Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  08:23:08

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Δεν χωρούν δικαιολογίες για το δώρο του 1,8 δισ. ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς

Η επιλεκτική αμνησία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, ούτε να κρύψει τις ευθύνες της για αυτό, τονίζουν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα.

Όπως σχολιάζουν δεικτικά οι δύο τομεάρχες «τι άλλο θα μπορούσε βέβαια να κάνει για να καλύψει ότι 1,8 δισ. ευρώ αφαιρέθηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να τροφοδοτήσουν τα άδικα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή από τον Ιούλιο του 2021».

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έτσι «έκλεψε» 1,8 δισ. ευρώ των καταναλωτών για χατίρι του καρτέλ ενέργειας κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΥΓΗ.

Συνεχίζουν, αναφέροντας ότι το αρμόδιο υπουργείο δήλωσε άγνοια (!) για την έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών της περιόδου Ιούλιος 2021 με Ιούνιος 2022, που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε συνέντευξη τύπου στις 21 Ιουλίου η οποία υπάρχει και σήμερα αναρτημένη στο διαδίκτυο με όλους τους σχετικούς πίνακες και με αναφορές σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του ΑΔΜΗΕ, όπου βασίστηκε και ο υπολογισμός.

Όπως τονίζουν, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στους καταναλωτές γιατί δεν επιστρέφει το 90% των 2,2 δισ. ευρώ των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά μόλις 373,55 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα για να φανεί το μέγεθος της κοροϊδίας έναντι των καταναλωτών, υπενθυμίζουν ότι οι επιδοτήσεις της ακρίβειας στο ρεύμα μόνο για τον Σεπτέμβριο έφτασαν στο 1,9 δισ. ευρώ! Ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακτά για 9 μήνες μόλις 373,55 εκατ. ευρώ, ενώ τους τελευταίους 3 μήνες περηφανεύεται ότι έχει ανακτήσει 2,2 δισ. ευρώ υπερέσοδα.

Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση για να μειώσει τον υπολογισμό των υπερκερδών ψήφισε τροπολογία αφαίρεσης του κόστους εκπτώσεων και εμπορικών πακέτων, που μείωσαν τον υπολογισμό της ΡΑΕ από 1,22 δισ. ευρώ σε 0,415 δισ. ευρώ! «Για όλα αυτά οφείλει να απολογηθεί η κυβέρνηση!» όπως σημειώνουν.

Για να «φρεσκάρουν» τη μνήμη των κυβερνητικών στελεχών, θα αποστείλουν τη Δευτέρα στο ΥΠΕΝ τη σχετική Έκθεση με τον υπολογισμό των πραγματικών υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιουλίου 2021- Μαρτίου 2022.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί, ως οφείλει, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει το συμφέρον και την πρόσβαση των καταναλωτών στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. «Αυτό χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία και όχι το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί στην Ελλάδα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και με πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Στάσση και των γαλάζιων παιδιών στης ΔΕΗ, η οποία παρουσιάζει και «high score» υπερκερδών»

Μετά τη Δευτέρα, όπως αναφέρουν Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα αναμένουν από το ΥΠΕΝ, να μελετήσει τα στοιχεία της έκθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα πραγματικά υπερκέρδη και στη συνέχεια να τα φορολογήσει και να τα επιστρέψει στους καταναλωτές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline