Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  18:53:54

Μετά τα φράγματα στη θάλασσα ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης υπόσχεται: Θα εφαρμόσουμε εβδομαδιαία δρομολόγια επιστροφών για τους μετανάστες. Κύριο

Είτε στην Τουρκία είτε ομαδικά στις χώρες τους, σε συνεργασία και με άλλες χώρες για επιστρεφόμενους μετανάστες. Στον ίδιο βηματισμό οι δηλώσεις του κ.Κουμουτσάκου.


Την καθιέρωση «εβδομαδιαίων δρομολογίων επιστροφών» στην Τουρκία η στις χώρες καταγωγής προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στην «Κ», προκειμένου σε συνδυασμό με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών. Και μάλιστα μετά από αναστολή των επιστροφών, πλην ολίγων εξαιρέσεων, από την εποχή της τελευταίας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Μηταράκης κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπεί καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στα ακριτικά νησιά»,(που είναι το 80% του συνόλου όσων έχουν καταφύγει στα νησιά τα τελευταία χρόνια, με τους πολιτικούς πρόσφυγες να είναι κοντά στο 20% μόνο)) ενώ τονίζει πως το νέο σχέδιο για πλωτά φράγματα είναι ένα ισχυρό μήνυμα της πολιτικής μείωσης των ροών. Αν και ο αρμόδιος υφυπουργός ΥΠΕΘΑ μίλησε για πολιτική εφαρμογή.

Συμπληρώνει δε ότι η δημιουργία νέων πολυλειτουργικών κέντρων στα νησιά θα βοηθήσει στην εφαρμογή της πολιτικής για την αποσυμφόρηση.
Επισημαίνει ακόμη πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται τροπολογία για τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, ενώ υπογραμμίζει ότι σύντομα στα κέντρα φιλοξενίας θα τοποθετηθούν νέοι διοικητές.

Κουμουτσάκος στον ΣΚΑΪ: Με το νέο νόμο για το προσφυγικό θα γίνουν περισσότερες επιστροφές

Ο νέος νόμος εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου του 2020, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Με την Τουρκία υπάρχει ένα σύμφωνο που επιτρέπει στη χώρα μας να επιστρέφει εκείνους που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την αντίληψη των επιστροφών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και μας δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερες και περισσότερες επιστροφές, καθώς το προηγούμενο δεν επέτρεπε μεγάλους αριθμούς επιστροφών».

Ο νέος νόμος εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου του 2020, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου εξαρτάται πολύ από τον αριθμό εκείνων που εργάζονται εκεί και εδώ η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη επιτυχία. Υπογράψαμε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου για αύξηση των εργαζομένων», τόνισε, στο τέλος, ο υπουργός.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline