Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024  22:28:14

«Αν ο Ερντογάν αισθανθεί απελπισμένος πριν τις εκλογές στην Τουρκία, μπορεί να στήσει σκηνικό έντασης με την Ελλάδα»

Τα σχέδια της Τουρκίας θα συνεχιστούν είτε ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές, είτε επικρατήσει ο πολιτικός που η συμμαχία των έξι θα επιλέξει ώστε να εκθρονίσει τον τωρινό πρόεδρο – αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι.

Η Ελλάδα θα ήθελε νίκη Ερντογάν ή να αντιμετωπίσει το άγνωστο; «Για τη Δύση το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν. Για εμάς το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε», λέει ο κύριος Κωνσταντίνος Λάβδας, ο οποίος σημειώνει: «Σε βάθος χρόνου η τουρκική στρατηγική δε θα αλλάξει».

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο βρέθηκε στο στούντιο του Newsbeast και μάς έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε μέσω του podcast πολλά και σημαντικά θέματα, αναζητώντας τις απαντήσεις τους. «Αν γίνονταν αύριο οι εκλογές στην Τουρκία, ό,τι και να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν θα έβρισκε ένα τρόπο -είτε μέσω νοθείας, είτε μέσω μιας σχετικής εξωτερικής περιπέτειας, είτε μέσω μιας νέας δικαστικής δίωξης- να υπερισχύσει», υποστηρίζει ο κύριος Λάβδας.

Είναι το επόμενο διάστημα επικίνδυνο για να στηθεί στο Αιγαίο σκηνικό έντασης από την Τουρκία; Ο καθηγητής εξήγησε την κατάσταση: «Είναι με την απλή έννοια, την οποία μπορεί να καταλάβει ο καθένας, ότι αν ο Ερντογάν αισθανθεί απελπισμένος πριν τις εκλογές, θα προτιμήσει μια εκτροπή. Μια εκτροπή που μπορεί να προκληθεί με ένα εξωτερικό διεθνές επεισόδιο ή με ένα απλό διακρατικό επεισόδιο, όπως είναι αυτό το Ελλάδας-Τουρκίας. Από το να χάσει τις εκλογές, να φυλακιστεί, να εξοριστεί – ναι, είναι πιθανό. Εάν ο Ερντογάν θεωρήσει ότι με άλλους τρόπους θα έχει μια σχεδόν σίγουρη επικράτηση, τότε δεν έχει λόγο να το κάνει. Γιατί αν το κάνει, θα θεωρηθεί δούρειος ίππος της Ρωσίας».

Την ώρα που οι Τούρκοι καταστρώνουν τα σχέδιά τους στη σκακιέρα της διπλωματίας, η ελληνική πλευρά θα πρέπει, πάση θυσία, να διατηρήσει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν χτίσει με τη Γαλλία αλλά να βρεθεί και ένας βηματισμό με την Ιταλία, ανεξαρτήτως αν μας αρέσει το πολιτικό χρώμα της κυβέρνησης. Ο κύριος Λάβδας σημειώνει: «Η Μελόνι έχει περάσει από μια απολύτως κατακριτέα περίοδο, αλλά αυτό συμβαίνει με υπουργούς και πρωθυπουργούς από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή μάς συμφέρει να υπάρξει σταθερότητα στην Ιταλία, δε μας συμφέρει μια νέα σειρά εκλογικών αναμετρήσεων.

Η Μελόνι έχει εκτεθεί, ας το πούμε έτσι, υπέρ των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μια μεγάλη παράδοση επιθετικών δηλώσεων απέναντι στην Τουρκία γενικώς και στο καθεστώς Ερντογάν ειδικώς. Αυτό δείχνει κάτι».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline