Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:42:35

Γαλάζιος συναγερμός σε 4+2 Περιφέρειες με ανησυχίες

Ανησυχία στο κυβερνών κόμμα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί υπό τη σκιά των καταστροφών.

Οι τοπικές έριδες που δεν σβήνουν παρά τις ζυμώσεις, οι αναβολές οι οποίες αναγκαστικά δίνονται στη δημόσια κινητοποίηση των υποψηφίων λόγω των διαδοχικών δύσκολων στιγμών ανά την επικράτεια και συνολικά ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν στις τοπικές τάσεις τα διαδοχικά μέτωπα – κρίσεις για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση – πυρκαγιών και πλημμυρών εντείνουν τους προβληματισμούς στη ΝΔ τέσσερις εβδομάδες πριν από τις κάλπες.

Οι ταλαντώσεις παραμένουν

Ταλαντώσεις καταγράφονταν στη γαλάζια έδρα ήδη από την προεργασία της εισόδου των «εκλεκτών» της στη μάχη για τις Περιφέρειες, με μεγαλύτερη ανατροπή την εναλλαγή «χρίσματος» (στον Νίκο Χαρδαλιά αντί του Γιώργου Πατούλη) στην Αττική και με μοναδική μη κομματική υποψηφιότητα εκείνη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη για τον οποίο όμως η ΝΔ έσπευσε σε δημόσια δήλωση στήριξης.
Οι ταλαντώσεις παραμένουν κυρίως σε 4+2 Περιφέρειες: Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο (σ' αυτές τις δύο προκρίθηκαν καινούργια πρόσωπα), Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο αλλά και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Θεσσαλία στο φόντο των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε Εβρο και θεσσαλικό κάμπο.

Και στις δύο τελευταίες Περιφέρειες που έχουν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα των μεγάλων καταστροφών το κόμμα στηρίζει τους νυν περιφερειάρχες Χρήστο Μέτιο και Κώστα Αγοραστό, αντίστοιχα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι συνολικά έξι Περιφέρειες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία χτυπούν στη ΝΔ καμπανάκι απέναντι στον διπλό στόχο της κυβερνώσας παράταξης για έναν εκ νέου «μπλε χάρτη» και για όσο το δυνατόν περισσότερες αναμετρήσεις που θα λήξουν από τον πρώτο γύρο στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει κομματικό πρόσημο στις περιφερειακές εκλογές ενώ 25 στελέχη της ΝΔ, υπό τον γενικό διευθυντή της Γιάννη Σμυρλή, είναι υπ' ατμόν από τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να εντοπίζουν γκρίζες ζώνες, να προτείνουν στοχευμένες ενέργειες στην αμιγώς προεκλογική περίοδο, να εκτιμούν έγκαιρα τα πιθανά ντέρμπι.
Τέτοιο προκύπτει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στην – κομβική και για το γαλάζιο «γόητρο» – Πελοπόννησο.

Ο Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν βγει και οι ίδιοι μπροστά για την προώθηση του Μεσσήνιου Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος εξ αρχής, όπως συζητιόταν στους νεοδημοκρατικούς κόλπους, είχε να διαχειριστεί την πρόκληση της χαμηλής αναγνωρισιμότητας απέναντι στον Πέτρο Τατούλη. Ειδικά, όπως λένε έγκυρες πηγές, σε συγκεκριμένους νομούς.
Στο Βόρειο Αιγαίο επιχειρείται να κοπούν δυνάμεις από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με τον Αλκιβιάδη Στεφανή να θέτει ψηλά τον πήχη για επικράτηση από την πρώτη Κυριακή.

Τα αντάρτικα

Πιο περίπλοκη θεωρείται η κατάσταση και άρα πιο απαιτητική η κινητοποίηση στις περιφέρειες με τα «αντάρτικα».
Ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία είχε επικρατήσει από τον πρώτο γύρο στην αναμέτρηση του 2019, ωστόσο το γαλάζιο ραντάρ είναι στραμμένο προς τα εκεί «μετρώντας» τις δυνάμεις του – διαγραφέντα από το κόμμα – πρώην βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Αμανατίδη, ο οποίος έχει τραβήξει στελέχη προς το μέρος του.
Αντίπαλο και τον... εαυτό της έχει η ΝΔ και στο Ιόνιο καθώς απέναντι στη Ρόδη Κράτσα βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής αλλά και αλλού.
Μεταξύ άλλων στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, μια περιφέρεια με ειδικό πολιτικό βάρος για τη ΝΔ, καθώς απέναντι στον Χρήστο Μέτιο βρίσκεται εκ νέου ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος στον δεύτερο γύρο το 2019 βρέθηκε πίσω από τον αντίπαλό του για 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline