Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024  12:29:09

Θα αποδώσει η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα; αναρωτιέται η FAZ

Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η εξαήμερη εργασία - Ευχαριστημένοι οι εργοδότες, δυσαρεστημένα τα συνδικάτα - Θα αποδώσει το μέτρο αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Με τη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα απασχολείται και πάλι η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών αποτελεί τη μαγική φράση για τον εργασιακό κόσμο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με την ελπίδα πως έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον ελεύθερο χρόνο και την εργασιακή απασχόληση, αλλά και ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων. Από την 1η Ιουλίου ωστόσο η Ελλάδα κινείται προς μία διαφορετική κατεύθυνση, πηγαίνοντας από την εβδομάδα των πέντε σε αυτήν των έξι εργάσιμων ημερών».

Οι εργοδότες

Στόχος είναι η πάταξη της μαύρης εργασίας και η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού. «Οι ενώσεις εργοδοτών είναι ικανοποιημένες. [...] Κλάδοι όπως η φαρμακευτική, η χημική και η τουριστική βιομηχανία, που έχουν υψηλή εποχική δραστηριότητα ή πολλές παραγγελίες χωρίς μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό, είναι επίσης "πολύ ευχαριστημένοι με αυτή τη ρύθμιση", προσθέτει ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα και το αριστερό πολιτικό στρατόπεδο απορρίπτουν αντιθέτως την εβδομάδα των έξι εργάσιμων ημερών. [...] Επικρίνουν εν μέρει τις "συνθήκες εκμετάλλευσης" που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης στην τουριστική βιομηχανία, όπως και τον κίνδυνο εξουθένωσης (burn-out) των απασχολούμενων».

Οι Ελληνες υποφέρουν από τον πληθωρισμό

Διότι, όπως εξηγεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί. Γι' αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να πιάσουν και δεύτερη δουλειά, ιδίως σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Οι Έλληνες υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τον πληθωρισμό, επειδή υπάρχει επιπλέον έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ και τα προσφερόμενα προϊόντα είναι ακριβά».

Αχτσιόγλου: Μεγάλο πισωγύρισμα στην κοινωνική πολιτική

Μιλώντας στην FAZ «η γνωστή πολιτικός της Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο για ένα "μεγάλο πισωγύρισμα στην κοινωνική πολιτική" – το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ήδη κάνει πιο φιλελεύθερη την αγορά εργασίας και επέτρεπε σε εργοδότες να αφήνουν απλήρωτες υπερωρίες ή να προβαίνουν σε αναιτιολόγητες απολύσεις.

Ακόμη, έχει καταργήσει ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. "Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Η εργασιακή παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν ταυτοχρόνως τις περισσότερες εργατοώρες πανευρωπαϊκά", δήλωσε η Αχτσιόγλου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline