Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  15:47:09

Γλυπτά του Παρθενώνα: Να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα, προτείνει το Βρετανικό Μουσείο αλλά με απλό δανεισμό

Για win-win κατάσταση κάνει λόγο ο πρόεδρός του, Τζορτζ Όσμπορν. Η Βρετανία συζητά μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να εκτίθενται και σε Λονδίνο και σε Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος έκανε λόγο για win-win κατάσταση.

«Είναι ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο να λυθεί», είπε στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς», προσέθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είπε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ παρόμοια, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.
«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος», κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline