Σάββατο 4 Μαϊου 2024  08:26:14

Όλες οι αυξήσεις- φωτιά στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας. Όλο και αυξάνονται όσοι τερματίζουν τα ασφαλιστικά τους συμβόλαια, τα περιορίζουν ή τα καθυστερούν. Τα νέα τιμολόγια. Κύριο

Ακριβότερα μέχρι 15% τα συμβόλαια σε πρώτη δόση. Έρχεται δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Οι επιβαρύνσεις ανά συμβόλαιο και εταιρεία.

Δυσκολεύουν πολύ, αν δεν γίνονται όνειρο απατηλό τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια.

Αυξήσεις «φωτιά» σε ποσοστό έως και 15% έχουν ήδη «περάσει» φέτος στα ιδιωτικά προγράμματα Υγείας, καθώς ένα εκρηκτικό «μείγμα» εξελίξεων έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος για περισσότερους από 300.000 ασφαλισμένους που έχουν «εμπιστευτεί» τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ασφαλιστήρια υγείας, εκτός από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων από 10% σε 15% η οποία επιβλήθηκε πέρυσι με το τρίτο μνημόνιο, δέχονται πολύ μεγάλη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες Υγείας στο 23% (από 13% προηγουμένως) και την ενιαία εφαρμογή του συντελεστή αυτού στο συνολικό ποσό των νοσοκομειακών τιμολογίων.

Πιέσεις για αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων προς τα πάνω υπάρχουν τέλος και λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων που προβλέπει η κοινοτική οδηγία Solvency II για τις εταιρείες του κλάδου.

Παράλληλα, σε μία περίοδο ύφεσης και αποπληθωρισμού, τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν σημαντική αύξηση στον κλάδο της Υγείας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει αρκετές ασφαλιστικές και σε νέες αυξήσεις από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι αναπροσαρμογές

Οι μέσες αναπροσαρμογές είναι της τάξης του 5%-10%, ωστόσο η χρονιά δεν αποκλείεται να τελειώσει με διψήφιες αυξήσεις για αρκετές εταιρείες του κλάδου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τον Ιούλιο, ο λεγόμενος ιατρικός πληθωρισμός εμφανίστηκε αισθητά επιβαρημένος, καθώς σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει αύξηση 3,4%. Τα φαρμακευτικά προϊόντα με άνοδο 5,6% και τα νοσοκομεία και οι κλινικές με άνοδο 6,7% αποτελούν τις δύο κύριες πηγές αύξησης του ιατρικού πληθωρισμού.

Οι ασφαλιστικές ανησυχούν για «φυγή» συμβολαίων σε έναν κλάδο ο οποίος έχει εμφανώς αυξητική τάση εν μέσω της κρίσης, ωστόσο οι απαιτητικές προδιαγραφές λειτουργίας τη αγοράς όπως αυτές ορίζονται από το Solvency II και η αυστηρή άσκηση εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος πιέζουν τον κλάδο για ισοσκελισμένους ισολογισμούς ανά κατηγορία ασφάλισης.

Αυτό «μεταφράζεται» ουσιαστικά σε ανοδικές αναπροσαρμογές των ασφαλιστηρίων από τη στιγμή που η φορολογία είναι αυξημένη -ύστερα και από τις αλλαγές που πέρασαν στο τελευταίο Μνημόνιο- και οι δαπάνες στα νοσοκομεία υψηλότερες.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών υποστηρίζουν ότι, λόγω των πολλαπλών και ανεξέλεγκτων αυξήσεων που υφίστανται οι αποζημιώσεις Υγείας, τα προγράμματα Υγείας λειτουργούν σε οριακό επίπεδο. Ηδη πάντως, σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις στα προγράμματα Υγείας τόσο στα ετησίως ανανεούμενα όσο και στα ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα.

Τα νέα τιμολόγια

Αναφορικά με τα... φετινά «πεπραγμένα» στον συγκεκριμένο τομέα, η Metlife, η οποία είχε απορροφήσει αυξήσεις την προηγούμενη διετία, πέρασε από τις αρχές του έτους αυξήσεις 9,5% στα συμβόλαια ABC MediGuard καθώς και στα συμβόλαια παλαιάς γενιάς, ενώ αυξήσεις 5% πραγματοποιήθηκαν και από την Ατλαντική Ενωση.

Ακριβότερα σε ποσοστό 2,5%-4% είναι και τα προγράμματα Υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής (Γενιά Α, Β, Γ, Ε, Ζ, Η), ενώ για το πρόγραμμα Εθνική & Υγεία έχει περάσει αύξηση 0,8%-1,8%. Από την 1η Μαρτίου 2016 η Ευρωπαϊκή Πίστη προχώρησε σε αύξηση 3% στα υφιστάμενα νοσοκομειακά προγράμματα, 5% στα νέα και 15% στο πρόγραμμα MEGACARE 100.

Αυξημένα είναι από τις αρχές Απριλίου τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων Υγείας, και της ιταλικής Generali. Για τα νέα προγράμματα οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 1%-3% ενώ για τα ισόβια εξωνοσοκομειακά οι αναπροσαρμογές «παίζουν» μεταξύ 6%-8%.

Παράλληλα, για τα Medical Safety - Ισόβιο, New Medical Safety και Medical Family η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση των ανώτατων ορίων κάλυψης των νοσοκομειακών δαπανών, αντισταθμίζοντας την όποια τροποποίηση στο ασφάλιστρο.

Για να εναρμονισθούν τα ασφάλιστρα με το κόστος, και η Interamerican ανακοίνωσε τον Ιούνιο ορισμένες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων και ορίων κάλυψης, στα ασφαλιστικά προγράμματα, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 3,5% και 5%.

Από την 1η Ιουλίου αναπροσαρμόστηκαν τα ασφάλιστρα των ετησίως ανανεούμενων νοσοκομειακών προγραμμάτων «Νέας Γενιάς» της Eurolife ERB με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 3,7% (με απαλλαγή 1.500 ευρώ) μέχρι 6,9% (με κάλυψη 100%).

Απαλλαγή

Στα ασφάλιστρα των ετησίως ανανεούμενων νοσοκομειακών προγραμμάτων με απαλλαγή 1.500 ευρώ «Economy-Προνομιακό» δεν υπήρξε διαφοροποίηση, ενώ για παλαιότερα ισόβια νοσοκομειακά προγράμματα της ασφαλιστικής οι αυξήσεις «παίζουν» από 2% μέχρι 4,5%. Σημειώνεται βέβαια ότι από την 1/2/2016 είχαν γίνει αυξήσεις στα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα Economy από 2,4% μέχρι 7,2% και στα παλιότερα ισόβια αυξήσεις ύψους 3,2%.

Από 1η Σεπτεμβρίου θα περάσουν από την AXA αυξήσεις 2,5%-7% για τις ανανεώσεις παλαιών προγραμμάτων Υγείας, ενώ για τα προγράμματα νέας γενιάς (Mediσυν Extra & Classic) η αύξηση ανέρχεται στο 3%.

Στην άλλη μεγάλη γαλλική εταιρεία στον κλάδο, τη Groupama οι αυξήσεις στα προγράμματα Υγείας «παίζουν» μεταξύ 9%-11%. Σημειώνεται βέβαια ότι η εταιρεία είχε απορροφήσει αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
Σε ανοδική τροχιά ο «ιατρικός πληθωρισμός»

Ο προβληματισμός των ασφαλισμένων είναι μεγάλος καθώς οι μηνιαίες τους δαπάνες είναι σημαντικά αυξημένες λόγω και των υψηλών φορολογικών υποχρεώσεών τους, ενώ δεν απουσιάζουν και οι «φωνές» για αδικαιολόγητες αυξήσεις. Ο «ιατρικός πληθωρισμός» και το πώς αυτός καθορίζεται και επηρεάζει και τα ασφάλιστρα είναι κάτι το οποίο απασχολεί σοβαρά την τελευταία τριετία τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι το 2015 ο αριθμός των συμβολαίων νοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα μας αυξήθηκε σε 313.061 έναντι 278.211 το 2014, τη στιγμή που η αξία των ασφαλίστρων παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα (γύρω στα 471 εκατ. ευρώ).

Δείκτης

Η αρμόδια Επιτροπή της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) προσπαθεί να δημιουργήσει έναν δείκτη ο οποίος θα μετρά το ύψος της συνολικής, σε επίπεδο ασφαλιστικής αγοράς, αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί σε αξιολόγηση και επεξεργασία εναλλακτικές προτάσεις για τον εντοπισμό, την προσέγγιση και ανάθεση της ολοκλήρωσης του έργου στον πλέον κατάλληλο και απολύτως ανεξάρτητο φορέα, που θα εγγυάται την αμεροληψία και την ορθότητα των αποτελεσμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, να αναζητηθούν κανόνες προκειμένου να υπηρετείται η αρχή της διαφάνειας στις ρήτρες αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων σε ισόβια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης και να κατοχυρώνεται η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Σύσκεψη

Αρκεί βεβαίως, όπως τονίστηκε και σε σύσκεψη που είχε ο κ. Παπαδεράκης με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο, και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας, οι ρυθμίσεις να υπηρετούν και την ανάγκη τήρησης της κεφαλαιακής επάρκειας και των απαραίτητων αποθεματικών για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, εάν δηλαδή τα εισπραττόμενα ασφάλιστρα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις αποθεματοποίησης, τότε αρκετές εταιρείες θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν «ξεκρέμαστοι».

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline