Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:00:58

Μέσα στη συρρίκνωση του όλου κλάδου για τα καπνικά προϊόντα, ξεχωρίζουν μόνο «Παπαστράτος» και «Καρέλιας». Γιατί η βιομηχανία της Μεσσηνίας είναι υποδειγματική σε πανελλήνιο επίπεδο. Κύριο

Ιδιαίτερα από πλευράς εκσυγχρονισμών, τήρησης νόμων και κανονισμών αλλά και άσκησης μιας υποδειγματικής φιλεργατικής πολιτικής.

Το 2019 η βιομηχανοποιημένη παραγωγή τσιγάρων μειώθηκε κατά 2%.
Λιγοστές είναι πλέον οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Stochasis, από περίπου 70 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πριν από 10 χρόνια, πλέον έχουν μείνει μόλις εννέα.

Εξ αυτών, οι τέσσερις ασχολούνται με την ελαφριά μεταποίηση καπνικών προϊόντων (Μισσιριάν Α.Ε., Ζαφείρης Ναξιάδης Α.Ε., Καπνική Βιομηχανική Α.Ε. και Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος Α.Ε.), δύο με την παραγωγή καπνικών προϊόντων σε βιομηχανική βάση και με διεθνή εξαγωγική δραστηριότητα (Καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε. και Παπαστράτος Α.Ε.) και τρεις είναι εισαγωγικές επιχειρήσεις (British American Tobacco Hellas A.E., JTI Hellas A.E. και Imperial Tobacco Hellas A.E.). Στις τελευταίες αποχωρήσεις από τον κλάδο συγκαταλέγονται εκείνες της Καπνικής Μιχαηλίδης Α.Ε., η οποία κατέρρευσε το 2017 υπό το βάρος χρεών, και της ΣΕΚΑΠ, η οποία εξαγοράσθηκε από την JTI, στο πλαίσιο της ευρύτερης εξαγοράς της ρωσικής Donskoy Tabak, αντί 1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2018, από την ιαπωνικών συμφερόντων JTI.

Σύμφωνα με τη Stochasis, στην ελληνική αγορά υφίσταται ακόμη ένας μικρός αριθμός εισαγωγέων καπνικών προϊόντων, το μέγεθος των οποίων ωστόσο δεν μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του κλάδου. Η αγορά καπνικών ακολουθεί έντονα καθοδική τάση, με τις πωλήσεις όγκου καπνού αλλά και καπνικών προϊόντων να μειώνονται συνεχώς.

Το 2018 σημειώθηκε μια αύξηση στις πωλήσεις τσιγάρων, αλλά, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς, αυτή ήταν πλασματική. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εγχώρια αγορά τσιγάρων, βάσει φορολογηθεισών ποσοτήτων, ανήλθε το 2018 σε 12,92 δισ. τεμάχια, από 12,02 δισ. τεμάχια το 2017. Σημειώθηκε έτσι αύξηση των ποσοτήτων που φορολογήθηκαν κατά 7,5%.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πλασματική αύξηση. «Είναι τεχνικό θέμα», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα υπήρξε αύξηση φορολογήσεων και όχι πωλήσεων». Ο ίδιος εξηγεί ότι το 2016 υπήρξε αποθεματοποίηση (περίπου μισός μήνας κατά μέσον όρο) ενόψει της επικείμενης –τότε– αύξησης φορολογίας από 1/1/2017. «Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά», προσθέτει, «θα διαπιστώσουμε ότι και τα νούμερα του 2017 είναι υπερβολικά μειωμένα, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική μεταβολή στην αγορά».

Για το 2019, πριν ακόμη ξεκινήσει η σημερινή κυβέρνηση τη «δίωξη» των καπνιστών από τους κλειστούς χώρους, η Stochasis προέβλεπε ότι η αγορά καπνικών προϊόντων θα σημειώσει κάμψη της τάξεως του 1% έως 2% – ειδικότερα, υποχώρηση 1% για τα προϊόντα λεπτοκομμένου καπνού και 2% στα βιομηχανοποιημένης παραγωγής τσιγάρα.

Η μελέτη της Stochasis αναφέρει ακόμη ότι η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία των δύο από τις τέσσερις μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού, με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για κάθε χρήση της περιόδου 2012-2018, διαμορφώνεται σε 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία των δύο επιχειρήσεων παραγωγής τσιγάρων, με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για κάθε χρήση στην ίδια περίοδο, διαμορφώνεται σε 1,13 δισ. ευρώ για το 2018. Τέλος, η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία των δύο εισαγωγικών επιχειρήσεων τσιγάρων για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία (Imperial Tobacco και JTI Hellas) διαμορφώνεται σε 70 εκατ. ευρώ το 2018.

Συνεπώς, πάνω από 90% της αξίας του κλάδου συγκεντρώνεται στις δύο παραγωγικές επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων, την Παπαστράτος και την Καπνοβιομηχανία Καρέλια.

Ο «Καρέλιας» μοιράζει στο προσωπικό του 3,85 εκατ.

Πάνω από 3,85 εκατ. σε παροχές και δωρεές!

Πολύ μεγάλο ήταν και εφέτος το ποσό των οικειοθελών παροχών, αλλά και των δωρεών σε κοινωφελείς φορείς από την εταιρεία και ξεπέρασε τα 3,85 εκατ. ευρώ.

Από αυτά πάνω από 600.000 ευρώ θα δοθούν ως δωρεές στους ακόλουθους φορείς: Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας 50.000 ευρώ, Σύλλογος Γονέων Ατόμων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό 100.000 ευρώ (για δημιουργία κέντρου ημερήσιας φιλοξενίας), ΣΥΦΑΜΕΑ 80.000 ευρώ, Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας 75.000 ευρώ, Νοσοκομείο Καλαμάτας 100.000 ευρώ για την λειτουργική αναβάθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής και για την μονάδας μεσογειακής αναιμίας, Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου "Το Περιβόλι της Γιαγιάς" 60.000 ευρώ και στο "Χαμόγελο του Παιδιού" 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις παροχές προς το προσωπικό αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

Ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο για το εορταστικό τραπέζι 220 ευρώ

Επίδομα παρουσίας, για όποιον δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από το πόστο του 1.000 ευρώ (πέρυσι το έλαβε το 87% των εργαζομένων)

Ενίσχυση 1.500 ευρώ για παιδιά εργαζομένων, που σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ για κάθε παιδί, που φέτος πέρασε σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μαζί με έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple

Ενίσχυση 700 ευρώ σε κάθε εργαζόμενου

Κάθε εργαζόμενος με αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ επιπλέον ενίσχυση 400 ευρώ.

Επιπλέον του παραπάνω, κάθε εργαζόμενος με αποδοχές κάτω των 1.700 ευρώ ενίσχυση 300 ευρώ

Επιπλέον των παραπάνω, κάθε εργαζόμενος με μισθό κάτω των 1.200 ευρώ περαιτέρω ενίσχυση 250 ευρώ (ήτοι συνολικά 1.650 ευρώ)

Όσοι εργαζόμενοι δούλεψαν πάνω από 15 Σάββατο εντός του 2019, πέραν των νόμιμων ημερομισθίων και υπερωριών θα λάβουν 20 ευρώ για κάθε ακέραιο Σάββατο πάνω από το 15ο.

Επίσης κάθε λαχνός αντιστοιχούσε στο ποσό των 850 ευρώ, ενώ ο "χρυσός" λαχνός φέτος αντιστοιχούσε στο ποσό των 10.000 ευρώ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline