Έφη Χριστοδουλοπούλου: Ολυμπιακοί και αρχαίων ρήσεις

«Η σημερινή εκδήλωση του Κοινοβουλίου μας είναι μία εκδήλωση τιμής και χαράς, συγχαρητηρίων από καρδιάς στους Ολυμπιονίκες, στους αθλητές και τις αθλήτριες εκείνες και εκείνους που μας έκαναν περήφανους, που μας έκαναν περήφανους μέσα από πολύ κοπιώδη δουλειά, συνεργασία μεταξύ τους, προσπάθεια, αγώνα.

Θέλω να αρχίσω τη δική μου τοποθέτηση από έναν μεγάλο ποιητή της Ελλάδας, τον Γιώργο Σεφέρη, που είπε στη Στοκχόλμη το 1963: «Τι είναι εν τέλει η Ελλάδα; Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου». Και αυτό το φως στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου το φέρνετε εσείς σήμερα, Σας τιμούμε και σας συγχαίρουμε από καρδιάς όλοι. Και τούτη εδώ η συνεδρίαση είναι για εσάς και για αυτό που εσείς συμβολίζετε για όλους εμάς, αλλά κυρίως για τους συμπολίτες μας που σας ακούν, σας βλέπουν, σας παρακολουθούν και σας έχουν πρότυπο.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να είναι το μήνυμα, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελικά μας πάνε πίσω στη δική μας κληρονομιά, μια κληρονομιά που στις καρδιές μας είναι τιμημένη, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη είναι τιμημένη. Και θέλω να πω με αυτό ότι η έννοια του «ευ αγωνίζεσθαι» και η έννοια της άμιλλας θέλει τη βελτίωση του καθενός από εμάς και του κάθε αθλητή και της κάθε αθλήτριας, τελικά του κάθε πολίτη και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, να μπορέσει να πραγματώσει το καλύτερο δυνατό που έχει ως χαρακτήρα, ως δυνατότητα, ως μυϊκή δύναμη, ως εξυπνάδα, ως ευστροφία, ως κινητικότητα, ακόμα και ιδίως για τους συμπολίτες μας που είναι άτομα με αναπηρίες και εκεί βλέπεις ότι η ψυχή του ανθρώπου μπορεί, όταν έχει τα πραγματικά ιδεώδη και τις πραγματικές αξίες να την οδηγούν, να πάει πέρα από τα όρια και να νικήσει κάθε δυσκολία -φυσική ή συγκυριακή ή περιβαλλοντική δυσκολία- και αυτό είναι το μήνυμα προς τις γενιές που έρχονται, προς τα μικρότερα παιδιά, που δημιουργεί πρότυπα για τον ολυμπισμό.

Αλλά η αρχαία κληρονομιά παραπέμπει και σε μία άλλη λέξη, τη λέξη «εκεχειρία», την οποία φαίνεται ότι δεν μπορούμε να την επιδείξουμε εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε για να τιμήσουμε τους αθλητές μας. Ο Παυσανίας, λοιπόν, στα «Ηλειακά» λέει κάποια στιγμή: «Ενόψει των πανελληνίων αγώνων Ολυμπίων εκεχειρίαν κατεστήσαντο». Όταν το εθνικό συμφέρον το επιτάσσει, η καθ' έξιν ερίζοντες Έλληνες οφείλουν να αφήνουν κάτω τα σπαθιά και να ομονοούν τουλάχιστον σε αυτό, ότι, τιμώντας αυτά τα παιδιά σήμερα, πρέπει να τιμήσουμε τις ίδιες τις αξίες της χώρας μας, τις ίδιες τις δυνατότητες αυτής της χώρας που, όπως είπε ο Γιώργος Σεφέρης, είναι μία χώρα χτισμένη πάνω στην πέτρα, που εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα έχει τον αγώνα.

Ο αγώνας όμως σημαίνει και συνεργασία, σημαίνει ομαδικότητα, σημαίνει ότι κάπου μπορούμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, αλλά κάπου πρέπει να τις αναδείξουμε. Η σημερινή μέρα, λοιπόν, που είναι ημέρα τιμής για όλους σας, είναι μια ημέρα που θα πρέπει να αφήσουμε κάτω τα σπαθιά.»


(Η κ. Εφη Χριστοφιλοπούλου είναι βουλευτής Αττικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline