Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  11:26:57

Πρωτοβουλία του υφυπουργού Αμύνης στρατηγού Αλκ. Στεφανή τα πλωτά φράγματα στα νησιά, όπως στον Έβρο. «Θα τα πολεμήσουμε..» επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Στεφανής: «Ξεκινάμε πιλοτικά, θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Αιφνιδιασμός από την εξαγγελία του μέτρου, όσο και εάν έχει εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες (αλλά και στον Εβρο) για την αποτροπή της ροής των μεταναστών. Με σχόλια ειρωνικά ακόμα και από τον χώρο της ΝΔ και απαξιωτικά-χλευαστικά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Στο σχέδιο της τοποθέτησης στο Αιγαίο πλωτών φραγμάτων ώστε να αντιμετωπισθούν οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές, αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του, στη Μυτιλήνη, ο υφυπουργός Άμυνας, και αρμόδιος για το θέμα, Αλκιβιάδης Στεφανής, που είναι και ο εισηγητής του μέτρου αποτροπής.

Με αντίθετε απόψεις, όπως :
-Πέτσας για πλωτό φράχτη στο Αιγαίο: Για τον Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα, για εμάς όμως έχει.

Γερμανικά ΜΜΕ για το πλωτό φράγμα: «Μια ακριβή και παράλογη ιδέα»

Όπως τόνισε μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο κ. Στεφανής η προσπάθεια για τον πλωτό φράχτη είναι πιλοτική, «να δούμε πως λειτουργεί, να δούμε τα θέματα σχετικά με τους κανόνες ναυσιπλοΐας. Όταν ολοκληρώσουμε την πιλοτική λειτουργία, έλεγχο, αξιολόγηση, τότε θα σκεφτούμε αν θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με απώτερο στόχο να περιορίσουμε τις ροές».

Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Στεφανής, «οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι θα είναι αποτελεσματικό και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο να συζητήσουμε πού θα τοποθετηθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανής, χθες, παραλήφθηκαν τα πρώτα 100 μέτρα. Όπως είπε «θα γίνει δοκιμή στο θαλάσσιο χώρο του Πειραιά με τα πρώτα μέτρα για να δούμε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε και μετά θα περάσουμε στο επόμενο βήμα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία».

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισκέπτεται τη Μυτιλήνη, στη συνέχεια τη Χίο και σήμερα τη Σάμο, για να δει το πλαίσιο επιτήρησης των συνόρων «ούτως ώστε και νωρίτερα να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες και με τη συνεργασία της Τουρκίας να τους σταματάμε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια να διαχειριζόμαστε το θέμα. Είναι ένας τρόπος για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων».

ΣΥΡΙΖΑ για πλωτά φράγματα: "Θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά"

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής 'Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.

Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα...Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».

Πέτσας για πλωτό φράχτη στο Αιγαίο: Για τον Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα, για εμάς όμως έχει

«Για τον κ. Τσίπρα η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Για εμάς όμως έχει. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τονίζει ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του απάντηση στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Και σημειώνει: «Ενισχύουμε το Λιμενικό, ξεμπλοκάρουμε το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και εξετάζουμε οποιοδήποτε μέσο μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το καταλάβουν όλοι. Τα πράγματα άλλαξαν».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline