Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  00:18:03

Γραμμή Τσίπρα για συσπείρωση ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο: «Πάμε σε πρόωρες εκλογές.... Άρχισε η φθορά της Κυβέρνησης. Μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση «προοδευτικής συνεργασίας» καταρχήν με το ΚΙΝΑΛ ....» Κύριο

Όσα αντιπολιτευτικά, φιλόδοξα και αισιόδοξα δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχθές και σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η ΝΔ δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Θα γίνουν αναγκαστικά πρόωρες εκλογές. Με δυνατότητες συνεργασίας εκλογικής και διακυβέρνησης της δημοκρατικής-προοδευτικής συνεργασίας καμμάτων, πέραν της ΝΔ. Την εκτίμηση αυτή εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει και στην Ελλάδα σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία όπως συνέβη στην Ισπανία με την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση για το αν «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήσει την τετραετία», ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός: «Όχι» λέει και εξηγεί: «Η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει, και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών».

- Όσα υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο

«....Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της χώρας και ειδικά το δικό σας δεν είναι ο κίνδυνος ακυβερνησίας, αλλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχετε. Το έλλειμμα αξιοπιστίας! Καταφέρατε μέσα σε έξι μόλις μήνες να αναδείξετε αυτό το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να καλυφθεί από κανένα εκλογικό σύστημα.

Και να κάνω και μια τελευταία παρατήρηση. Έχετε και μια αντισυνταγματική, κατά τη γνώμη μας, ρύθμιση, με την οποία υπονομεύεται η δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών, με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο μπόνους. Λέτε ότι για να πάρει ένας πολιτικός συνασπισμός μπόνους, πρέπει ο μέσος όρος του αθροίσματος των δυνάμεων να υπερβαίνει το ποσοστό του πρώτου κόμματος που κατέρχεται αυτόνομα.

Και αν, όπως λέτε, η πολυφωνία στη Βουλή εμποδίζει το να προβλέπεται από πριν ποιοι θα μπορούσαν να είναι κυβερνητικοί εταίροι, τότε να ξέρετε ότι ο λαός μπορεί να είναι απρόβλεπτος και όχι προβλέψιμος, σαν τη χώρα μας, όπως σας αρέσει να την αποκαλείτε. Διότι, ο λαός αντιλαμβάνεται και αποζητά ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Με την εμμονή σας λοιπόν, στην κατάργηση της απλής αναλογικής και μάλιστα, με το επιχείρημα της αδυναμίας a priori προγραμματικών συγκλίσεων, ουσιαστικά αποκαλύπτετε την αμηχανία σας, αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίον ή με τον οποίον θα μπορούσατε να συγκλίνετε, πέραν βεβαίως των δεξιών ή ακροδεξιών μορφωμάτων, όσον υπάρχουν ήδη κοντά σας ή όσων ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς παραμένουμε συνεπείς. Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το σύστημα που σήμερα ισχύει και θα ισχύει και θα εφαρμοστεί και στην επόμενη εκλογική διαδικασία, είναι κεκτημένο και είναι κληρονομιά της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Σας διαβεβαιώνω και θυμηθείτε το, ήλθε για να μείνει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η δίκαιη έκφραση των πολιτικών δυνάμεων και η σύγκλιση μέσω του σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας θα ανανεώσει και θα αναζωογονήσει το πολιτικό σύστημα, θα προσθέσει μια ακόμα θεσμική εγγύηση στον αναγκαίο έλεγχο των κυβερνήσεων που θα πραγματοποιείται από την αντιπαραβολή των πεπραγμένων τους με την προγραμματική συμφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Και είναι μια θεσμική εγγύηση που επιπλέον μπορεί να σπάσει και τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα, γιατί θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση και των Μέσων Ενημέρωσης και του Τύπου, που υπάρχει τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας εκεί. Θα δώσει το έρεισμα όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με τους πολίτες, συμβόλαια εμπιστοσύνης με τον λαό.

Η απλή αναλογική, λοιπόν, που θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές πιστεύω ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα -και κλείνω με αυτό- και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν συντηρητικές πολιτικές, μπορούν να υπερβούν την Κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν μία κυβέρνηση προοδευτική, με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή Κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο ".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline