Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στρεβλή μας πολιτική για τα ακίνητα

«.... Δυστυχώς, τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' οίκον» δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Μέχρι στιγμής 14.000 κτήρια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο αρχικός στόχος ήταν για 100.000 κτήρια.

Το πρόγραμμα έχει αρκετές γραφειοκρατικές δυσκολίες στην υλοποίησή του. Δεν δίνει επαρκή κίνητρα για πολίτες να εκταμιεύσουν σήμερα ένα σημαντικό ποσό για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτήριά τους.

Αλλά το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι δυστυχώς το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε μία περίοδο, σε μία εποχή όπου, δυστυχώς, τα ακίνητα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών και ζητάμε επί της ουσίας από τους πολίτες, τους προτρέπουμε να επενδύσουν στην αναβάθμιση ακινήτων τα οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι απαξιωμένα. Και δεν θα την κάνουν αυτή την επένδυση οι πολίτες όσα κίνητρα και αν τους δώσουμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, εάν δεν υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Υπάρχει ένας κίνδυνος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2013 να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας. Η πολιτική φορολόγησης των ακινήτων είναι στρεβλή και προβληματική σε πολλά επίπεδα. Και οι συντελεστές είναι πάρα πολύ υψηλοί. Δεν μπορούμε να συζητάμε για συντελεστές ύψους 2%, έστω και για μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και οι αντικειμενικές αξίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της αγοράς και χαίρομαι που τουλάχιστον το Υπουργείο το αναγνωρίζει αυτό και συστήνει μία επιτροπή, η οποία θα επαναξιολογήσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας.

Είναι παράλογο, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ' αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία σήμερα πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Έχουμε στόχο 3,8 δισεκατομμύρια από φορολογία ακινήτων, όταν συνολικά από τη φορολογία εισοδήματος έχουμε στόχο 7,8 δισεκατομμύρια. Δεν είναι λογική αυτή η αναλογία. Δεν είναι λογικό να φορολογούμε τόσο υπερβολικά ακίνητη περιουσία η οποία δεν αποδίδει εισόδημα, πόσω μάλλον σε μια εποχή όπου 20% κατ' ελάχιστον –είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερο- των στεγαστικών δανείων είναι ληξιπρόθεσμα. Σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, ερχόμαστε και φορολογούμε αναδρομικά επί ανύπαρκτων αξιών.

Από αυτό το Βήμα -και κλείνω με αυτή την τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε- κάνω μια έκκληση προς την Κυβέρνηση, μεταφέροντας πραγματικά τον προβληματισμό πολλών συμπολιτών μου τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα, να ξαναδούμε και να επαναξιολογήσουμε το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, διότι κινδυνεύουμε αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή, να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσουμε.»

(απόσπασμα από κείμενο ομιλίας του βουλευτή Β΄ Αθηνών της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κυβερνητικές πολιτικές και τα λάθη τους, κυριολεκτικά πάνω στην κατοικία)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline