Μιχάλης Χρυσοχοίδης: O νέος Νότος, οι Τράπεζες, οι αλλαγές

«....Ξαναβρήκαμε τώρα το νέο εχθρό. Ο νέος εχθρός είναι η κ. Μέρκελ. Μέχρι πρόσφατα ήταν οι καταραμένοι Αμερικανοί. Τώρα είναι οι Γερμανοί. Αυτό είναι ραγιαδισμός, αυτό είναι δουλοπρέπεια, αυτό είναι επαρχιωτισμός.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Υπάρχει η φράση ενός πολιτικού πρόσφατα στη Γερμανία. Έλληνας πολιτικός είπε: Η Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία, κυρίως όμως χρειάζεται το απαράμιλλο πνεύμα της. Ποιος έκανε αυτήν τη δήλωση; Ο Αρχηγός σας, κύριε Λαφαζάνη. Γιατί εκεί πάτε και εκλιπαρείτε και τη συνάντηση έστω με έναν Υπουργό. Εδώ έρχεστε και «πουλάτε» σε ένα λαό καθημαγμένο, βασανισμένο, δυστυχισμένο, ραγιαδισμό και επαρχιωτισμό.

Λοιπόν, η Ευρώπη μεταφέρθηκε στο Νότο, βρίσκεται εδώ, κάτω. Εδώ είναι το ενδιαφέρον αυτήν τη στιγμή. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον σχετικά με την Ευρώπη βρίσκεται στο Νότο. Και βρίσκεται στο Νότο, γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας και στην Ασία στη συνέχεια, στη Νότιο και Ανατολική Ασία, γιατί εδώ υπάρχουν τα μεγάλα γεγονότα, στη Μαγκρέμπ, στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει το 70% των υδρογονανθράκων του πλανήτη, εδώ που γίνονται οι μεγάλες λαϊκές επαναστάσεις και σε λίγο θα υπάρξει διανομή τεραστίων κεφαλαίων. Και εδώ η Ελλάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι ώρα να αλλάξετε και ρητορική και πολιτική. Βλέπετε τι παθαίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Εγώ δεν μπαίνω στα εσωκομματικά ζητήματα, δεν με ενδιαφέρουν, αλλά η αντιμνημονιακή, η ρητορική, η πολωτική, η ρητορική της βίας, του μίσους, του διχασμού έχει τελειώσει. Κάντε το, λοιπόν, γρήγορα κι εσείς, κύριε Λαφαζάνη, γιατί είμαι βέβαιος ότι κι εσείς θα αντιμετωπίσετε τα ίδια ακριβώς προβλήματα, παρά το γεγονός ότι περιμένετε σαν ώριμο φρούτο να πέσει η Κυβέρνηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Λέτε για τα δικά μας τα προβλήματα και δεν κοιτάτε τα δικά σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είπε προχθές ο κ. Όλι Ρεν ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Ο «πολύς» κ. Ρουμπινί -τον θυμάστε;- πόσες φορές στοιχημάτισε για την καταστροφή της χώρας; Ο «πολύς» κ. Ρουμπινί, λοιπόν, είπε προχθές: Δεν μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, γιατί θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία. Για τα πολλά δισεκατομμύρια που χάθηκαν στον τζόγο για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι καταστροφολόγοι σ' αυτήν την Αίθουσα μέσα και για ό,τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα διαψευστήκατε όλοι.

Ο ελληνικός λαός και η χώρα μπαίνουν σε μία νέα φάση κι αυτή η νέα φάση χρειάζεται μία δημιουργική πρόταση απ' όλους μας. Ακούμε πράγματα τα οποία δεν αντέχει η κοινή λογική. Άκουσα τόσες αντιφάσεις και τόσες ανακρίβειες. Άκουσα για τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος. Μα, οι ξένοι φεύγουν από την Ελλάδα. Έφυγαν οι Γάλλοι, παρέδωσαν στην Alpha Bank την Εμπορική, πούλησαν τη Societe Generale, τη Γενική Τράπεζα και έχουμε, αντί για επτά-οκτώ, τρεις μεγάλους ομίλους αυτήν τη στιγμή, αν προχωρήσει και η τρίτη ένωση EUROBANK – Εθνικής. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα. Πού είναι ο αφελληνισμός, λοιπόν;

Δεύτερον, ποιοι ολιγάρχες; Οι τράπεζες ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο πια. Από πού κι ως πού, δηλαδή, κάποιοι ωφελήθηκαν απ' αυτήν τη διαδικασία; Το ελληνικό δημόσιο και στο βαθμό και την ώρα που πρέπει θα αξιοποιήσει όλον αυτόν τον κόπο, τον ιδρώτα και το υστέρημα του ελληνικού λαού και τα χρήματα από τους δανειστές μας για να πουλήσουμε τις τράπεζες σε τίμημα που θα ευνοεί τον ελληνικό λαό, τον προϋπολογισμό και τη χώρα.

Άρα, λοιπόν, η ανακεφαλαιοποίηση δεν συνδέεται άμεσα με τη ρευστότητα. Η ανακεφαλαιοποίηση είναι η εξυγίανση των τραπεζών και πρέπει να επιμείνουμε στην ανακεφαλαιοποίηση για τον απλούστατο λόγο ότι πρέπει να έχουμε τράπεζες οι οποίες έχουνε κεφαλαιακή επάρκεια και υγεία, είναι υγιείς τράπεζες και προστατεύουν τους καταναλωτές.
Το θέμα της ρευστότητας είναι ένα άλλο ζήτημα. Το θέμα της ρευστότητας συνδέεται με τη νέα φάση.

Η νέα φάση, λοιπόν, σημαίνει εμπιστοσύνη πρώτα απ' όλα. Η νέα φάση σημαίνει τέλος στο ερώτημα –άκουσα και τον Υπουργό που το είπε προηγουμένως- για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η νέα φάση σημαίνει πολιτική σταθερότητα. Η νέα φάση σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια, να συνεχίσουμε τις αλλαγές στη χώρα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ούτως ώστε γρήγορα -με κρίσιμο πάντα, επαναλαμβάνω, παράγοντα και ερωτηματικό, ταυτόχρονα, την πολιτική σταθερότητα- να προσελκύσουμε επενδύσεις, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Έτσι κάνουν προκοπή οι χώρες και οι λαοί και όχι με τα φαντάσματα και τον επαρχιωτισμό

(Το κείμενο είναι εκτενές απόσπασμα απόψεων του πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη Βουλή για τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και τις κινητές αξίες).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline