Κυριακή 28 Απριλίου 2024  01:57:58

Αντικειμενικές αξίες: Απορρίφθηκαν 9 στις 10 ενστάσεις δήμων για μείωση – Πόσες εκτός σχεδίου περιοχές μπαίνουν στο σύστημα

«Άνθρακας» θα είναι τελικά ο «θησαυρός» για 155 δήμους της επικράτειας όσον αφορά στην έκβαση της ένστασης που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών, κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν για μεταβιβάσεις ακινήτων από τις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, από τις συνολικά 169 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην Καραγεώργη Σερβίας, μόλις σε οκτώ θα προχωρήσει προς το παρόν η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης της εφορίας, ενώ σε άλλους έξι έχει ζητηθεί να υποβάλλουν συμπληρωματικά στοιχεία με μεγάλες πιθανότητες και για αυτούς να εξεταστεί ολοκληρωμένα η ένστασή τους και προκύψει θετική εξέλιξη και να αναθεωρηθούν οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Αντικειμενικές αξίες: Οι αλλαγές που έρχονται στα ακίνητα

Την ίδια στιγμή, στην ένταξη 320 εκτός σχεδίου περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται να ενταχθούν στις αντικειμενικές αξίες ακόμη 500 εκτός σχεδίου περιοχές. Παράλληλα, αλλαγές σχεδιάζονται στις τιμές ζώνης 100 – 200 περιοχών που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος αλλά παραμένουν εκτός σχεδίου δόμησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του 2024 δεν αναμένεται να υπάρξουν γενικευμένες αναπροσαρμογές – αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές τιμές την τελευταία διετία έχουν ανέβει στα ύψη.
Με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις εκτός σχεδίου περιοχές και περισσότεροι ιδιοκτήτες θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και τα έσοδα από το ΕΝΦΙΑ παραμένουν στα επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός άρα δεν χρειάζεται να υπάρξουν προς το παρόν άλλες αυξήσεις, όπως σημειώνουν αρμοδίως.

Οι ενστάσεις

Όσον αφορά στους Δήμους, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει γίνει δεκτή η ένσταση των δημάρχων τους κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, περιλαμβάνονται οι εξής: Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Βριλησσίων, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Χαλανδρίου και Πύργου. Στους άλλους 6 δήμους και συγκεκριμένα της Αστυπάλαιας, της Γλυφάδας, της Μυκόνου, , του Πειραιά, της Ρόδου και της Λέρου ζητήθηκε να υποβάλλουν συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να εξεταστεί η ένσταση τους. Τα εν λόγω στοιχεία έχουν υποβληθεί επιτυχώς και εκκρεμεί η εξέταση της ένστασή τους. Εφόσον γίνει αποδεχτεί τότε και για τους 6 αυτούς δήμους θα υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των τιμών ζώνης των περιοχών τους. Συνολικά δηλαδή από τους 169 δήμους που προσέφυγαν στην καλύτερη περίπτωση να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες σε 14 δήμους, ποσοστό μόλις 8% επί των συνολικών ενστάσεων.

Οι εντάσεις των υπόλοιπων 155 δήμων απορρίφθηκαν λόγω μη ολοκληρωμένων φακέλων και σύμφωνα με τις πληροφορίες στους Δήμους αυτούς περιλαμβάνεται και ο μεγαλύτερος της χώρας, αυτός της Αθήνας.
Οι νέες τιμές ζώνης για τους Δήμους που θα προχωρήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής τους θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση εκτιμητή με τον τελικό λόγο να τον έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας της Καραγεώργη Σερβίας, «η εξέταση των ενστάσεων, που έχουν υποβληθεί από 169 δήμους της χώρας, αναφορικά με τον προσδιορισμό τιμών ζώνης που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2022, έχει ήδη εκκινήσει από την αρμόδια Επιτροπή. Έργο της τελευταίας αποτελεί η υποβολή εισήγησης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον καθορισμό των δήμων για τους οποίους θα αποφασιστεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού τιμών ζώνης».

Στο «μέτωπο» κατά των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που «άνοιξε» πρώτος ο Δήμος Αθηναίων έχουν μπει πολλοί δήμοι της Αττικής όπως του Ζωγράφου, των Βριλησσίων, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Αγ. Δημητρίου, της Παλλήνης, του Μοσχάτου-Ταύρου, της Πετρούπολης, αλλά και της Γλυφάδας που περιμένει την τελική απάντηση στην ένστασή που υπέβαλε μετά την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων.
Από την υπόλοιπη Ελλάδα ξεχωρίζουν οι ενστάσεις των δήμων Κορίνθου, Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας που δεν φαίνεται να εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα η ένσταση του δήμου Πύργου, όπως σημειώθηκε παραπάνω, φαίνεται να έχει θετική κατάληξη.

Επιστροφή στα επίπεδα του 2021
Οι περισσότεροι δήμοι που έχουν προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά ζητούν να επανέλθουν οι τιμές ζώνης στα επίπεδου του 2021 που ήταν και η προ τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Οι νέες αναθεωρημένες αντικειμενικές αξίες, σε όποιες περιοχές αλλάξουν, δεν θα ισχύσουν αναδρομικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα επιστραφεί σε κάποιον η διαφορά του παραπάνω ΕΝΦΙΑ που έχει πληρώσει φόρους μεταβίβασης ή άλλους φόρους και τέλη. Θα ισχύσουν από δω και πέρα και το πιθανότερο είναι να επηρεάσουν τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2025 και μετά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline