Σάββατο 20 Απριλίου 2024  04:21:16

«Πυρά» κομμάτων κατά Αστυνομίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζουν τα κόμματα για τα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Σφοδρά πυρά κατά της αστυνομίας αλλά και της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση με αφορμή τον πυροβολισμό 16χρονου οδηγού από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν πλήρωσε τη βενζίνη που έβαλε στο αυτοκίνητο.

Μαζέψτε τους ανεκπαίδευτους σερίφηδες

Οι πολιτικές αντιδράσεις συσχετίζουν αυτό το περιστατικό με όσα έχουν προηγηθεί, υπενθυμίζοντας την περίπτωση Σαμπάνη ενώ επισημαίνεται ότι ακόμα ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας γίνεται παραμονές της μαύρης επετείου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα πριν από 14 χρόνια.
Τον αποτροπιασμό του για μια ακόμη δολοφονική ενέργεια ενάντια σε 16χρονο από ανεκπαίδευτους και επικίνδυνους «αστυνομικούς» του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, εκφράζει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται στο γεγονός ότι το νέο ακραίο περιστατικό αστυνομικής βίας στη Θεσσαλονίκη, με τα πρώτα στοιχεία να αναφέρουν πως ο 16χρονος δεν οπλοφορούσε καν, σημειώθηκε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά Νίκου Σαμπάνη ύστερα από καταδίωξη στο Πέραμα. Επίσης, είναι μια ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Κύριε Θεοδωρικάκο, μαζέψτε επιτέλους τους ανεκπαίδευτους "σερίφηδες" που έχετε βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο» υπογραμμίζει ο Χρήστος Σπίρτζης απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά στο θάνατο» καταλήγει.
Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα
Απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητάει το ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη τονίζει:

«Ο βαρύτατος τραυματισμός με σφαίρα στο κεφάλι του ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη μετά από αστυνομική καταδίωξη προκαλεί θλίψη και βαθύτατο προβληματισμό. Ευχόμαστε να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το θύμα.
Ταυτόχρονα όμως τίθεται θέμα για την ευκολία με την οποία κάποιοι αστυνομικοί κάνουν χρήση όπλου. Διότι εν δυνάμει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός, δηλαδή πυροβολισμός εξουδετέρωσης, κατά το Ν. 3169/2003 απαγορεύεται :

α. εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος,
β. εναντίον ενόπλου πλήθους, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι,
γ. εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου.
δ. εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή, φαίνεται να συντρέχουν πολλαπλοί λόγοι απαγόρευσης χρήσης όπλου.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει άμεσα να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση και βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει ταχύτατα το έργο της.
Τέτοιες τραγικές καταστάσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις έντονες παρατηρήσεις διεθνών και εθνικών μηχανισμών πρόληψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας, που αναφέρουν ότι στη χώρα μας όλο και περισσότερο περιπτώσεις αστυνομικής βίας αποκτούν συστηματικά χαρακτηριστικά και δεν είναι πια μεμονωμένα γεγονότα».

Καμιά ανοχή στην κρατική βία

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει η ΚΝΕ σήμερα στις 19:30 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε ανακοίνωσή της που αναρτά στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το ΚΚΕ αναφέρεται:
«Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκαλεί μόνο οργή και αποτροπιασμό.

Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της Αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Άραγε το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;
Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται στο έδαφος υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και τη νεολαία.
Καμία συγκάλυψη – Καμία ανοχή στην κρατική βία!».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline