Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  01:19:50

Χθεσινές ταπεινώσεις Άγκυρας και Ερντογάν. Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφάρ έπληξαν τουρκικό πλοίο στο αντίπαλο λιμάνι της Τρίπολης. Φήμες για 700 νέες συλλήψεις γκιουλενιστών και απόπειρες πραξικοπήματος. Κύριο

Οι κραυγές φανατισμού και επιθετικότητας κατά της Κύπρου, της Ελλάδος και άλλων χωρών -όπως εκείνες χθες για την «τουρκική» και όχι απλώς μουσουλμανική Θράκη-προσπαθούν να κρύψουν και να ελαφρύνουν τις εντυπώσεις-συνέπειες από τις διαρκείς ήττες και αποτυχίες που αντιμετωπίζει πλέον το καθεστώς Ερντογάν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

-Στόχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που κυριαρχεί στο 90% της χώρας, στεγάζει την Εθνοσυνέλευση και τα στρατεύματα του Χαφάρ' έγινε στο λιμάνι της Τρίπολης τουρκικό φορτηγό πλοίο, που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και μετέφερε πολεμοφόδια, σύμφωνα με πηγές του δικτύου Al Arabiya.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιασάν Σαλαμέ επιβεβαίωσε την επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου με ρουκέτες, χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

Ανταποκριτής του Reuters στην απομονωμένη Τρίπολη, όπου μετέχουν δυνάμεις της Άγκυρας, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανέφερε πως διέκρινε πυκνούς καπνούς από το λιμάνι, ενώ λιμενική πηγή δήλωσε πως επλήγη μια αποθήκη, αλλά κανένα πλοίο.

Αργότερα το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε πως δύο λιμενικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα πλοία, περιλαμβανομένων και δεξαμενόπλοιων, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης, εκκενώθηκαν έπειτα από μια επίθεση.

Παράλληλα οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα από τον Απρίλιο, ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε τουρκικό πλοίο το οποίο ξεφόρτωνε όπλα, σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων αυτών.

Το λιμάνι της Τρίπολης παρέμεινε ανοικτό για εισαγωγές τροφίμων και άλλων αγαθών αφότου ο εδρεύων στην ανατολική Λιβύη Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ), υπό την ηγεσία του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, ξεκίνησε εκστρατεία για την κατάκτηση της Τρίπολης πέρυσι τον Απρίλιο.

Ο Σαλάμε έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς αξιωματικοί των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης και του ΛΕΣ συναντήθηκαν για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη με σκοπό την εγκαθίδρυση μόνιμης εκεχειρίας. Αμφότερες οι δύο πλευρές αρνήθηκαν και πάλι να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο, είπε στους δημοσιογράφους.

«Άρα όσο η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει μια κατάσταση όπου η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη... κανείς δεν έχει μέχρι τώρα υπαναχωρήσει από την αρχή της αποδοχής της εκεχειρίας και η πολιτική διαδικασία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να κινηθεί προς τα εμπρός», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Σαλάμε είπε επίσης ότι έλαβε από τα μέλη των φυλών, που είναι σύμμαχοι των ανατολικών δυνάμεων, τους όρους που θέτουν προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό των ανατολικών λιμανιών απ΄όπου εξάγεται πετρέλαιο, αλλά είπε ότι μιλούσαν αρκετά γενικά και το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Μέλη φυλών και άλλες οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με τον ΛΕΣ απέκλεισαν πριν από έναν μήνα μεγάλα λιμάνια στην ανατολική Λιβύη και τη νότια πετρελαιοπηγή Σαράρα, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου κατά ένα και πλέον εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο Σαλάμε είχε μιλήσει με ορισμένους ηγέτες φυλών για να ακούσει τους όρους που θέτουν προκειμένου να τερματίσουν τον αποκλεισμό.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τις διάφορες χώρες να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να ελέγξουν την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα.

«Όποιος μπορεί να βοηθήσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καλοδεχούμενος, είπε κατά την έναρξη του δεύτερου κύκλου των συζητήσεων της διαλιβυκής στρατιωτικής επιτροπής.

«Αν αυτό γίνει από τους Ευρωπαίους ή από άλλους, (...) δεν είναι πρόβλημα για εμένα», πρόσθεσε.

Ο Σαλάμε κάλεσε όλα «τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων».

«Αν όχι, αυτό δεν θα σταματήσει», επέμεινε.

Ο Σαλάμε απηύθυνε την έκκληση αυτή καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε χθες σε συμφωνία για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα ανατολικά της Λιβύης με σκοπό να εμποδιστεί η παράδοση όπλων στη χώρα υπό την προϋπόθεση, που έθεσαν πολλές χώρες, ότι αυτή η επιχείρηση δεν θα αφεθεί να ενθαρρύνει τη διέλευση μεταναστών.

Στη Γενεύη, οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη ξεκίνησαν σήμερα μια νέα σειρά έμμεσων στρατιωτικών συνομιλιών. Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και του Χαλίφα Χάφταρ είχαν παραδεχθεί την ανάγκη η εκεχειρία να μετατραπεί σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Εκείνοι που νομίζουν ότι μια και μοναδική συνάντηση θα διευθετήσει τα προβλήματα είναι αφελείς», εκτίμησε ο Σαλάμε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται πολλές εβδομάδες συζητήσεων προκειμένου να «φθάσουμε σε μια λύση».

Εκτίμησε ωστόσο ότι αν και η εκεχειρία παραμένει «εύθραυστη» υπάρχουν «λόγοι να ελπίζουμε», κυρίως διότι «οι Λίβυοι θέλουν να θέσουν τέρμα σε αυτή την τραγωδία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη --για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του Χάφταρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019-- ψήφισμα με το οποίο ζητεί μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» η οποία θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία που τηρείται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μια τέτοια κατάπαυση του πυρός δεν είναι ωστόσο «προϋπόθεση» για την έναρξη του διαλιβυκού πολιτικού διαλόγου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, σημείωσε ο Σαλάμε.

--Τουρκία: Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Εκτακτα μέτρα - Εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών του Γκιουλέν

Ως τακτική απόκρυψης της αποτυχίας του συστήματος διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζουν αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί τις φήμες περί νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία, που κυκλοφορούν σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Με έντονο μάλιστα τρόπο.

Τις φήμες, τις οποίες σχολίασε και ο εθνικιστής σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δηλώνοντας ότι «αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μείνει κανένας ζωντανός», πυροδότησε έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND Corporation για την Τουρκία, που χρηματοδότησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η έκθεση ανέφερε τέσσερις πιθανές τροχιές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον.

Επεσήμανε ότι το πογκρόμ εκκαθαρίσεων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 επηρέασε αρνητικά τη στρατηγική και τακτική δυνατότητα, την ετοιμότητα και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους του. «Μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι φέρονται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν μήπως εκδιωχθούν στις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα. Η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή και σε μια νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και ο Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά την απειλή αυτή», αναφέρει η έκθεση.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι φήμες αποσκοπούν στην εδραίωση του Ερντογάν σητν εξουσία. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά με φυσιολογικό τρόπο», είπε ο βουλευτής Μπουλέντ Κουσόγλου. «Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο όλων των θεσμών του κράτους, περιλαμβανομένου του στρατού, της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ».

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιστρατεύει αρθρογράφους σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση απειλής ενός νέου πραξικοπήματος, είπε ο Κουσόγλου. Και πρόσθεσε. «Κι αυτό επειδή δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τίποτε. Είναι προφανές ότι το κόμμα του Ερντογάν είναι στη διαδικασία μιας ταχείας διάλυσης, μιας κατάρρευσης».

Νέο κύμα διώξεων κατά Γκιουλενιστών

Το στρατόπεδο Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται πώς παίρνει στα σοβαρά όσα υποστηρίζει η έκθεση του αμερικανικού think tank για το πραξικόπημα. Και συνεχίζει τις διώξεις με τις Αρχές της Τουρκίας να εκδίδουν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το Ανατολή. Οι τελευταίες επιχειρήσεις φανερώνουν μια κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των οπαδών του Γκιουλέν. Όλα τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σήμερα τα εντάλματα σύλληψης θεωρούνται ύποπτα ότι είναι οπαδοί του κινήματος του εν λόγω ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, αν και ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline