Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  03:17:14

Βελτιώθηκαν οι εισπράξεις του ΦΠΑ στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο και πιθανώς και Σεπτέμβριο. Απέδωσε η «τρομοκρατική τακτική» του ΥΠΟΙΚ για κλείσιμο μαγαζιών, πρόστιμα και οι τακτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ για έκδοση αποδείξεων. Κύριο

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι εισπράξεις ΦΠΑ από 20 ΔΟΥ σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ξεπέρασαν κατά 62,3% τον στόχο του προϋπολογισμού. Η υπέρβαση αυτή όμως δεν υπερκάλυψε την δραματική υστέρηση που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες.

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειωμένα όμως κατά 4,8% τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

-Τον Ιούνιο, τον πρώτο μήνα της θερινής περιόδου, τα στοιχεία από τις εισπράξεις ΦΠΑ στα νησιά προκάλεσαν πανικό στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς έδειχναν αποκλίσεις ως και 60% από τους στόχους. Η ανησυχία έγινε μεγαλύτερη λόγω του ότι κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα όλα τα σχέδια επί χάρτου που βασίστηκαν στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% καθώς και στην κατάργηση των ειδικών μειωμένων συντελεστών σε μια ακόμα ομάδα νησιών του Αιγαίου.

Τη λύση- ως συνήθως- έδωσε η... ράβδος. Η ΓΓΔΕ έβγαλε από την αδράνεια τις διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτο» για τη μη έκδοση αποδείξεων και ξαμόλυσε- έστω με καθυστέρηση- κλιμάκια ελεγκτών. Τα αποτελέσματα φάνηκαν τον Ιούλιο, όταν η εικόνα στα μεγάλα νησιά αναστράφηκε πλήρως, ενώ τα στοιχεία του Αυγούστου επιβεβαιώνουν ότι η ισχυρή παρουσία ελεγκτών και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων συμμάζεψαν το χάλι του πρώτου εξαμήνου, παρά το ότι τα πρόστιμα εξακολουθούν να είναι μάλλον χαμηλά.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Στη Μύκονο, που τον Ιούνιο η υστέρηση ΦΠΑ ήταν της τάξης του 60%, τον Αύγουστο οι εισπράξεις ξεπέρασαν το στόχο κατά 170%! Ανάλογη είναι η εικόνα στη Σαντορίνη, όπου από το ναδίρ, τα έσοδα του ΦΠΑ υπερέβησαν το στόχο κατά 114%, ενώ με εξαίρεση τη Μυτιλήνη λόγω χαμηλής τουριστικής κίνησης και της Νάξου, τα νησιά του Αιγαίου εμφανίζουν, πλέον, υψηλό δείκτη συμμόρφωσης. Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι το πρόβλημα της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής- τουλάχιστον στο ΦΠΑ- αντιμετωπίστηκε και στην Κρήτη και στα νησιά του Ιουνίου, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών να μετρά περίπου 32 εκατ. ευρώ παραπάνω ΦΠΑ από τους στόχους που είχε θέσει για τα νησιά.

Το κακό είναι ότι η ζημιά του πρώτου εξαμήνου δεν έχει καλυφθεί ακόμα. Αντιθέτως, η απόκλιση στα έσοδα του ΦΠΑ στο οκτάμηνο είναι της τάξης των 22,7 εκατ. ευρώ και μένει να διαπιστωθεί αν στο υπόλοιπο του έτους θα μπορέσει να καλυφθεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

«Τρύπα» 5,5% στο ΦΠΑ από τα νησιά παρά την "εκτόξευση" 62% τον Αύγουστο - Στο ΥΠΟΙΚ συνδέουν την αύξηση εσόδων με την δημοσιότητα που έλαβαν οι έλεγχοι το καλοκαίρι στα νησιά
Με έκτακτα μέτρα, νέα χαράτσια και άγριο φοροκυνηγητό επετεύχθη η αύξηση στις εισπράξεις ΦΠΑ από τα νησιά, όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία εσόδων που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Τα πλήρη στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν μεν τις αρχικές πληροφορίες για «έκρηξη» εσόδων από ΦΠΑ που έφτασαν έως και στο 170% στη Μύκονο, αλλά δείχνουν και ότι αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στις μεγάλες αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο στα νησιά αυτά!

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι εισπράξεις ΦΠΑ από 20 ΔΟΥ σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ξεπέρασαν κατά 62,3% τον στόχο του προϋπολογισμού. Η υπέρβαση αυτή όμως δεν υπερκάλυψε την δραματική υστέρηση που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες.

Στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραμένει «τρύπα» 22,7 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου. Εισπράχθηκαν δηλαδή συνολικά 392,7 εκατ. ευρώ αντί 415,4 εκατ. που ήταν ο στόχος και έναντι 626,3 εκατ. που πρέπει να φτάσουν ως τον Δεκέμβριο.

Τι άλλαξε τον Αύγουστο στα νησιά, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες;

Ο συνδυασμός των αυξημένων ελέγχων, της απειλής των λουκέτων για τις αποδείξεις και των αυξημένων συντελεστών, είναι η μία όψη του νομίσματος.

Συνέβαλαν όμως και άλλα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση:

- Νέος ΦΠΑ 24% από 1ης Ιουνίου

- Κατάργηση της έκπτωσης 30% που ίσχυε σε νησιά όπως Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Εκεί από 1ης Ιουνίου ο υψηλός ΦΠΑ αυξήθηκε απευθείας κατά 50%, από 16% σε 24%, αλλά και οι χαμηλότεροι από 9% σε 13% και από 4% σε 6%.

- Αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 17% σε όσα νησιά δεν πήγε κατευθείαν 24% (Σάμος Λέσβος κλπ)

- η αύξηση φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα

- όλοι οι άλλοι φόροι που αυξήθηκαν και πάνω στους οποίους επιβλήθηκε και ο αυξημένος ΦΠΑ όπως στη μπύρα κλπ

- αύξηση των κατασχέσεων για παλαιές οφειλές ΦΠΑ.

Όπως ανέφεραν και οι πληροφορίες τον Αύγουστο οι εισπράξεις ΦΠΑ υπερέβησαν τον στόχο του μηνός:

- στη Μύκονο κατά 170,1%

- στη Ρόδο κατά 165,6%

- στη Σαντορίνη κατά 114,4%

- στη Ζάκυνθο κατά 91,2%

- στην Κέρκυρα κατά 78,6%

- στα Χανιά κατά 53,7%

- στο Ηράκλειο 51,7%.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου συνέδεε μάλιστα την εκτόξευση των εσόδων με την δημοσιότητα που έλαβαν οι έλεγχοι το καλοκαίρι στα νησιά. «Αν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ, δεν θα είχαν τέτοια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής» λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών.

fpa-islands3

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειωμένα κατά 4,8% τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Mειωμένα κατά 4,8% ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, παρά την αύξηση που κατέγραψε η τουριστική κίνηση την περίοδο αυτή.

Βασιλάκης: Μείωση του ΦΠΑ για την ενίσχυση του τουρισμού και της αεροπορικής αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 6,783 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 4,2% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,445 δισ. ευρώ, όσο και στη μείωση κατά 7,4% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,120 δισ. ευρώ.

Η εισερχόμενη κίνηση τον Ιούλιο του 2016 διαμορφώθηκε στα 4,6 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η τουριστική κίνηση αυξήθηκε οριακά κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 12,111 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 11.974 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,9%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 10,0%.
Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 8.085 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στις 4.026 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένες κατά 9,2%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline