Σάββατο 18 Μαϊου 2024  14:07:50

Καστελόριζο, Χίος, Λέσβος: Γιατί αυτά τα τρία ακριτικά νησιά, έχουν μπει στο στόχαστρο του Ερντογάν και απειλούνται από τα σχέδια της Άγκυρας. Κύριο

Άγονη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί. Λευκωσία: Οι θέσεις Ακιντζί δεν επιτρέπουν την επανέναρξη συνομιλιών που βρίσκονται πλέον σε νεκρό σημείο, εάν όχι σε αδιέξοδο με καθοδήγηση της Άγκυρας.

Τα σχέδια της Τουρκίας είναι μακροπρόθεσμα και ύπουλα ιδιαίτερα από το καθεστώς Ερντογάν και την επιθετικότητά του κατά της Ελλάδος στο Αιγαίο. Το Καστελόριζο, η Χίος και η Λέσβος είναι τα τρία ακριτικά μας νησιά που εποφθαλμιά η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του mignatiou.com.
Όπως σημειώνεται, η Τουρκία συνεχίζει για πάνω από 40 χρόνια τώρα μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριλάβει και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις, και παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του Δίκαιου της Θάλασσας.

«Πρέπει να επιστρέψει κανείς πίσω 35 χρόνια, στο 1982, για να καταλάβει το πρόβλημα της Τουρκίας. Στις 30 Απριλίου 1982 στην Νέα Υόρκη η Τουρκία ήταν μια από τέσσερις χώρες που δεν υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III) και ακόμα δεν έχει συνέλθει από αυτή τη μεγάλη ήττα της μια και η ΑΟΖ και τα δικαιώματα νησιών σε ΑΟΖ δημιούργησαν μια αφόρητη πίεση από την οποίαν υποφέρει μέχρι και σήμερα» σημειώνεται.

Η Τουρκία, για πάνω από τρεις δεκαετίες συνεχίζει να αρνείται, ουσιαστικά, την ύπαρξη του Συντάγματος των Ωκεανών και Θαλασσών που δημιούργησε η παγκόσμια κοινότητα το 1982. «Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι συνδεμένες με οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με τα θέματα της αλιείας και των υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερα, ο σημερινός Σουλτάνος της Τουρκίας αρνείται την ύπαρξη της έννοιας της ΑΟΖ και δεν θέλει να γίνεται από την κυβέρνησή του καμία αναφορά στην ΑΟΖ γιατί γνωρίζει ότι εάν υπάρξει μια οριοθέτηση με βάση το UNCLOS, η Τουρκία θα λάβει μόνο 7,5% της συνολικής έκτασης του Αιγαίου».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εφιάλτης της Τουρκίας υπήρξε πάντα το Άρθρο 121 του UNCLOS και ενθυμούμαστε τους αγώνες της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας για την διατήρηση του και το πείσμα της Τουρκίας για εξαφάνισή του. Η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας και τα τελευταία επεισόδια στα ελληνοτουρκικά είναι περισσότερο από ανησυχητικά γιατί η κλιμάκωσή τους αποσκοπεί στην επιχείρηση κατάληψης τριών νησιών μας: Στοχεύει με μανία το Καστελόριζο, τη Χίο και την Λέσβο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι μπορούν να παριστάνουν ότι η ΑΟΖ δεν υφίσταται αλλά «έχουν βάλει στο μάτι τα τρία αυτά νησιά γιατί σε περίπτωση που καταληφθούν, δίνει μια μεγαλύτερη ΑΟΖ από αυτή που σήμερα δικαιούται. Μια απλή γεωγραφική ματιά των τριών νησιών είναι εύκολο να δούμε γιατί τα εποφθαλμιούν. Η κατάληψη του Καστελόριζου δίνει στην Τουρκία ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ που μας ανήκει στο τρίγωνο Καστελόριζου, Κύπρου και Κρήτης στην Ανατολικό Μεσόγειο που βρίθει από υδρογονάνθρακες. Επίσης, η θάλασσα δυτικά της Χίου και της Λέσβου δίνει στην Τουρκία την δυνατότητα να πάρει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ δυτικά αυτών».

Πάλι χωρίς συμφωνία το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί
Λευκωσία: Οι θέσεις Ακιντζί δεν επιτρέπουν την επανέναρξη συνομιλιών

Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα το δείπνο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Mετά από 3,5 ώρες τα Ηνωμένα 'Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη τυπική ανακοίνωση:

«Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες.

» Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει. Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο, εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επίσης έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, που είναι η προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Άιντα, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ -ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο- η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης/Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά από προσχηματική αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Λευκωσία: Οι θέσεις Ακιντζί δεν επιτρέπουν την επανέναρξη συνομιλιών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν άλλαξε τη ρητορική του στο δείπνο της Κυριακής με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι «θέσεις οι οποίες ακούστηκαν δεν επέτρεψαν να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών».

«Από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν ειπώθηκε κάτι νέο, αλλά επαναλήφθηκαν οι ίδιες θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν και δημόσια. Δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως και η προσπάθεια θα συνεχισθεί από τον Έσπεν Μπαρ Άιντε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε παρατήρηση ότι το κλίμα στις συνομιλίες μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που η Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή διαφοροποιήσει την απόφασή της για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η όποια απόφαση του Σώματος δεν αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου, τονίζοντας πως η διακοπή των συνομιλιών είναι σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη επανήλθαν με «διορθωμένη» κοινή ανακοίνωση για το δείπνο, στην οποία προσέθεσαν μια παράγραφο που αναφέρεται στην προοπτική σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών, αναφέροντας ότι: «Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την μελλοντική πορεία των συνομιλιών».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στη θέση για ψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, την οποία ο ίδιος θεωρεί επαρκή «διόρθωση» της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα, προτού καθορισθεί ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Αρνητική εξέλιξη, σχολιάζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θεωρούν αρνητική εξέλιξη τον μη καθορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος πως ο Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί επιστροφή στο διάλογο, προσθέτοντας πως είναι το ίδιο βέβαιος ότι και ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιδιώκει το ίδιο αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ταπεινωθεί εάν την Παρασκευή η Βουλή ψηφίσει την πρόταση ΔΗΣΥ για καθορισμό των επετείων που θα αναφέρονται στα σχολεία, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια του κ. Παπαδόπουλου.

«Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει, έστω και αν κοιμούμαστε και ξυπνούμε με την έγνοια για τις προεδρικές εκλογές» δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Εξ άλλου, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε αρνητικό αλλά αναμενόμενο το αποτέλεσμα του δείπνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι δεν αναμένει τη διεξαγωγή συνομιλιών για το Κυπριακό πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline