Σάββατο 27 Απριλίου 2024  17:50:55

Χαράλαμπος Αθανασίου: Καρατομήσεις στη Δικαιοσύνη

Εγώ ήθελα να πω ότι καλή η θεωρία, κύριε Κατρούγκαλε. Είναι σωστό αυτό που λέτε θεωρητικά. Όλοι συμφωνούμε. Όμως, πρέπει να ξέρετε ότι το παρόν νομοσχέδιο διακρίνεται καθαρά για τον κρατικίστικο χαρακτήρα του. Γιατί μέσα από τη διαδικασία δημοπράτησης αδειών, αλλά και της θεσμοθέτησης εξαιρετικά πολλών όρων και διατυπώσεων για τη χορήγηση άδειας, προσπαθεί να χειραγωγήσει τα τηλεοπτικά μέσα.


Το λέω αυτό, γιατί η αδειοδότηση ναι μεν δίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, πλην όμως η όλη διαδικασία εξαρτάται από τον αρμόδιο Υπουργό, αφού με απόφασή του ορίζεται ο ρυθμός των αδειών ανά κατηγορία, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται και η εκκίνηση των χρημάτων της δημοπράτησης. Και προκαλεί απορία γιατί σήμερα, την εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης, που οι τεχνολογικές δυνατότητες είναι τεράστιες, πρέπει να ορίζεται ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών από τον Υπουργό και μάλιστα αυθαίρετα, χωρίς κριτήρια.

Είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τα νομοθετήματα, όταν θέτουν κανονιστικές διατάξεις ή επιλύουν βιοτικές ανάγκες, θέτουν κριτήρια. Ο προσδιορισμός των επί μέρους κριτηρίων, το πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα κριτήρια, γίνεται με υπουργικές αποφάσεις ή με προεδρικά διατάγματα.

Βέβαια, έκανε μία βελτίωση ο κύριος Υπουργός και έβαλε το να προηγείται στη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αιτιολογημένη γνώμη. Αυτό δεν έχει καμία αξία για τις γνώμες, γιατί η αιτιολογία έχει αξία μόνο για τις αποφάσεις, είτε είναι δικαστικές είτε είναι αποφάσεις διοικητικών οργάνων που ρυθμίζουν ζητήματα.

Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, το «αιτιολογημένη» δεν λέει τίποτα. Ποιος θα κρίνει εάν είναι αιτιολογημένη; Και εάν μεν συμφωνεί με τον Υπουργό, θα λέμε πάντα ότι είναι αιτιολογημένη. Εάν δεν συμφωνεί και είναι αρνητική, ποιος θα πει ότι δεν είναι αιτιολογημένη; Να γιατί, εάν θέλαμε να είμαστε δίκαιοι και σωστοί για να κάνουμε ένα νομοθέτημα σωστό, έπρεπε να λέει «σύμφωνη γνώμη» και όχι «αιτιολογημένη γνώμη».

Ήθελα πριν να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί τον νομικό κόσμο. Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, τι θα γίνει με το Αιγαίο; Σκοπεύετε να δώσετε μόνο μία άδεια ή περισσότερες για όλο το Αιγαίο, βόρειο και νότιο; Και εάν σε μία δημοπρασία δεν παρουσιαστεί κάποιος Έλληνας για οποιονδήποτε λόγο και παρουσιαστεί ένας Τούρκος, είτε πραγματικό πρόσωπο είτε παρένθετο, τι θα γίνει; Θα την πάρει μία τουρκική εταιρεία; Παρακαλώ, θα ήθελα μια απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Θέλω τώρα να πω δυο λόγια, κύριε Πρόεδρε -να μου επιτρέψετε- για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον νομικό κόσμο. Προχθές επλήγη βάναυσα από το Υπουργικό Συμβούλιο μία ανεξάρτητη λειτουργία του κράτους, η δικαιοσύνη, ως ισότιμη και ισόκυρη λειτουργία του κράτους.

Με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών έγιναν οι επιλογές των Αντιπροέδρων και στα τρία δικαστήρια της χώρας και του Προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Έγινε κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στη μεταδικτατορική Ελλάδα, αλλά ούτε και η δικτατορία τόλμησε να κάνει τέτοιες βουτιές στην επετηρίδα.
Παραλείφθηκαν άξιοι και έγκυροι δικαστές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Δέκα αρεοπαγίτες αποκλείστηκαν από το να γίνουν Αντιπρόεδροι, δεκαεννιά σύμβουλοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο παραλήφθηκαν και δεκατρείς σύμβουλοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Είναι εδώ ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης και φαντάζομαι ότι, αν θέλει, μπορεί να δώσει μία εξήγηση. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο, που δεν έγινε ποτέ ξανά.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι με τις βουτιές αυτές στην επετηρίδα, κατά την κοινή παραδοχή νομικών, δικηγόρων και δικαστών, προσπαθείτε να χειραγωγηθεί κατά κάποιον τρόπο η δικαιοσύνη και να δοθεί ένα μήνυμα ότι δεν έχουν μέλλον αυτοί οι οποίοι δεν θα είναι αρεστοί στην Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ.
Παραβλέπουν, όμως, το αυτονόητο, ότι δηλαδή την ανεξαρτησία και το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων δικαστών προστάτευσαν και διαφύλαξαν στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας οι προκάτοχοι Υπουργοί –ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Ρουπακιώτης και ο ομιλών- που τηρήσαμε με ευλάβεια την επετηρίδα. Αυτά τα οποία έγιναν είναι πρωτόγνωρα και, βεβαίως, πιστεύω ότι τόσο οι δικαστικές ενώσεις όσο και οι ολομέλειες των δικαστηρίων θα πάρουν θέση επάνω σε αυτό.

Ακούγεται, κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, και κάτι ακόμα, ότι σκοπεύετε να καταργηθούν ή να περιοριστούν ασκώντας πειθαρχικές διώξεις σε εκλεγμένα όργανα στις εισαγγελίες. Πρέπει να σας θυμίσω ότι ο Οργανισμός Δικαστηρίων αναθέτει όλη την πρωτοβουλία της εκλογικής διαδικασίας, μέσα στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, στις ολομέλειες.

Στις ολομέλειες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν εξελέγησαν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι εισαγγελείς και οι δικαστές, οι οποίοι θα υπηρετήσουν τα δικαστήρια, δεν προβλήθηκε καμία ένσταση από κανέναν από τους υποψηφίους.

Ακούγεται σήμερα, κύριε Υπουργέ, ότι με κάποια παρέμβαση ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και από μη αρμόδιους και ότι πιθανόν –εύχομαι να είναι λάθος η πληροφόρηση- να προβείτε σε κάποια ρύθμιση που στην ουσία θα τους καταργεί. Πιστεύω να το διαψεύσετε.
(Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είναι βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline