Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  19:17:28

Πρόεδρος, Μητσοτάκης και ΣΥΡΙΖΑ για επέτειο εισβολής στην Κύπρο: Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο Ανακοινώσεις για τα 49 χρόνια της τουρκικής εισβολής στο νησί, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το υπουργείο Εξωτερικών και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μηνύματα για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στέλνει ο πολιτικός κόσμος της χώρας με ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα "Δεν Ξεχνώ" παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων».
«Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», γράφει ο πρωθυπουργός.

Ανακοινώσεις από ΠτΔ, ΥΠΕΞ και ΣΥΡΙΖΑ

Με μήνυμά της στο Twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρεται επίσης στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ συνεχίζεται η παράνομη κατοχή ενός μεγάλου τμήματός της. Δεν ξεχνάμε όσους έχασαν τη ζωή τους, όσους εκτοπίσθηκαν, όσους ακόμη αγνοούνται. Κορυφαία εθνική μας προτεραιότητα παραμένει η συνολική, αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημειώνει.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση για την επέτειο της εισβολής σημειώνοντας πως «σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης», σημειώνει το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο "δύο κρατών". Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει για την τουρκική εισβολή τα εξής:
«Σήμερα, 49 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, έπειτα από το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β' και της ελληνικής Χούντας, τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η τιμή στους πεσόντες και η έμπρακτη ανακούφιση των ξεριζωμένων επιβάλει την ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων». Τονίζει, επίσης, πως «επιβάλει τη διαρκή υπόμνηση ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline