Νότης Μηταράκης: Εμπόδια της ανάπτυξης

Αναγνωρίζουμε όλοι σήμερα ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους νέους.

Υποχρέωση και ευθύνη δική μας είναι η κατά προτεραιότητα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα είναι βιώσιμες.
Τονίζω το εξής: Αυτό θα γίνεται πάντα με απόλυτο σεβασμό στην εργατική νομοθεσία και πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν σήμερα για την ανάγκη αξιοποίησης του πλούτου, με «όρους», όμως, και «προϋποθέσεις», τις οποίες ποτέ δεν διευκρίνισαν. Μίλησαν γενικά και αόριστα για όρους και προϋποθέσεις.

Για την Κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις που είναι οι νόμοι του κράτους και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το περιβάλλον. Εδώ, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και μεταξύ μας και απέναντι στον ελληνικό λαό που σήμερα μας παρακολουθεί.

Και μαζί μ' αυτό να βιώνουμε το αλόγιστο γιγάντωμα του δημοσίου, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σχεδιασμό. Και κάτι τέτοιο, βέβαια, ήταν ψευδεπίγραφη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα είναι μία απλή μεγέθυνση. Είναι το μοντέλο του κρατισμού που μας έφερε ως εδώ. Είναι το μοντέλο του κρατισμού που χρεοκοπεί κι εσείς δίνετε μάχη οπισθοφυλακής για να το αναβιώσετε.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο δρόμος των επενδύσεων, της παραγωγής. Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια ο δημόσιος τομέας δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, το ξέρουμε όλοι. Δεν έχει τους πόρους. Ό,τι άλλο λέμε, εσείς λέτε ότι δεν είναι η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό. Η λύση είναι η παραγωγή νέου πλούτου, όπως είπε και ο κ. Μαρκόπουλος. Σημειώνω ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, ούτε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, η προσέλκυση επενδύσεων.

Ως χώρα δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί στην επιχειρηματικότητα. Διώξαμε επενδύσεις, προσφέραμε σε άλλες όμορες χώρες θέσεις εργασίας που έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν εδώ στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι ευθύνες της Αριστεράς ήταν μεγάλες και παραμένουν μεγάλες, διότι συστηματικά έβαλλε και βάλλει ακόμη και σήμερα, παρά τη μεγάλη ανεργία, κατά των επενδύσεων, κατά της επιχειρηματικότητας.

Προσπαθείτε είτε με απαράδεκτες δηλώσεις είτε με διαρκή εμπόδια να εμποδίσετε την κάθε επένδυση που προσπαθεί να γίνει σε αυτόν τον τόπο. Έχω ήδη απαντήσει σε οκτώ ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους ελάχιστους αυτούς μήνες, εναντίον επενδύσεων. Κάθε ερώτηση εναντίον μίας άλλης επένδυσης. Σας ρωτώ και σας έχω ρωτήσει πολλές φορές: Πείτε μου, επιτέλους, μία επένδυση που σας αρέσει. Πείτε μου, επιτέλους, μία επένδυση που θέλετε για να υπάρξουν θέσεις εργασίας για να δουλέψουν στον τόπο μας τα νέα παιδιά. Δεν θέλετε ούτε το ένα μοντέλο, το δανεισμό, δεν θέλετε ούτε το άλλο μοντέλο, τις επενδύσεις. Τελικά, τι θέλετε; Πώς θα πάει αυτή η χώρα μπροστά; Σα να προτιμάτε να παραμείνει ψηλά η ανεργία για μικροκομματικά οφέλη. Βέβαια, η Κυβέρνηση δεν θα σας κάνει τη χάρη.

Δουλεύουμε σκληρά. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προσέλκυση επενδύσεων, και ειδικότερα στα θέματα της αξιοποίησης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της χώρας, αλλά και ειδικά του ορυκτού και φυσικού μας πλούτου. Και δεν κάνουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση κάτι το πολύ διαφορετικό από ό,τι έκαναν οι πρόγονοί μας, οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι αξιοποίησαν με όραμα και στρατηγική τον ορυκτό πλούτο που διέθεταν, με πολύ σημαντικά οφέλη τότε. Με τους Αθηναίους, να χρησιμοποιούν το ασήμι του Λαυρίου για να δημιουργήσουν αμυντική αποτροπή και βεβαίως έναν απαράμιλλο πολιτισμό. Με τους Μακεδόνες να πράττουν το ίδιο με το χρυσό του Παγγαίου.»

(Ο κ. Νότης Μηταράκης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Α' Αθηνών)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline