Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  03:13:02

Αρχίζει να μη κόβει (και να μη ζητά) κανείς απόδειξη μετά το 24% στον ΦΠΑ. Φόβοι ότι το φαινόμενο θα γενικευθεί το καλοκαίρι. Ήδη, σταθερά πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή η Ελλάδα. Κύριο

Επισήμως, φέρεται αδήλωτη μία στις τέσσερις συναλλαγές σε καταστήματα, ελεύθερους επαγγελματίες, γραφεία κλπ. δηλαδή φοροκλοπή στο 25% και ανάλογο ποσοστό στέρησης εσόδων από τον ΦΠΑ.

Το φαινόμενο συνηθισμένο και αντιλαϊκό, δεν μπόρεσε καμία Κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Δεν βοήθησαν ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε είδους, από τους τεχνικούς και τους επιστήμονες έως τους καταστηματάρχες έως τους πελάτες εστιατορίων, μπαρ και χρήστες υπηρεσιών στον τουρισμό. Πρόκειται για την φοροαποφυγή και τή φοροκλοπή, που θεριεύουν λόγω ΦΠΑ και θέριεψαν περισσότερο με την αύξησή του πέρυσι κατά δέκα μονάδες, δηλαδή από το 13% στο 23%. Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο με τη νέα αύξηση και την επέκταση του ΦΠΑ, με συνέπεια ένας δυσάρεστο φαινόμενο αδιαφορίας και έλλειψης φορολογικής συνείδησης και φροντίδσς για δημόσια έσοδα.

Αρχίζει να μη κόβει (και να μη ζητά) κανείς απόδειξη μετά το 24% στον ΦΠΑ. Γενικό το φαινόμενο της αδιαφορίας. Εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια βενζίνης πουθενά αλλού δεν κόβονται κανονικά και πλήρως οι αποδείξεις αγοράς-πώλησης.Φόβοι ότι το φαινόμενο θα γενικευθεί το καλοκαίρι. Ήδη, σταθερά πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή η Ελλάδα. Το φαινόμενο, λέει η αγορά άρχιζε να επανεμφανίζεται από τότε που πέρυσι το Φθινόπωρο χαλάρωσαν οι ποινές και τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή. (στην συνέχεια η εγκύκλιος) 

-Στο 25% του επίσημου ΑΕΠ, ήτοι σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι ανέρχεται κατά μέσο όρο η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία, κάτι που σημαίνει ότι οικονομική δραστηριότητα ίσης αξίας με το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας υφίσταται μεν, αλλά δεν δηλώνεται στην επίσημη οικονομία.
Η επίδοση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών με την ογκωδέστερη σκιώδη οικονομία στην Ευρώπη, ενώ η μεγαλύτερη τάση των Ελλήνων, αλλά και γενικότερα των κατοίκων των μεσογειακών κρατών (συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ευρώπης), ν' αντλούν μέρος του εισοδήματός τους από δραστηριότητες στη σκιά της επίσημης οικονομίας αποδίδεται σε παράγοντες όπως η υψηλή φορολογία, η φορολογική ηθική, η γραφειοκρατία, αλλά και προσωπικά κίνητρα.

Για λόγους συγκρίσεων αξίζει να αναφερθεί ότι σε χώρες όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο η σκιώδης οικονομία είναι μικρότερη από 10% του ΑΕΠ, ενώ τον τίτλο της χώρας με τη χαμηλότερη παραοικονομία παγκοσμίως κατέχει σταθερά η Ελβετία. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 14%-15%, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία στο 20%.

-Πρόστιμα 'χάδι' σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις με το νέο ποινολόγιο της εφορίας από το Νοέμβριο του 2015.41
«Μειώνονται δραστικά τα πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις, με το νέο ποινολόγιο της εφορίας που προβλέπει η νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ερμηνεύοντας τη διάταξη ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, αλλά πρόστιμο που υπολογίζεται στο 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις εν λόγω αποδείξεις.
Ειδικότερα η εγκύκλιος ορίζει ότι για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., και η οποία (παράβαση) διαπράττεται από την 17.10.2015 (έναρξη ισχύος ν. 4337/2015) και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Οσον αφορά στις αλλαγές στα πρόστιμα που ισχύουν, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδονταν καταργούνται.
Παράλληλα δεν ισχύουν, τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ αλλαγές προς το ευνοϊκότερο έχουν γίνει στα πρόστιμα για που επιβάλλονται για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Παράλληλα, καθιερώνονται νέου τύπου πρόστιμα για την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

- 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων,
- 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία,
- 500 ευρώ για διπλογραφικά.

Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline