Κυριακή 28 Απριλίου 2024  11:17:45

Ξεφουσκώνει σιγά-σιγά το σύστημα ενοικίασης Airbnb - Οι αιτίες, που στρέφουν-αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να προτιμούν, πλέον, μόνιμους ενοικιαστές αλλά με υψηλά ενοίκια. Το νέο φαινόμενο. Κύριο

Ήδη, πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, πλησίον της Αμερικανικής Πρεσβείας, στο Παγκράτι, το Θησείο, το Κουκάκι. και στον Νέο Κόσμο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Ανοργάνωτο και συγκυριακό, πρόχειρο και χωρίς κανόνες, συχνά το όλο φαινόμενο ΑΙRΒΝΒ, νεόκοπο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις σαν «γιουρούσι ευκαιρίας» από διάφορους ιδιοκτήτες. Χωρίς σεβασμό σε κανένα κανόνα είτε ξενοδοχειακό και κοινωνικό είτε οικονομικό και φορολογικό. στα κέντρα των πόλεων και με πολλή προχειρότητα. Ο συνδυασμός αυτών των αρνητικών παραγόντων δεν θα αργούσε οδηγεί στην πρώτη κρίση του το φαινόμενο αυτό.

Πέρασαν πλέον οι « καλές» και ανέμελες ημέρες, της συχνά πολλαπλής αυθαιρεσίας . Πρόχειρη μετατροπή κοινών διαμερισμάτων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο κέντρο της πόλης, μαύρη οικονομία με αδήλωτα εισοδήματα, τιμές ακριβές αλλά χαμηλότερες από εκείνες των ξενοδοχείων ιδιαίτερα σε παρέες ταξιδιωτών, μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια κατά τους θερινούς μήνες από τουρίστες κάθε είδους, που ,μπορούσαν να μαγειρεύουν και να φιλοξενούν «άλλους φίλους» ανεξέλεγκτα, αδιαφορία για τις συνθήκες συγκατοίκησης στις πολυκατοικίες.

Για να αρχίσουν στις περισσότερες περιπτώσεις να κυριαρχούν οι διαμαρτυρίες των τουριστών για την ποιότητα των δωματίων και τις παραπλανητικές αγγελίες, να παρεμβαίνει η Εφορία και ο ΣΔΟΕ για ελέγχους, να διαμαρτύρονται στην αστυνομία και στα Δικαιοσύνη οι συγκάτοικοι στις πολυκατοικίες από την ταλαιπωρία αλλά και τους κινδύνους από το όλο σύστημα ΑΙRΒΝΒ. Δεν ήταν οι μόνες αιτίες φθοράς και απαξίωσης. Ρόλο έπαιξαν η μείωση της τουριστικής κίνησης πέρυσι και οι μειωμένες προοπτικές για φέτος, . οι νεκροί μήνες του χειμώνα και του Φθινοπώρου, τα προβλήματα ασφάλειας και επιπλέον ο συναγωνισμός στις τιμές με αρκετή πτώση σε πολλά ενοικιαζόμενα στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Ο εκφυλισμός αυτός από τις καταστάσεις προχειρότητας άρχισε να έχει τις συνέπειες του.

Στροφή στους «παραδοσιακούς» ενοικιαστές έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εγκαταλείπουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnb, HomeAway κ.ά.). Όπως συνέβη στο παρελθόν με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, έτσι και η φούσκα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb αρχίζει σιγά σιγά να ξεφουσκώνει. Τα έσοδα των ιδιοκτητών κατοικιών ήδη δέχονται πιέσεις. Τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, όταν την ίδια στιγμή ο αριθμός των καταχωρίσεων ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο. Ο μεγάλος ανταγωνισμός και η αυξημένη προσφορά ακινήτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway πιέζουν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να μειώνονται, όταν την ίδια ώρα σημειώνεται έκρηξη στις τιμές των ενοικίων, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Τον Μάιο του 2019 τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν μειωμένα ακόμα και κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου η μείωση των εσόδων άγγιξε το 10%, με τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εκτιμούν ότι η μείωση των εισοδημάτων συνολικά το 2019 φθάνει το 25%.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται σε σύγκριση με τις εισπράξεις που είχαν πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν η μόδα της Airbnb είχε εξελιχθεί σε φρενίτιδα ανατρέποντας τον χάρτη της κτηματαγοράς.
Ηδη, πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, πλησίον της Αμερικανικής Πρεσβείας, στο Παγκράτι, το Θησείο, το Κουκάκι. και στον Νέο Κόσμο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Το ράλι που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ενοικίων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις επιλογές των ιδιοκτητών ακινήτων και όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς τα περισσότερα μισθωτήρια συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα αφορούν μηνιαίο μίσθωμα το οποίο είναι αυξημένο πάνω από 15% σε σχέση με το 2016. Στην περιοχή της Αττικής η αγορά των ενοικίων «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 20% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα του 10%-15%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline