Απόστολος Κακλαμάνης: H φαύλη ομάδα στο Τεχνικό Επιμελητήριο

«......Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι δεν πρόκειται να αναστραφεί αυτή η πορεία, εάν η οποιαδήποτε κυβέρνηση –τώρα, βέβαια, μιλάμε για τη σημερινή Κυβέρνηση- εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

 

Όταν η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μία πλευρά μ' αυτήν την απόλυτη αυστηρότητα, από την άλλη όχι απλώς να ανέχεται, αλλά να παρέχει και δημόσιες λειτουργίες στην ανεξέλεγκτη χρήση -μέχρι εκβιασμού της κυβερνήσεως- οργανωμένων, έστω και διακομματικά, συμφερόντων. Διότι στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πλην του ΚΚΕ, όλα τα άλλα κόμματα –και αυτό στο οποίο ανήκω εγώ, αλλά σ' αυτό δεν εκφράζει το συμφέρον της χώρας- έχουν μία ομάδα επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία διαχειρίζεται επί χρόνια δισεκατομμύρια, όπως το 2% επί των αμοιβών, των μελετών και των επιβλέψεων του μηχανικών, ακόμα και αυτών που δεν είναι μέλη του Επιμελητηρίου και το 2% από το κόστος των έργων. Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι είναι δισεκατομμύρια τα έργα που έγιναν χωρίς κανέναν έλεγχο.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Για όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, έχετε τεράστια ευθύνη. Εάν, δηλαδή, επιληφθεί ο Εισαγγελέας του τρόπου διαχείρισης αυτών των τεράστιων ποσών, θα διαπιστωθεί ότι το εποπτεύον Υπουργείο και οι εκάστοτε Υπουργοί έχουν τεράστια ευθύνη. Και αυτή δεν ανήκει σε εσάς προσωπικά. Δεν πρέπει να ανεχθείτε μια τέτοια ευθύνη.

Εδώ, λοιπόν, δώσαμε το σύστημα υλοποίησης της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και της μεταβίβασης των ακινήτων -από τα οποία προσδοκούσαμε ότι θα μπει στα άδεια ταμεία τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ- σε μια ομάδα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το Υπουργείο σας σκανδαλωδώς -επί της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- έδωσε αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου σ' αυτήν την ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Και αυτοί οι κύριοι, επωφελούμενοι των απεργιών των μηχανικών -που δεν ήθελαν ο κλάδος υγείας του ΤΣΜΕΔΕ να πάει στον ΕΟΠΥΥ- βρήκαν ευκαιρία, τάχα ότι συμπαρίστανται στο δίκαιο αίτημα των μηχανικών, για να μπλοκάρουν το σύστημα και να σταματήσει η όλη η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, το Υπουργείο Οικονομικών να μην έχει τα έσοδα από αυτό.

Και μετά, έρχεται η Κυβέρνηση, αφού αναγκάζεται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να βρει κάποιο σύστημα με χειρόγραφα, λέει, σημειώματα ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες, οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι και δίνει πάλι αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου σ' αυτήν την ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «παγώνει» η οικονομία, όσον αφορά τις κατασκευές, που όλοι παραδεχόμαστε ότι έχουν τεράστια σημασία. Αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας; Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι έχουν «παγώσει» οι κατασκευές, όπως και τόσα άλλα επαγγέλματα;

Και έρχεστε προχθές με νόμο πια και εξακολουθείτε να δίνετε το δικαίωμα σ' αυτήν την ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ελέγχει αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου. Και αναφέρομαι σ' αυτήν την ομάδα, διότι εγώ σέβομαι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως θεσμό, όπως και όλους τους θεσμούς. Δεν σέβομαι, όμως, αυτούς που καπηλεύονται τους θεσμούς, όπως και εδώ σ' αυτήν την Αίθουσα δεν σέβομαι όσους καπηλεύονται αυτό το βασικό θεσμό της Δημοκρατίας.

Εάν, όμως, τους οποιουσδήποτε καπήλους τους ανεχόμαστε, τότε αποθρασύνονται. Ακόμα και τώρα με το νόμο που φέρνετε, σας ρωτάω αν έχετε αναλυτικά στοιχεία, πέραν του αν κάποιος αποφασίσει πάλι να εκβιάσει ασκώντας μια δημόσια λειτουργία. Προσέξτε! Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή ένας Υπουργός και να πει «το Υπουργείο μου δεν λειτουργεί, αν ο Πρωθυπουργός δεν με κάνει Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως» και εμείς να τον ανεχόμαστε από εκεί και πέρα.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Καλαφάτη, γνωρίζετε την άποψη που έχω για την προσπάθειά σας. Όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα κάνετε. Έχουμε τα τοπογραφικά διαγράμματα. Έφυγε ο κ. Λιβιεράτος ο «και τοπογράφος». Είναι δυνατόν; Δεν μπορούν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί να κάνουν ένα σχεδιάγραμμα; Δεν μπορούν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ, των δομικών έργων, των υποδομών, να κάνουν ένα διάγραμμα για ένα εκτός σχεδίου ακίνητο που πρέπει να νομιμοποιηθεί; Αυτά είναι ντροπή για όσους τα ανέχονται και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα τα ανεχθείτε τελικώς, κύριε Υπουργέ.

Και στη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης, έχουμε ένα άλλο νομοσχέδιο. Τι σημαίνει «Α» και «Β» κατηγορίας ενεργειακοί επιθεωρητές, κύριε Υπουργέ; Τι πράγματα είναι αυτά; Είναι δυνατόν να τα ανεχόμαστε αυτά;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ)

Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, επειδή μας είπατε ότι όλα αυτά τα ακούτε με προσοχή, να δώσετε προσοχή. Σας είπα ότι έχετε δέκα μέρες να συζητήσετε με τον απόντα κύριο Υπουργό. Τι ρόλο παίζει ο Υπουργός κ. Λιβιεράτος; Είναι μόνο για τους τοπογράφους; Αύριο θα είναι ένας Υπουργός εναντίον των τοπογράφων με τους ηλεκτρολόγους ή ένας άλλος με τους άλλους; Δεν μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση μ' αυτούς τους τρόπους.

(πρόσφατη ενδιαφέρουσα καταγγελία του πρώην Προέδρου της Βουλής και βουλευτή της Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη. Όπως συνήθως συμβαίνει με όλες τις καταγγελίες και αποκαλύψεις δεν δημοσιεύθηκε σε κανένα ΜΜΕ ούτε στο Διαδίκτυο).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline