Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  16:21:14

Kοντά στο 50% η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στις περισσότερες περιοχές. Η μέση τιμή θα φτάσει τα 4 ευρώ, παρά τα παιχνίδια εμπόρων και μεσαζόντων ότι υπάρχει υπερπαραγωγή και υπερπροσφορά. Κύριο

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους και οι τοπικοί φορείς ομιλούν πλέον για σημαντική μείωση της παραγωγής (στην οποία συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες αλλά και οι καταστροφές λόγω δάκου) βεβαιώνουν την μείωση αυτή, που θα οδηγήσουν σε αυξημένη ζήτηση και σε καλές τιμές.

Ύποπτες διαρροές με τεχνητό κλίμα κερδοσκοπίας και παραπλάνησης ότι υπάρχει...υπερπαραγωγή λαδιού και κατά συνέπεια «προσφορές ευκαιρίας» να αγορασθεί σε ..τιμές ευκαιρίας από Κρήτη και Μεσσηνία έως Αργολίδα και Στερεά το κανονικό ελαιόλαδο σε τιμές ....1,80-1,90 ευρώ το κιλά αντί του 2,80-3 ευρώ που άρχισε να έχει πέρυσι τέτοιο καιρό, με συνέπεια να αυξηθεί αργότερα κοντά στα 4. Με τα ελαιόλαδα ειδικής ποιότητας, βιολογικά κλπ να φτάνουν τα 6,5 ευρώ.

Στο 46,5% η μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου – αισιοδοξία για ανάκαμψη 62,2% την νέα σεζόν

Στους 185.000 τόνους υπολογίζεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα για το τρέχον καλλιεργητικό έτος 2018 – 2019, η οποία είναι μειωμένη κατά 46,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε για τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο 2019 – 2020, οι εκτιμήσεις αισιοδοξούν για ανάκαμψη της παραγωγής στους 300.000 τόνους και ποσοστό αύξησης της τάξης του 62,2% σε σχέση με την τρέχουσα.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Δ.Σ.Ε. τον Νοέμβριο ήταν στα 2,35 €/kg, δηλαδή μειωμένες κατά 18% σε σχέση με πέρυσι.

Από 135.000.000 έως 140.000.000 ευρώ υπολογίζεται η οικονομική ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης φέτος.
Το νησί κατά την τελευταία εικοσαετία παρήγαγε από 60 έως 120 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο ετησίως. Η παραγωγή ελαιολάδου για την τρέχουσα περίοδο, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να ξεπεράσει περίπου τους 90.000 τόνους.
Όσον αφορά τις ποιοτικές κατηγορίες, οι εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου θα ξεπερνούσε το 90% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή πλέον των 80.000 τόνων θα ήταν εξαιρετικό παρθένο (οξύτητα κάτω του 0,8%). Οι υπόλοιποι περίπου άλλοι 10.000 τόνοι θα ήταν απλό παρθένο και βιομηχανικό λάδι.

Από τους 80.000 τόνους εξαιρετικού παρθένου, οι περίπου 10.000 θα ήταν βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η δε εκτιμώμενη αξία αυτής της προβλεπόμενης παραγωγής θα ανερχόταν τουλάχιστον στα 255-260.000.000 ευρώ, αν υπολόγιζε κανείς μέτριες τιμές πώλησης για τον παραγωγό.

Δυστυχώς, η πορεία της συγκομιδής μάς έχει ήδη δώσει την δυνατότητα να εκτιμήσουμε με ασφάλεια πώς θα κλείσει αυτή η περίοδος. Επειδή δεν προσφέρει τίποτα η κινδυνολογία, μπορεί κανείς με αισιόδοξες εκτιμήσεις να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της φετινής συγκομιδής, που ολοκληρώνεται, δυστυχώς, σύντομα.

Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα κλείσει στους 55.000 τόνους συνολικά, πράγμα που σημαίνει μια απώλεια περίπου 35.000 τόνων σε ποσότητα (καρπόπτωση λόγω σήψης). Από τους 55.000 τόνους μόνο οι 18.000 τόνοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (οξύτητας κάτω του 0.8%). Από τους 55.000 τόνους, το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο μετά βίας θα φτάσει τους 2.500 τόνους.

Όλη η υπόλοιπη ποσότητα του κρητικού ελαιολάδου φέτος, περίπου 34.500 τόνοι, θα είναι απλό παρθένο και βιομηχανικό ελαιόλαδο. Η δε νομισματική αξία της παραγωγής αυτής εκτιμάται περίπου στα 120.000.000 ευρώ.
Ένα πρώτο ζήτημα, εύλογα, είναι η άμεση οικονομική ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς και για την οικονομία της Κρήτης, η οποία ανέρχεται στα 135.000.000 ευρώ, για ένα νησί των περίπου 670.000 κατοίκων.

Οι απώλειες, όμως, δεν περιορίζονται στο εισόδημα του μέσου Κρητικού αγρότη, αλλά αντίθετα αφορούν το μέλλον του προϊόντος, την διακίνησή του και τους καταναλωτές του.
Η φετινή καταστροφή, που οφείλεται στην επέλαση του δάκου και στην δράση διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών, είναι κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Θα περιμέναμε από τους θεσμικά υπεύθυνους να δώσουν τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξαναέρθουμε αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση.

Η Μεσσηνία πρώτη σε ελαιοπαραγωγή φέτος αλλά αρκετά μειωμένη.

Στους 38.000 με 40.000 τόνους ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος η συνολική παραγωγή της Μεσσηνίας, ενώ λίγα ελαιοτριβεία απομένουν ακόμα να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στις Διευθύνσεις Αγροτικής Παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι η ποσότητα αυτή είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι που ξεπέρασε τους 65.000 τόνους, η Μεσσηνία θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη παραγωγή στην επικράτεια. Κι αυτό, γιατί όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι η ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας ξεπερνά σε μέσο όρο το 50%. Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή άγγιξε και το 80%. Στη δε Μεσσηνία κατά μέσο όρο η ζημιά κινήθηκε στο 38%.

Τέσσερις παράγοντες

Η πτώση και στη Μεσσηνία μπορεί να φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλη, όμως η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν ακόμα πιο δραματική.

Όπως σημείωσε ερωτώμενος ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής ήταν τέσσερις: ο πρώτος ήταν οι μυκητολογικές προσβολές (γλοιόσπορος), ο δεύτερος οι εντομολογικές προσβολές (δάκος), ο τρίτος η ακαρπία που εμφανίσθηκε σε ορισμένες περιοχές του νομού και ιδιαίτερα της Άνω Μεσσηνίας, η οποία οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της περσινής ανθοφορίας και καρπόδεσης και ο τέταρτος η παρενιαυτοφορία της ελιάς, δηλαδή η φυσιολογική τάση τη μια χρονιά να κάνει υψηλή παραγωγή και την άλλη χαμηλότερη.

«Η Μεσσηνία μακράν των άλλων δείχνει να είναι η πρώτη ελαιοκομική περιοχή φέτος σε παραγωγή, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου η μείωση άγγιξε το 70% και το 80% και ο μέσος όρος είναι πάνω από 50%.
Ακόμα και στην Κρήτη υπήρξε μεγάλη ζημιά και είναι πολύ πιθανό από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, η παραγωγή όλης της Κρήτης να μη φτάσει τη φετινή παραγωγή της Μεσσηνίας», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline