Κυριακή 28 Απριλίου 2024  01:46:25

ΟΗΕ: Η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά

Περισσότερα από 3.450 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, αναφέρει ο ΟΗΕ. Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά», δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη που εκφράζουν φόβους μήπως και άλλα πεθάνουν από αφυδάτωση.

«Οι πιο έντονοι φόβοι μας ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν θα μετατρεπόταν σε δεκάδες, μετά σε εκατοντάδες και τέλος σε χιλιάδες, έγιναν πραγματικότητα μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών», δήλωσε ο Τζέιμς 'Ελντερ, εκπρόσωπος της Unicef, σε δελτίο Τύπου.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: περισσότερα από 3.450 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί, και κόβει την ανάσα η διαπίστωση ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα», υπογράμμισε. «Η Γάζα έχει γίνει ένα νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά».

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν εξάλλου από την έλλειψη πόσιμου νερού, διευκρίνισε.
«Η ικανότητα παραγωγής νερού της Γάζας αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της συνήθους ημερήσιας παραγωγής της. Οι θάνατοι παιδιών — κυρίως των βρεφών — που οφείλονται στην αφυδάτωση συνιστούν αυξανόμενη απειλή».
Η Unicef, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης προς τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Αν δεν υπάρξει εκεχειρία, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε απελευθέρωση των παιδιών που απήχθηκαν, θα οδεύσουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη γι' αυτά τα αθώα παιδιά», δήλωσε ο 'Ελντερ.
«Είναι αβάσταχτο να σκεφτόμαστε αυτά τα παιδιά θαμμένα κάτω από τα ερείπια, με ελάχιστες πιθανότητες να βγουν από εκεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Αλλά οι κάτοικοι της Γάζας δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των άμεσων βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε 130 παιδιά γεννημένα πρόωρα, που εξαρτώνται από τις θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων το 61% βρίσκεται στον βορρά», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Μια επικείμενη καταστροφή για τη δημόσια υγεία πλησιάζει».

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ήταν άμαχοι, και απήγαγε 240 άλλους σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας -θύλακα όπου έχει την εξουσία η Χαμάς- δήλωσε ότι τα πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline