Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:32:49

Περιμένοντας ως προσκεκλημένο μας τον Ταγίπ Ερντογάν. Και δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο έκανε υπέρπτηση εντυπώσεων πάνω από τα Ιμια. Τα γυμνάσια Ελλάδος- Αιγύπτου. Κύριο

Συστηματικά η Άγκυρα επιδίδεται σε προκλητικές παραβιάσεις και παραβάσεις στην θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου, κάθε φορά πού γίνονται συναντήσεις κορυφής Ελλήνων και Τούρκων επισήμων. Μαζί με αμετροεπείς δηλώσεις από Υπουργούς και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, που έχει χάσει σοβαρό σύμμαχο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και όμορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κακοί γείτονες, προκλητικοί, παράνομα διεκδικητικοί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Με επιδείξεις «δύναμης» τις παραμονές της επίσημης πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, για λογαριασμό του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Συστηματικά η Άγκυρα επιδίδεται σε προκλητικές παραβιάσεις και παραβάσεις στην θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου, κάθε φορά πού γίνονται συναντήσεις κορυφής Ελλήνων και Τούρκων επισήμων. Μαζί με αμετροεπείς δηλώσεις από Υπουργούς και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογκάν, που έχει χάσει σοβαρό σύμμαχο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και όμορες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μέσα σε λίγες ώρες η Τουρκία προχώρησε σε δύο προκλήσεις στα Ίμια. Και σε δηλώσεις για τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ελλάδος- Αιγύπτου και τα «δικαιώματα» εκεί της εκνευρισμένης Άγκυρας .
Η πρώτη σημειώθηκε στις 07:59 όταν ένα τουρκικό πολεμικό ελικόπτερο AB-412 πραγματοποίησε υπέρπτηση στα 30 μέτρα πάνω από τα Ιμια, ενώ στη συνέχεια βγήκε από το FIR Αθηνών.

Λίγες ώρες αργότερα στις 9:41 σημειώθηκε η δεύτερη πρόκληση όταν ένα ελικόπτερο τύπου Augusta Bell τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε υπερπτήση στα 260 μέτρα πάνω από τα Ιμια και στη συνέχει εξήλθε του FIR Αθηνών.
Πρόκληση και προειδοποίηση από την Αγκυρα την Πέμπτη
Υπενθυμίζεται πως χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αναφορικά με την κοινή άσκηση βατραχανθρώπων Ελλάδας και Αιγύπτου

Σε «προειδοποίηση» εναντίον της Ελλάδας προχώρησε την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που κατηγορεί τη χώρα μας για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» λόγω στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιείται στην περιοχή της Ρόδου.

Οπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «έμαθε για την κοινή άσκηση βατραχανθρώπων Ελλάδας και Αιγύπτου από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο ελληνικό νησί της Ρόδου μέσω πληροφοριών που έλαβαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές».
Η ανακοίνωση ισχυρίζεται, επίσης, ότι η Συνθήκη του Παρισιού (1947) «απαγορεύει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων στη Ρόδο, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τον όρο ότι θα είναι αποστρατικοποιημένη».

«Ετσι, αυτή η στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Ρόδο παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία» λέει η ανακοίνωση, που παράλληλα ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει «προειδοποιήσει την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση στο Αιγαίο».
«Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε ότι περιμένουμε από την Ελλάδα να αποφεύγει τέτοιες εχθρικές κινήσεις που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας» ολοκληρώνει λέγοντας η ανακοίνωση.

Γιατί προκάλεσαν οι Τούρκοι στα Ιμία την Παρασκευή το πρωί
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Υπέρπτηση τουρκικού ελικοπτέρου σε πολύ χαμηλό ύψος σχεδόν 30 μέτρων πάνω από τα Ίμια σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, σε μία κίνηση ενδεικτική ότι οι τουρκικές θέσεις σε ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο παραμένουν αναλλοίωτες.

Συγκεκριμένα, ένα ελικόπτερο ΑΒ-412 πέταξε σε ύψος περίπου 100 ποδών (30 μέτρων) πάνω από τις δύο βραχονησίδες στις 7.59πμ.

Δεν αποκλείεται η υπέρπτηση να σημειώθηκε ακριβώς επειδή στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στην Καλόλιμνο διεξαγόταν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινο πλοιάριο που βυθίστηκε. Η επιχείρηση συντονιζόταν από την ελληνική πλευρά.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν πάγιο σημείο τριβής Ελλάδος και Τουρκίας. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδος και Αιγύπτου με την ονομασία «Μέδουσα 5». Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλείται ξανά τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 ώστε να θεμελιώσει την πάγια θέση της γείτονος περί της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, κάτι που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση περιλαμβάνει και την απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων.

Ήδη, η Άγκυρα έχει απευθύνει διάβημα στον έλληνα πρεσβευτή στην τουρκική πρωτεύουσα ζητώντας του να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τρίτα μέρη (στην παρούσα περίπτωση την Αϊγυπτο) «να μην λαμβάνουν χώρα σε παραβιάσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα».

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου περιοδεύει στη Θράκη κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε τελικώς την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ομόλογό του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις ο Πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον δει.

Αν και δεν ομολογείται δημοσίως, ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι έχει υπάρξει κάποιου είδους ενόχληση για την εκτεταμένη περιοδεία του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη, στοιχείο που θεωρείται ότι επιβαρύνει το κλίμα ενόψει της προγραμματιζόμενης, πιθανότατα για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σε μία κίνηση μάλλον ασυνήθιστη για επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα. Η ΝΔ κάλεσε, δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline