Κυριακή 19 Μαϊου 2024  05:28:52

Αβέρτα αγοράζουν ακίνητα για αξιοποίηση και επένδυση οι Εβραίοι του Ισραήλ τόσο στην Αθήνα όσο και την «οικεία πόλη» τη Θεσσαλονίκη. Φαινόμενο, που άρχισε να δέχεται τις βολές ελάχιστων ακραίων και φανατικών. Κύριο

Στις μισθώσεις κατοικιών και διαμερισμάτων τύπου Airbnb και στα γραφεία ποντάρουν για επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι Ισραηλινοί επενδυτές, παράλληλα με τους Κινέζους.


Η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα, οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών κατά τα τελευταία χρόνια και η πτώση των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας λειτούργησαν συνδυαστικά ως ισχυρά επενδυτικά κίνητρα. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, η τάση άρχισε να διαφαίνεται προ δύο ετών και σήμερα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα εμφανίζεται Ισραηλινός ή Τούρκος επενδυτής. Σοβαρός από το Τέλ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ ή την Άγκυρα,τη Σμύρνη και την Πόλη. Στο ερώτημα γιατί το αυξανόμενο ενδιαφέρον εστιάζεται στα δύο συγκεκριμένα είδη επενδυτών, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι Εβραίοι και Τούρκοι έχουν βαθιές ρίζες και ιστορική σύνδεση με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η γενέτειρα του Κεμάλ Αττατούρκ και κοιτίδα των Νεότουρκων και ο τόπος της « Φεντερασιόν» μεγάλης εβραϊκής κοινότητας μέχρι την Κατοχή των 80.000 Ισραηλιτών..

Οι περισσότεροι έχουν οικογενειακές μνήμες και κάποιοι έχουν ακόμη και σήμερα μακρινούς συγγενείς. Στην πλειονότητά τους γνωρίζουν καλά τη γεωγραφία της πόλης και αντιστοίχως αναζητούν ακίνητα, για διαφορετικούς όμως σκοπούς.
Τούρκοι επενδυτές στρέφονται στην κτηματαγορά της συμπρωτεύουσας, αναζητώντας ένα πιο σταθερό και ασφαλές περιβάλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ενδιαφέρονται για ακίνητα της τάξης των 250.000 ευρώ στις καλές περιοχές της πόλης, όπως το Πανόραμα, η Νέα Κρήνη και η Καλαμαριά, αξιοποιώντας τα προνόμια του προγράμματος της χρυσής βίζας.

Αντιθέτως, οι Ισραηλινοί βλέπουν την οικία ως προϊόν επένδυσης και όχι ως κάτι στατικό προς ίδια χρήση. Παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και επενδύουν αποκλειστικά με επιχειρηματικούς σκοπούς. Πρόκειται για τη μεσαία τάξη των Ισραηλινών αλλά και για κάποια επενδυτικά κεφάλαια που στοχεύουν σε εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Μεσίτης που συνεργάζεται με Εβραίους επενδυτές αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» ότι «πρόκειται για πολίτες του κόσμου. Επενδύουν ταυτοχρόνως σε ακίνητα για χρήση Airbnb στη Βαρκελώνη, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και όσο οι επενδύσεις τούς αποφέρουν ρευστότητα τόσο περισσότερο αυξάνουν τα επιχειρηματικά ανοίγματά τους».

Είναι ενδεικτικά τα πυκνά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο το τελευταίο διάστημα, που αναφέρουν τη Θεσσαλονίκη ως μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στον τομέα της κτηματαγοράς. Φαινόμενο σοβαρό και ελπιδοφόρο για τη χώρα μας, που άρχισε να δέχεται τις βολές ελάχιστων ακραίων και φανατικών « αντισιωνιστών».

Οι τάσεις της αγοράς και οι Εβραίοι επενδυτές

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία διετία επενδυτές από το Ισραήλ, οι οποίοι μάλιστα έχουν αυξημένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ως εκ τούτου, φορείς της αγοράς υπολογίζουν ότι έχουν τοποθετηθεί συνολικά κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστούν και οι δαπάνες εταιρειών και θεσμικών επενδυτών από το Ισραήλ. Πριν από περίπου δύο μήνες, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων προχώρησε στην απόκτηση, απευθείας από ελληνική τράπεζα, πάνω από 115 διαμερισμάτων, καταβάλλοντας συνολικό ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. Περίπου το 20% των ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ ένα άλλο ποσοστό αυτών σε διάφορα νησιά της χώρας, όπως επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αντίστοιχα, το επίσης ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund του κ. Ρούμπεν Σάγκι έχει φτάσει να διαχειρίζεται περί τα 19 κτίρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, στοχεύοντας είτε στην αγορά κατοικίας είτε στην αγορά γραφείων. Το επενδυτικό fund είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς σε διεθνές επίπεδο διαχειρίζεται περίπου 20.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2,2 δισ. ευρώ. Το Zoia έχει παρουσία σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, με έμφαση σε Βαρκελώνη, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα).

Εκτός από το Zoia Fund, επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι. Για παράδειγμα, ενεργός στην ελληνική αγορά είναι ο κ. Μπένι Στάινμετζ (τέως επενδυτής στην Invel, που ελέγχει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), ο οποίος φέρεται να απέκτησε πριν από λίγους μήνες δύο κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχει εκφράσει και το ενδιαφέρον του για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων.

Στον ξενοδοχειακό τομέα δραστηριοποιείται και ο όμιλος Fattal Group, ο οποίος πρόσφατα επικράτησε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου Esperia Palace, στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, καταθέτοντας προσφορά με μηνιαίο μίσθωμα 95.800 ευρώ (σχεδόν διπλάσιο από το ελάχιστο ζητούμενο των 54.000 ευρώ). Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων μετά τις εργασίες ανακατασκευής που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενας ακόμα επενδυτής από το Ισραήλ, η Golden Horizon, από τα λεγόμενα family offices που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα, προχώρησε σε δύο κινήσεις πρόσφατα, αποκτώντας ακίνητα αξίας 20 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά έκταση 4,5 στρεμμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, για το οποίο δαπανήθηκαν 12 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, λίγους μήνες νωρίτερα, η Golden Horizon, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό πλούσιων Ισραηλινών επενδυτών, προχώρησε στην απόκτηση ενός διατηρητέου κτιρίου που πωλούσε η Εθνική Ασφαλιστική, στην οδό Υπατίας.

Για το εν λόγω ακίνητο καταβλήθηκε ποσό που ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ενδεικτικό του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Ισραήλ για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας είναι και η διοργάνωση, στις 13 Σεπτεμβρίου, ειδικής ημερίδας από το Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το αντίστοιχο διμερές Επιμελητήριο του Ισραήλ (Israel Greece Chamber of Commerce). Από πλευράς του Ισραήλ θα παρευρεθούν επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι ενδιαφέρονται να συναντηθούν με μεσιτικά γραφεία, προμηθευτές δομικών υλικών και εξειδικευμένους στο αντικείμενο νομικούς, με στόχο την αγοραπωλησία, ανακαίνιση και αναπαλαίωση ακινήτων στην Ελλάδα, τόσο σε αστικούς όσο και σε τουριστικούς προορισμούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα