Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  22:31:40

Η αχάριστη Αλβανία και ο θρασύς Έντι Ράμα κάνουν πλάτες στον Ερντογάν σε κοινή γραμμή. Με παράλληλες πιέσεις και απειλές σε βάρος της Ελλάδας. Κύριο

Ξέχασαν τα πάντα ότι η Ελλάδα υπήρξε φιλόξενη χώρα για εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους Αλβανούς και παραμένει ακόμα φιλική χώρας, ενώ τα Τίρανα ζητούν από την Αθήνα να υποστηρίξει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.


Κακοί γείτονες στα βόρεια και στα ανατολικά της Ελλάδος, που έχουν συνασπισθεί κρυφά και δόλια εναντίον της. Ένα τόξο Μουσουλμανικής και Εθνικιστικής πίεσης προς την Ελλάδα έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό σε στενή συνεργασία με την Άγκυρα και τα Τίρανα. Μετά την στενή του συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους στα σύνορα με την Ελλάδα παρά τις ιδεολογικές διαφορές των δύο καθεστώτων ανάμεσα στον Ισλαμιστή Ερντογάν και τον δήθεν Σοσιαλιστή Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον οποίον μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της διαλυμένης πλέον Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε ανακηρύξει ως ... αντιπρόεδρο και ομόφρονα Σοσιαλιστή και φίλο της Ελλάδος. Επιλογές Εθνικής και εξωτερικής πολιτικής τουλάχιστον επιπόλαιος και κοντόφθαλμες.

Κινήσεις σε βάρος της χώρας μας που ξεκίνησαν αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία του "σοσιαλιστή" 'Εντι Ράμα (σε αντίθεση με την περίοδο διακυβέρνησης του δεξιού Σαλί Μπερίσα όταν σημειώθηκε μεγάλη προσέγγιση με την Ελλάδα) μια άνοδο που πανηγύρισαν ορισμένοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, για να απογοητευτούν σύντομα από τις αλυτρωτικές απαιτήσεις του.

Με υπαιτιότητα του κόμματος του Έντι Ράμα ακυρώθηκε απ' την Αλβανική Δικαιοσύνη η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας και ύστερα επί κυβέρνησης Ράμα πάγωσε και η όποια συζήτηση. Σιγά σιγά μάλιστα έγινε αντιληπτό ότι η νέα αλβανική ηγεσία είχε κάτι παραπάνω από καλές σχέσεις με την Τουρκία. Μάλιστα σε χρόνο... ανύποπτο, αρχές καλοκαιριού φέτος φάνηκε ξεκάθαρα ότι ανάλογες σχέσεις με την Ελλάδα όχι απλά δεν ενδιαφέρουν την Αλβανία, αλλά αντιθέτως τα Τίρανα επιλέγουν την ένταση.

Η "θερμή" υποδοχή από τους Τσάμηδες στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και τα πρωτοφανή επεισόδια δεν πέρασαν απαρατήρητα, ωστόσο ούτε οι πορείες των τσάμηδων στα Τίρανα και τα σύνορα θα ήταν άξιες αναφοράς εάν δεν προέκυπτε θέμα και με την Ε.Ε. Η Αλβανία έχει επιλέξει κλιμάκωση στη ζήτημα. Μια κλιμάκωση που ήρθε μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και σε χρόνο παράλληλο με την αντίστοιχη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα το γεγονός ότι η ενεργοποίηση των τσάμηδων πριν καν προκύψει ζήτημα πραξικοπήματος στην Τουρκία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς δείχνει ότι υπάρχει συντονισμός κινήσεων και όχι απλή κλιμάκωση προς εσωτερική κατανάλωση και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Τουρκία την ίδια ώρα ξεκίνησε απ' τα σύνορα της καρδιάς της, επαναφέροντας ουσιαστικά ζήτημα το ξεχασμένο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα ζητήματος των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα με απανωτές δηλώσεις κάνει αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης. Μόνο που στο "τούρκικο παζάρι" η αναφορά στις συνθήκες γίνεται ανάλογα με τα συμφέροντα.
Η απάντηση του Π. Καμμένου για Τουρκία και Αλβανία

Την ίδια ώρα, που το Υπουργείο εξωτερικών επιλέγει τακτική σιωπής απέναντι στην Αλβανία και μάλλον γενικόλογους (χωρίς προσωπικές αναφορές στις δηλώσεις της Άγκυρας) και χαμηλούς τόνους υποστηρίζοντας ότι "το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα", ο Π. Καμμένος χρησιμοποίησε σκληρούς τόνους με επιτόπια μετάβαση και παραμονή στα σύνορα με την Αλβανία. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΥΠΕΘΑ τόνισε χαρακτηριστικά :

"Οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα".

Οι δηλώσεις έγιναν απ' την εσχατιά της Ελλάδας μια ανάσα, περίπου 500 μέτρα απ' τα σύνορα με την Αλβανία, προς την οποία επίσης έστειλε το εξής μήνυμα: "Οι τελευταίες ανιστόρητες δηλώσεις του κ. Ράμα, θα πρέπει να μας ξαναφέρουν στη μνήμη ότι αυτοί για τους οποίους μιλάει ήταν συνεργάτες των ναζί. Ήταν αυτοί που στον πόλεμο ήταν με την πλευρά των ηττημένων. Δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους προκλήσεις. Δεν θα δεχθούμε τέτοιου είδους αναφορές οι οποίες προσβάλουν και την ιστορία, αλλά και το διεθνές δίκαιο".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline