Αρης Σκιαδόπουλος ; Mνήμη Νίκου Κοεμτζή Η

Η φωτογραφία: Κακουργοδικειο Αθηνας. Ο Δημοσθένης Κοεμτζής συνομιλεί με την γυναικα του. Πισω ο Νίκος κι Εγω που του φέρνω απο μαντάτα απο την μανα του...

Μολις εχω γυρίσει απο την πατριδα του το Αιγενειο που πηγα απελμασμενος του Ταχυδρόμου να ζήσω μια εβδομάδα στην μικρή πολίχνη της Πιερίας ..Να συχρωστω με το περιβάλλον και τους ανθρώπους του...Να γνωρίσω την μανα του..Γυναικα μια κοντα στα εξηντα με σκληρά χαραχτηραστικα...Μου μιλουσε για στον Γολγοθά της φαμίλιας της απο τα κύνηγητα στης Ασφαλείας απο τον Εμφύλιο κι ύστερα..Αδάκρυτη.

Ο Νίκος ακούει..Δεν ειπε κουβέντα..Εχει μονο ενα βλέμμα που ταξιδεύει..Ο Δημοσθένης που χαρη του εγινε το φονικό ειναι συγκατηγορούμενος ειναι ο αγαπημένος αδελφός..Ο Λεωνιδας ο Βενιαμιν..Τ αδέλφια του τα εχει μεγαλώσει ο ΝΙκος απο τοτε Πεθανε ο πατέρας..
Ήρθε στην Αθήνα για να γλυτώσει απο την Ασφάλεια..Ο πατέρας εχει πεθάνει αλλα ο φάκελος ειχε περάσει ..κληρικω δικαιω στον Νικο και τον ακολουθούσε παντου..

Στην Αθήνα δεν ηταν εύκολο για όποιον δεν διέθεται πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης για να βρεί ο ΝΙκος επιδόθηκε σε μικροκλοπές..Αυτες´ επέτειναν τις διώξεις της Ασφαλείας με αποτελεσμα να καταλήξει στις φυλακές της Αιγινας οπου γνωρίστηκε με τους πολιτικούς κρατούμενους Λουλε και Αμπατιελο..Αυτοι οταν αποφυλαστηκε τον έστειλαν να συναντήσει στην Αυγή τον Γιαννη Θεοδωρακη αδερφό του Μικη.Ο Γιαννης τον ρώτησε τι μπορουςε να καμει..Ο ΝΙκος απαντηςε..
- Μισώ τους μπάτσους...Διάλυσαν την οικογένεια μου..Θελω να τους εκδικηθώ..

Τοτε ο Γιαννης να τον δοκιμάσει τον έστειλε να γραφτεί στην παρακρατική οργάνωση Χριστιανιακη Αντικομμουνιστικής Σταυροφορίας.Ετσι εγινε ο βασικός πληριοφοδοτης του.Κι ενα βραδυ που έλειπαν ολοι απο τα γραφεια ο Κοετμζης βούτηξε αρχεία τα έφερε στην Αυγή και τα φωτοτύπησε ο Γιαννης..Ετσι η εφημεριδα ειχε τα ονοματα των παρακρατικών συνεργατών της Ασφαλείας...
Κάποια στιγμη μεςουςης της χούντας ο ΝΙκος έπιασε δουλεια..Το αφεντικό του που ήρθε στη δικη κατέθεσε οτι του άφηνε το ταμείο ανοιχτό κι έφευγε..Τοση εμπιστοσύνη τούχε.Ωστοσο οτι γίνονταν στο χώρο του κοινού εγκλήματος η Ασφάλεια ειχε στο κάδρο της τον Κοεμτζή με στοχο της να την καταστήσει χαφιέ..Κι

Οσο εκεινος αρνιόταν τον ξυλοκοπούσαν ανελέητα..

Ετσι φταςαμε στην μοιραία νυχτα της Νεράιδας..Τοτε που οι μπάτσοι παρενοχλούν τον Δημοσθενη ενω χορευει την ζεμπεκηά που εχει παραγγείλει..Γνωριζουν καλα οτι ο ΝΙκος δεν θα επιτρέψει την πρόκληση..Η συνεχεια γνωστη..

Προσδοκώμενο το τελος στη Δάφνη που καταφύγει να ξεφύγει..Κυκλωμενος απο ένοπλους..Επικεφαλής ο γνωστός Μπαμπαλής.Ακολουθει διάλογος:
-Νικο παραδώσου να τελειώνουμε.
- Δεν θα με πιάσετε ζωντανό...
Ακουλουθουν ριπές...Μια σφαίρα. τον τραυματίζει στο ποδι και πέφτει.
Απ όσες φυλακές περαςε ηταν ο αρχηγός αλλα και υπόδειγμα..Ακομα και απο κολαστήριο της Κέρκυρας.Δεν εδωςε δικαιωμα ουτε σε φυλακες Μητε σε συγκρατούμενους.
Σε διαςτημα αυτο είχα αποστολή στα Γιάννενα.Στο φέρρυ του Ριου με πλησιάζει ενας κύριος..
-Εισαι ο Αρης Σκιαδόπουλος;
-Ναι
- Σου θυμίζω κάποιον;
-Οχι..
-Εχω γεράσει..Ο Λεωνίδας Κοεμτζής ο αδερφός του Νικου..
-Ρε Λεωνιδα!Σε καταζητούν εδω και χρονια..πως διαβολο κύκλοφορεις Ετσι;
-Ζω μόνιμα στην Εβλετια..Ήρθα για δω τον υπουργο τον Γιαννοπουλο να κανονίσει την μεταγωγή του Νικου και φεύγω...
-Θες να σε πάρω μεχρι τα σύνορα με τ αμάξι μου;
-Οχι είμαι ασφαλής με την αστική..Ηθελα να σ ευχαριστήσω για οςα εχεις καμει για τον Νικο..
Στην Πάτρα στις φυλακές πηγα και τον είδα πριν αποφυλακιστεί.Γερος πια..Μου διαβαςε κάποια ποιήματα..Ήθελε να γράψει την ζωη του..

Με το απολυτήριο γύρισε στο Εγινειο..Συζουσε με μια κυρια και σκέφτονταν να καμει οικογένεια..Ενας φίλος βιομήχανος (ειχε την βιομηχανία που έφτιαχνε τα φουντουνια) στην Ρουμανία προσφέρθηκε να τον πάρει επιστάτη.Οι αρχες του απαγόρευσαν την έξοδο απο την Ελλαδα..
Κατέβηκε στην Αθήνα...Τριγύριζε στα δικαστήρια πουλώντας το βιβλιο."Αργοτερα απόκτησε ενα στέκι στο Μονασταρακι..Σ σκαμνί και δίπλα αλλο ενα για τα βιβλία..Δεν του αρκούσε να πουλάει...Ιστορουσε στους περαστικούς τα καθέκαστα..Εκει σωριάστηκε ενα αποσημερο...

Η Κατερινα Γώγου τον εκαμε ποίημα..Ο Παύλος Τάσιος ταινια..Ο Σαββοπουλος τραγουδι..Κι εγω εχω ενα άλογο που μου σκάλισε στην φυλακή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline