που διεξήχθη σε 59 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, είχε στόχο την οικονομική δομή της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», αρκτικόλεξο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να χαρακτηρίσει το δίκτυο Γκιουλέν.
Οι ύποπτοι που συνελήφθησαν σήμερα κατηγορούνται ότι έλαβαν ή αναδιένεμαν χρήματα που εστάλησαν από το εξωτερικό από υποστηρικτές του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν πολύτιμος σύμμαχος του Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι διέδιδε υποψίες διαφθοράς που στόχευαν την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός.
Ο Γκιουλέν, 81 ετών, θεωρείται από τον πρόεδρο Ερντογάν ως ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει περισσότερες από 300.000 συλλήψεις μετά από αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, ιδιαίτερα στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του στρατού και μεταξύ διανοουμένων.
Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία την έκδοση των γκιουλενιστών αγωνιστών που ζουν στο έδαφός τους, θέτοντας αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline