Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:03:35

Ο Βενιζέλος στα Τίρανα για πολλές εκκρεμότητες. Τα Αλβανικά ΜΜΕ φουντώνουν το θέμα των περιουσιών και των αποζημιώσεων των Τσάμηδων. Τα ανταλλάγματα που ζητούν. Κύριο

Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ολόκληρο το Ψήφισμα διεκδίκησης για τους Τσάμηδες από την Ελλάδα, που ψήφισε η Βουλή της Αλβανίας, κρυφά σχεδόν τον Ιούνιο.

 

Κυριακή. Μια ημέρα πριν την επίσκεψη του έλληνα Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αλβανία, οι περισσότερες αλβανικές εφημερίδες, αλλά και τα δελτία των αλβανικών τηλεοπτικών καναλιών A1 Report, News 24, Top Channel, Top News, Balkanweb.com αναφέρονται σε ανακοίνωση του κόμματος των τσάμηδων (PDUI), σύμφωνα με την οποία το Ψήφισμα για το «τσάμικο», που είχε κατατεθεί στη Βουλή το 2004 και για το οποίο φέτος προεκλογικά έγινε μεγάλος θόρυβος, δημοσιεύθηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Διακριτικά, περιθωριακά σχεδόν μετά εννέα χρόνια. Τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου.

Ωστόσο, η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επισημαίνει μερίδα του σημερινού αλβανικού τύπου, σημαίνει ότι το Ψήφισμα αποκτά νομική ισχύ και είναι δεσμευτικό για την εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση.

Δημοσίευμα εφημερίδας «Γκαζέττα Σκιπτάρε» : Το κόμμα των τσαμηδων PDIU – Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ολοκλήρωση και Ενότητα – δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη στα Τίρανα, του έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλου, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ψήφισμα για την επίλυση του «τσάμικου| δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από τις εκλογές της 23ης Ιουνίου, στις 20 Ιουνίου 2013. Η ηγεσία του PDIU επαναφέρει το θέμα στη δημοσιότητα, ακριβώς παραμονές της επίσκεψης του έλληνα ΥΠΕΞ.

Δημ/φος ρώτησε τον εκπρόσωπο του PDIU, αυτός όμως δεν έδωσε καμία εξήγηση για το γεγονός ότι η ανακοίνωση του κόμματος των τσαμηδων εδόθη στη δημοσιότητα μόνο 48 ώρες πριν την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στα Τίρανα. Ο πρόεδρος του PDIU, Shpetim Idrizi, θέλησε καθώς φαίνεται, να πει στους εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων, ότι υπάρχει ένα κείμενο της Βουλής που ζητά την επίλυση του « Τσάμικου θέματος».

Δημοσίευμα εφημερίδας «Shqip» : Τη στιγμή που ο έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, ανακοίνωσε επίσημα την επίσκεψή του στην Αλβανία, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε το Ψήφισμα για την «Τσαμουριά», το οποίο ψηφίστηκε από την αλβανική Βουλή το 2004. Η δημοσίευση του Ψηφίσματος έγινε σε έκτακτη έκδοση «Extra» της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, και μολονότι πέρασαν 4 μήνες από τότε, μόνο χθες το κόμμα των τσάμηδων έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του τη δημοσίευση του Ψηφίσματος. Η δημοσίευση, σημαίνει ότι το Ψήφισμα απέκτησε νομική ισχύ, συνεπώς η αλβανική κυβέρνηση θα έχει μια σειρά από υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ψήφισμα αυτό.

Το ιστορικό του Ψηφίσματος αυτού έχει ως εξής και είναι διδακτικό για τα εσωτερικά της Αλβανίας και τις παράλογες εθνικιστικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων : «Το σχέδιο Ψηφίσματος κατατέθηκε στη Βουλή το 2004. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής και τον τότε πρόεδρο της Σερβέτ Πελλούμπι (του ΣΚ), το Ψήφισμα δεν υπερψηφίστηκε λόγω έλλειψη απαρτίας. Το θέμα ξεχάστηκε μέχρι το Μάρτιο φέτος όταν επανήλθε στο προσκήνιο.

Το Δεκέμβριο του 2012, γνωρίζοντας όλοι ότι το Ψήφισμα του 2004 δεν είχε περάσει στη Βουλή, οι δύο βουλευτές του κόμματος των τσάμηδων PDIU , Shpetim Idrizi και Dashamir Tahiri, κατέθεσαν ένα νέο σχέδιο Ψηφίσματος, ζητώντας παράλληλα από το ΔΚ και το Μπερίσα πουδιέθεταν τότε πλειοψηφία στη Βουλή, να το υπερψηφίσουν πριν τις εκλογές, διαφορετικά οι τσάμηδες δεν θα συμμαχούσαν προεκλογικά μαζί τους. Στις αρχές του 2013 το σχέδιο αυτό άρχισε να συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να πάρει με το μέρος του το κόμμα των Τσάμηδων, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δικό του Σχέδιο Ψηφίσματος για το «τσάμικο». Στις συνθήκες αυτές, περί τα τέλη Μαρτίου –αρχές Απριλίου, το ΔΚ μέσω του τότε προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Φατός Μπέγια (ΔΚ),προχώρησαν σε ένα εφεύρημα: Ισχυρίστηκαν ότι η Βουλή είχε υπερψηφίσει το Ψήφισμα για το «τσάμικο» από το 2004, αλλά το ΣΚ και ο τότε πρόεδρος της Βουλής Πελλούμπι, πλαστογράφησαν τα πρακτικά της Βουλής ώστε να προκύψει έλλειψη απαρτίας.

Η «λύση» αυτή ικανοποίησε τους Idrizi και Tahiri, οι οποίοι με επιστολή τους προς την τότε πρόεδρο της Βουλής Γιοζεφίνα Τοπαλλι, της ζητούσαν να τους απαντήσει εγγράφως και επίσημα, εάν το Ψήφισμα του 2004 είχε υπερψηφιστεί στη Βουλή το 2004 ή όχι.
Η πρόεδρος της Βουλής Γιοζ. Τοπάλλι τους έστειλε την ακόλουθη απάντηση :

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
H ΒΟΥΛΗ
Η Πρόεδρος

Αρ. πρωτ. 760/1 Τίρανα, 15.04.2013

Προς : κ Shpëtim Idrizi
κ Dashamir Tahiri
Βουλευτές της Βουλής της Αλβανίας

Αξιότιμε κ Idrizi
Αξιότιμε κ Tahiri

Μετά τη λήψη της επιστολής Σας, το υπαλληλικό προσωπικό της Βουλής προχώρησε σε έρευνα. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε προκύπτει ότι το Ψήφισμα έχει εγκριθεί. Συνημμένα το ενημερωτικό υλικό του υπαλληλικού προσωπικού της Βουλής και το κείμενο του Ψηφίσματος.

Με εκτίμηση.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Jozefina Topalli (Çoba)

Μετά την επιστολή της Τοπάλλι, το κόμμα των τσαμηδων ζήτησε τη δημοσίευση του Ψηφίσματος του 2004 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διότι μόνο τότε το Ψήφισμα θα αποκτούσε νομική ισχύ. Σημειώνουμε ότι τόσο μέχρι τις εκλογές της 23ης Ιουνίου όσο και μέχρι χθες, στον αλβανικό τύπο ουδέποτε δημοσιεύτηκε κάποια ανακοίνωση ή είδηση περί δημοσίευσης του Ψηφίσματος για το «τσάμικο» στην αλβανική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Ψήφισμα έχει ως εξής :

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

-Η Βουλή της Αλβανικής Δημοκρατίας, εκτιμώντας θετικά το πολύ καλό επίπεδο των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, την διμερή βούληση για την περαιτέρω προώθησή τους προς όφελος των δύο χωρών και των δύο λαών μας, καθώς και της ειρήνης , της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και τα ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης,
-Έχοντας υπόψη ότι η Ελλάδα, ως φίλη χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εταίρο στην πορεία της Αλβανίας για την επίτευξη του ύψιστου στόχου της για την ευρω-ατλαντική της ολοκλήρωση,
-Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τη Διεθνή Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλα διεθνή κείμενα αναγνωρισμένα από τις δύο χώρες,
-Στηριζόμενη στο πνεύμα του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασία ς, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας μεταξύ Αλβανικής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας,

Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

-Εκτιμά ότι είναι η στιγμή ώστε το θέμα των δικαιωμάτων των αλβανών πολιτών τσάμικης καταγωγής να επανεξετασθεί από τις δύο πλευρές, στο πνεύμα του Σύμφωνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας που έχουν υπογράψει και επικυρώσει οι δύο χώρες,

-Ζητάει από την κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατία σαν καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την επίλυση του θέματος των περιουσιών και των άλλων αναφαίρετων περιουσιακών στοιχείων του τσάμικου πληθυσμού, σε συνταύτιση με τα γνωστά διεθνή κείμενα,

-Κρίνει ότι η εξεύρεση μιας γρήγορης λύσης τεχνικής και νομικής φύσεως μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το θέμα της συντηρητικής κατάσχεσης που επιβλήθηκε από των περιουσιών του τσάμικου πληθυσμού, ως συνέπεια του Νόμου του Εμπολέμου του 1940, καθώς και το πάγωμα του Νόμου Αρ. 2664 της 3ης Δεκεμβρίου 1998, θα αποτελούσαν πολύ σημαντική συμβολή για το ξεπέσματα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν απ' αυτούς τους νόμους,

-Ζητά από την αλβανική κυβέρνηση, να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά με ειδικές ομάδες εργασίας και στο πνεύμα του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας να επισπεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση αυτού του προβλήματος,

-Εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελληνική Βουλή, η οποία έχει την ίδια βούληση για την προώθηση των διμερών Α – Ε σχέσεων, θα προσφέρει την συμβολή του για το χειρισμό σε εποικοδομητικό πνεύμα και την οριστική λύση του προαναφερόμενου θέματος, προβαίνοντας και στις αντίστοιχες νομικές ρυθμίσεις,

-Αναθέτει στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας να κοινοποιήσει το Ψήφισμα στις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς , που μπορούν να συμβάλουν για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Τίρανα, 8 Απριλίου 2004.

(*Αυτό είναι το κείμενο του Ψηφίσματος που κατατέθηκε στη Βουλή το 2004 από δύο βουλευτές ενός μικρού δεξιού και εθνικιστικού κόμματος, και που σύμφωνα με τα προαναφερόμενα αλβανικά Μ.Μ.Ε, δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη από το κυβερνόν τότε Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλή Μπερίσα, που ηττήθηκε τελικά. Η αναβίωση του θέματος θα φανεί από τις συζητήσεις και την ατζέντα της επίσκεψης Βενιζέλου. Ενός θέματος, που προβάλλεται συστηματικά από συγκροτημένη ομάδα αναταραχής ,μικρή σε επιρροή αλλά θορυβώδη, όπως αποδείχθηκε και σε ανάλογη εμπειρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline