Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024  02:07:14

Δένδιας: «Οσο υπάρχει casus belli της Αγκυρας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία υπονομεύει την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεών μας και τονίζει ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας συνιστά «μεγάλη τομή και "game changer"» για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, προαναγγέλει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης λέει ότι η επιστολή Letter of Acceptance (LoA) για τα F-35 θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των φρεγατών Constellation.

Ο υπουργός Αμυνας τονίζει ακόμα ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας συνιστά «μεγάλη τομή και «game changer»» για τις Ενοπλες Δυνάμεις γιατί, όπως επισημαίνει, όσο η Τουρκία επιμένει στην «αναθεωρητική λογική, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις;

«Ο νόμος, σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030″, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί του συνόλου από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ – Κίνημα Αλλαγής, «Σπαρτιάτες»). Αυτό συνιστά απόδειξη της δυνατότητας συναίνεσης και υπευθυνότητας σε ζωτικά για την ύπαρξη της χώρας θέματα, ακόμα και σε προεκλογική περίοδο. Αποτελεί μεγάλη τομή και «game changer». Εισάγει μία διαφορετική φιλοσοφία στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απειλές.

Η Αμυντική Καινοτομία στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στο οποίο θα συμμετέχουν βιομηχανίες του αμυντικού χώρου, startups, πανεπιστήμια, στρατιωτικές σχολές και ερευνητικά κέντρα. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από τη νέα Διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το εκπληκτικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα εκτός και εντός συνόρων, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Στόχος να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και να μετατραπεί από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας».

Τι θα γίνει με τις φρεγάτες Constellation και τα F-35, όπως και με το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον αεροσκαφών Rafale;

«Οσον αφορά τα F-35, η επιστολή LoA θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των φρεγατών Constellation. Είναι κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των Ναυπηγείων μας. Η προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, κυρίως από την πώληση παλαιότερων αεροσκαφών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline