Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  17:50:33

«Πράσινο φως» μεν από τον Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, αλλά απαγορευτικό σε «κάθε νόθευση» της κατάργησης στη προστασία της πρώτης κατοικίας. Κύριο

Ικανοποίηση και ενθάρρυνση στην Κυβέρνηση από την πρώτη συναντίληψη αλλά ενόχληση στο Μαξίμου (χωρίς να διαφανεί στις επίσημες συνεργασίες με τον Ιταλό Επίτροπο και πρώην Πρωθυπουργό) για το καυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων των Τραπεζών. Ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων και ορισμένων καταναλωτικών, χωρίς πλέον από 1ης Μαΐου, την ανοικτή προστασία του νόμου Κατσέλη.

Την πρόθεσή του να υποστηρίξει αποφάσεις που θα βοηθούν την ανάπτυξη της Ελλάδας διαμηνύει ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην «Κ», απευθύνοντας έτσι ένα θετικό σήμα στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, εξάλλου, ότι ενδεχόμενη απόφαση για αλλαγή της χρήσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) θα κινητοποιήσει επενδύσεις 0,6% του ΑΕΠ. Η απόφαση αναμένεται στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ο κ. Τζεντιλόνι πραγματοποίησε χθες την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήθηκε και συνεργάστηκε μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα μίλησε για την οικονομία της Ευρώπης και της Ελλάδος, την κρίση και την υπέρβαση της στη Βουλή. Ο Ιταλός επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του ότι η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελεί δέσμευση-κλειδί της χώρας. Το υφιστάμενο καθεστώς χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, τονίζει, φωτίζοντας τις προσδοκίες της Κομισιόν ενόψει μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, που θα κυριαρχήσει τους προσεχείς μήνες. Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων», απάντησε ως εξής :

– Είναι το σχέδιο «Ηρακλής» αρκετό για να εγγυηθεί μια ικανοποιητική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

– Το σχήμα «Ηρακλής» θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, η περαιτέρω βελτίωση του νομικού πλαισίου για τη μείωση των NPLs τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους εξωτερικούς διαχειριστές παραμένει καθοριστική. Η επικείμενη αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες θα είναι ένα κρίσιμο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες πρέπει επίσης να παίξουν τον ρόλο τους και να συνεχίσουν να ενισχύουν την εσωτερική τους ικανότητα να αναδιαρθρώνουν δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων και πελατών ή να ρευστοποιούν υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline