Τρίτη 30 Απριλίου 2024  00:21:04

Ως μάρτυρες υπερασπίσεως Τζανακόπουλος και Πολάκης στην Προανακριτική - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Παπαγγελόπουλο μετά τις καταγγελίες 4 Δικαστών με νέες, βαρύτερες κατηγορίες. Κύριο

Συντριπτική κατά «Ρασπούτιν» η κατάθεση της εισαγγελέως Γ. Τσατσάνη. Η Μαρία Παπασπύρου διαψεύδει τον Αγγελή. Ισως ακολουθήσει και νέα υπερασπιστική κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Α Π. Ξ.Δημητρίου.

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων, η Προανακριτική Επιτροπή παραδίδει το κάθε)πόρισμα της στο Δικαστικό Συμβούλιο μάλλον κατά κόμματα και όχι ενιαίο.
Στις 17 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά καταγγελίες σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για «πολιτική σκευωρία» στην Novartis.

Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη που θα συνεχιστεί και την Δευτέρα, γίνονται τέσσερις οι ανώτατοι δικαστικοί οι οποίοι καταγγέλλουν τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις σε δικαστικές υποθέσεις οι οποίες μάλιστα υπερβαίνουν την εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που παραπέμφθηκαν σε Προανακριτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με σκιές ότι δωροδοκήθηκαν από την Novartis. Μέχρι στιγμής, για τους εφτά το μέρος της δικογραφίας που τους αφορά μπήκε στο αρχείο (Σαμαράς, Πικραμμένος, Βενιζέλος κ.α).

Οι τρεις προηγούμενοι δικαστικοί που κατήγγειλαν ως «Ρασπούτιν» τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν η πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου.
Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων, η Προανακριτική Επιτροπή παραδίδει το πόρισμα της στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα προχωρήσει στην κύρια ανάκριση και θα αποφασίσει την παραπομπή ή όχι του Δ. Παπαγγελόπουλου και με ποιο κατηγορητήριο (πλημμέλημα ή κακούργημα) στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι πρώην υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την κ. Τσατάνη αναμένεται να κληθούν ως μάρτυρες δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης ο οποίος με διάφορες αναρτήσεις του δήλωνε ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις καταθέσεις των οποίων παραπέμφθηκαν τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αν δεν στείλουν μερικούς στη φυλακή δεν θα ξαναψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την υπόθεση λίγες ώρες πριν την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την οποία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έξω από το Μαξίμου, επικαλούμενος μάλιστα την εισαγγελική εμπειρία του, χαρακτήρισε την Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Την επομένη η δικογραφία με τους 10 πολιτικούς πήγε στη Βουλή.

Οι Πολάκης και Τζανακόπουλος είχαν οριστεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχουν στην Προανακριτική. Η πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ) ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης τους διότι επρόκειτο να κληθούν ως μάρτυρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα προκαλώντας την αναβολή 2-3 συνεδριάσεων ώσπου ηρέμησαν τα πνεύματα.

«Παρακράτος»

Η κυρία Τσατάνη ήταν η πρώτη δικαστικός που από το 2016 κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις και απειλές ότι αν δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις του δεν θα κάνει Χριστούγεννα, όπως επανέλαβε και στην Προανακριτική. Το αποτέλεσμα ήταν η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να την παραπέμψει σε πειθαρχικό και τελικά έφυγε από το δικαστικό σώμα. Επίσης κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ότι με την τακτική του την στοχοποίησε και τρομοκρατική οργάνωση της έβαλε βόμβα. «Ο,τι είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος για το τι είμαι αναγράφεται επακριβώς στην προκήρυξη των "Πυρήνων της Φωτιάς" μετά την επίθεση σε βάρος μου» δήλωσε.

Στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται με την Προανακριτική επισήμαναν στο Newpost ότι η κ.Τσατάνη έδωσε εμμέσως την απάντηση σε όσους αναρωτήθηκαν γιατί οι άλλοι τρεις δικαστικοί καθυστέρησαν να κάνουν τις καταγγελίες τους. Η ίδια όταν τις έκανε υπέστη σοβαρές συνέπειες, όπως τόνισαν.
«Τέσσερις εισαγγελείς καταγγέλλουν τις ίδιες συμπεριφορές , τις ίδιες πιέσεις, στις ίδιες μεθοδεύσεις και τα ίδια πρόσωπα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ. «Όσοι δικαστικοί λειτουργοί δεν "συμμορφώνονταν προς τας ...υποδείξεις" Παπαγγελόπουλου, έμπαιναν στο στόχαστρο του ίδιου κι ακολουθούσαν φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Μετά και τη σημερινή κατάθεση κανένας δεν έχει αμφιβολία για το παρακράτος των Ρασπούτιν-ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων τους και τις σκοτεινές μεθοδεύσεις τους κατά των πολιτικών αντιπάλων.»

Ενστάσεις για Τουλουπάκη

Αρκετή συζήτηση γίνεται, πάντως, μέσα στους κόλπους της ΝΔ για την άρνηση των μελών του κυβερνώντος κόμματος στην Προανακριτική να μην στηρίξουν την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ να κληθεί ως ύποπτη (ανωμοτί) η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη η οποία κατηγορείται από τους δικαστικούς ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του κ. Παπαγγελόπουλου. «Δεν μπορεί να κατηγορούμε τον πρώην υπουργό για ηθικό αυτουργό και να αφήνουμε απέξω την φυσική αυτουργό» τόνισαν στο NEWPOST βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν με την διαδικασία. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μηνύσει την κ. Τουλουπάκη. Η δικαστής κλήθηκε στην Προανακριτική ως απλή μάρτυρας αλλά το πιο πιθανό είναι να μην προσέλθει στη Βουλή και να στείλει υπόμνημα με το επιχείρημα ότι κάνει την κύρια ανάκριση.


Ο Παπαγγελόπουλος

Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «ψευδή» την κατάθεση Τσατάνη. «Στόχος, όλων αυτών, είναι να με εκδικηθούν και ταυτόχρονα να εκφοβίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελέων και δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους στα σκάνδαλα και στις παρανομίες» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η Μαρία Παπασπύρου διαψεύδει τον Αγγελή- Ισως και υπερασπιστική κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του ΑΠ. Ξένης Δημητρίου.

Διαψεύδει η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου όσα κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής περί οργανωμένου σχεδίου προφυλάκισης τριών πολιτικών στην υπόθεση της Νovartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Παπασπύρου στην κατάθεση της φέρεται να υποστήριξε ότι όλα όσα λέει ο κύριος Αγγελής είναι ψέματα.
Φέρεται να διέψευσε τον κύριο Αγγελή ότι εκείνη γνώριζε ότι ετοιμάζονταν προφυλακίσεις τριών πολιτικών προσώπων, λίγο πριν από τις εκλογές.
Από την πλευρά της μάλιστα η κ. Παπασπύρου επικαλέστηκε έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία με τα οποία κατ εκείνη καταρρέουν οι ισχυρισμοί του κυρίου Αγγελή.

Η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια φέρεται ακόμα να είπε ότι ως εισαγγελέας ο κύριος Αγγελής όφειλε αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο να παρέμβει αμέσως και να το καταγγείλει αφού ήταν επόπτης των εισαγγελέων διαφθοράς. Εκ του αποτελέσματος και την αρχειοθέτηση της δικογραφίας Σαμαρά αποδεικνύεται, κατά την κ. Παπασπύρου, ότι δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο που περιγράφει ο κύριος Αγγελής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline