Τετάρτη 15 Μαϊου 2024  00:54:06

Απροσδόκητη (μικρή μάλλον) καθυστέρηση στην πολυπόθητη δόση των 7,5 δις. Νέο καψόνι από Βερολίνο, χωρίς να φταίει ο Β. Σόιμπλε. Κύριο

Εκταμίευση θα γίνει μόνο όταν η Αθήνα ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, τουλάχιστον δύο βασικές προυποθέσεις (5% του ΟΤΕ και προστασία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ).

Ανέβαλε αιφνιδιαστιά την απόφαση για εκταμίευση της δανειακής δόσης προς την Ελλάδα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι εκκρεμεί ακόμη η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων, από την ελληνική κυβέρνηση, μέτρων.

«Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ, εξηγώντας, ωστόσο, πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει την Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δια χειρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα χθες προς αποδοχή, (όχι στη δύσκολη Ομομέλεια) επισημαίνοντας στην Επιτροπή ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση γι' αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Καθώς φαίνεται, οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telekom για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, καθώς και με τη νομική «ασπίδα» για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.

Αύριο, πάντως, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, συνεδριάζει δια ζώσης το EuroWorking Group, με στόχο να γίνει αποδεκτό ότι έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα και ότι, ακόμη και αν παραμείνει κάποια «ουρά», δεν θα είναι ικανή να δημιουργήσει προσκόμματα στην όλη διαδικασία.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η εκταμίευση της δόσης εξακολουθεί να υπολογίζεται ότι θα γίνει στις 16-17 Ιουνίου.

Ληξιπρόθεσμα: Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο και πόσα

Όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, από την δόση των 7,5 δις ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup, τα 3,5 δις θα διατεθούν σταδιακά για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που ήταν στα 5,6 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2016, κατανέμονται ως εξής:

- ΕΟΠΠΥ σε νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά, γιατρούς, φαρμακευτικές στα 1,68 δις ευρώ
- Νοσοκομεία σε προμηθευτές και φαρμακευτικές στα 1,14 δις ευρώ
- Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε εφάπαξ και μερίσματα στα 600 εκατ. ευρώ
- Υπουργείο Οικονομικών σε επιστροφές φόρων εισοδήματος στα 700 εκατ. ευρώ και σε επιστροφές ΦΠΑ στα 180 εκατ. ευρώ
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε προμηθευτές και εργολάβους στα 360 εκατ. ευρώ
- Νομικά πρόσωπα σε προμηθευτές και μελετητές στα 640 εκατ. ευρώ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline