Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  04:38:15

Oι μελλοθάνατοι του ανασχηματισμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις για μίνι-ανασχηματισμό πριν από το Πάσχα στις αρχές Απριλίου. Τα πρώτα ονόματα που θα βρεθούν εκτός Κυβέρνησης. Κύριο

Κατά τις πρώτες πληροφορίες δύο υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί τουλάχιστον, δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές αναγκαίας-υψηλής απόδοσης κατά τους οκτώ μήνες (και δέκα μέχρι τότε) της διακυβέρνησης.

Με ολίγες γυναίκες στην Κυβέρνηση να μη έχουν ενθουσιάσει οι περισσότερες, όπως επίσης και ορισμένοι τεχνοκράτες, που έχουν προκαλέσει τν αγανάκτηση των δυσαρεστημένων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι εξαιτίας τους παραγκωνίσθηκαν και δεν έχουν υπουργοποιηθεί.

- Ένας ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο κριτηρίων αλλά και χρονικού αιφνιδιασμού από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει αναφερθεί στο όλο θέμα, όμως υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη σχηματίσει εικόνα για τις αλλαγές που χρειάζεται το κυβερνητικό σχήμα και θα τις κάνει την περίοδο του Πάσχα. Περιορισμένες σε έκταση, είναι ζήτημα εάν θα φτάσουν τις 7-8 αλλαγές, δηλαδή αποχωρήσεις και αντικαταστάσεις προσώπων με χρονολογία τις παραμονές του Πάσχα.

Κάποιοι υπουργοί έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους, παρότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν θα τους αφορά ο ανασχηματισμός και το πρωθυπουργικό γραφείο το αρνείται επίσημα, λέγοντας ότι η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Κομμένοι από χέρι λέγεται-κατά την Ιστοσελίδα I efiermida- ότι είναι δύο υπουργοί και πέντε υφυπουργοί. Οι πηγές λένε πως ίσως πέσουν κι άλλα κεφάλια, εάν κάποιοι υπουργοί συνεχίσουν να επιδεικνύουν ολιγωρία και ατολμία. Σε αυτή την κατηγορία λέγεται ότι ανήκουν κάποιοι από τους τεχνοκράτες, στους οποίους είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες.

Η κρίση τοποθετείται χρονικά στο διάστημα μετά την υπογραφή του συνυποσχετικού FIFA – UEFA και του πρωθυπουργού. Ο ανασχηματισμός θα είναι «μίνι», αναμένεται να έχει δομικά χαρακτηριστικά, κι αν πιστέψουμε τις πληροφορίες, θα δούμε στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες και λιγότερους υφυπουργούς.
Κακή σχέση μεταξύ υπουργών - υφυπουργών
Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν εντοπιστεί, κατ' αρχάς, φαινόμενα κακής σχέσης μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, με τον αναμενόμενο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του υπουργείου. Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες είναι σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη,ο οποίος και εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει.

Οι συναντήσεις πρωθυπουργού – υπουργών ξεκίνησαν από το υπουργείο Τουρισμού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καλή δουλειά που έγινε. Και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βρέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος πέρασε με επιτυχία την ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να «περνάει τις εξετάσεις» με καλό βαθμό. Του αναγνωρίστηκε ως θετικό, μεταξύ άλλων, ότι τα ακριβά φάρμακα χορηγούνται με πιο γρήγορες διαδικασίες στους χρονίως πάσχοντες. Το ίδιο και το νομοσχέδιο που περιέχει διάφορες ρυθμιστικές τροπολογίες.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, να έχει ανοιχτά μέτωπα. Η κόντρα με τον υφυπουργό του, Νότη Μηταράκη, εξέλειπε μετά την ανάθεση στον τελευταίο του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης & Ασύλου. Η δύσκολη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο, συνεχίζεται.

Στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασής του στον επόμενο ανασχηματισμό. Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έχει θετική παρουσία στην κυβέρνηση και αξιόλογο έργο να επιδείξει.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, τρεις υπουργοί μετά βίας πέρασαν τη δοκιμασία και σε περίπτωση που δεν ανεβάσουν ταχύτητα, το μέλλον τους στα κυβερνητικά έδρανα προμηνύεται θολό. Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, μάλιστα, λένε με νόημα ότι δεν πρέπει οι υπουργοί να επαναπαύονται από τα «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν εξασφαλίζουν υποχρεωτικά την παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε σκέψη για άμεση αλλαγή ενός τουλάχιστον υπουργού, παραγωγικού υπουργείου, αλλά τελικά αποφασίστηκε να του δοθεί πρόσθετος χρόνος.

«Αξιολόγησαν» και οι βουλευτές

Όπως ενημερωθήκαμε, «η συνάντηση του κάθε υπουργού με τον πρωθυπουργό δεν έχει μόνο σκοπό την αξιολόγηση των πεπραγμένων του αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων. Για την ακρίβεια, οι υπουργοί φορτώνονται με νέες λίστες υποχρεώσεων».

Ο έλεγχος των υπουργών, πάντως, συμπληρώνεται και με την αξιολόγησή τους από τους βουλευτές της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους για να ακούσει τη δική τους άποψη για κάθε ένα υπουργείο ξεχωριστά. Πόσο προσιτοί είναι οι υπουργοί; Μπορεί κάποιος βουλευτής να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους ή οχυρώνονται πίσω από γραμματείς; Πόσο ανταποκρίνονται σε θεμιτά αιτήματα; Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργικού γραφείου, για την ολοκλήρωση της εικόνας. Η οποία, όπως προαναφέραμε, έχει σχηματιστεί σε γενικές γραμμές.

Από τον Μάρτιο μπαίνουμε σε «επικίνδυνη ζώνη» για αλλαγές ανά πάσα ώρα και στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα.

Κυβερνητικές αλλαγές... και επενδύσεις ετοιμάζει ο Μητσοτάκης κατά το ΒΗΜΑ.

Διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο εισηγούνται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεργάτες του ώστε, χωρίς να διαταραχθεί ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, να απομακρυνθούν πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και να ενισχυθούν τομείς με κρίσιμη συνεισφορά στις μεταρρυθμίσεις και στην κοινωνική ατζέντα. Αστοχίες, ασυνεννοησίες και κρίσεις όπως αυτές του ποδοσφαίρου, που διευθετήθηκε με έναν τρόπο, και του Προσφυγικού, η οποία δυσκολεύει σε πολλά επίπεδα την κυβέρνηση, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για αυτή τη συζήτηση.

Αλλαγές τον Μάρτιο

Ενώ ατύπως είχε τεθεί ως όριο για την αξιολόγηση των προσώπων που στελεχώνουν τα υπουργεία ο Ιούνιος, τώρα ορισμένοι μιλούν για αλλαγές τον Μάρτιο. Από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το πώς θέλει να προχωρήσει, όμως μετά την απόφασή του να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πολλοί μιλούν για χειραφέτηση του κ. Μητσοτάκη από το παλαιό πολιτικό προσωπικό της ΝΔ αλλά και από τα βαρίδια του κομματικού μηχανισμού. Παραδέχονται όμως ότι υπάρχει μια θεμελιώδης προϋπόθεση για να καταφέρει τελικά να αναδιατάξει το πολιτικό τοπίο, να κινήσει την οικονομία και τις επενδύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ να παρουσιάσει χειροπιαστή πρόοδο, η οποία να έχει νόημα για τους πολίτες.

.......Ορισμένες από τις αδυναμίες της κυβέρνησης αποτελούν καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στα υπουργικά γραφεία και μια από τις βασικές δυσλειτουργίες αφορά το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, παρά κάποιες επιμέρους τριβές με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, ενώ πολύ αποτελεσματικός κρίνεται στο έργο του ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αντιθέτως, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός αρμόδιος για τις τράπεζες,
δεν έχουν αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις και οι συζητήσεις αφορούν την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του κ. Σκυλακάκη με επιπλέον αρμοδιότητες.

-Ενας άλλος κύκλος συζήτησης αφορά τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπονται από τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο προς την Τουρκία και πώς μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα η επιλογή της κυβέρνησης να κρατά χαμηλούς τόνους και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.
Το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τα οποία φαίνεται ότι χρειάζονται βοήθεια τόσο στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν όσο και στη διαχείριση της καθημερινότητας.
δεν έχουν αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις και οι συζητήσεις αφορούν την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του κ. Σκυλακάκη με επιπλέον αρμοδιότητες.

-Η Γραμματεία Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου καταγράφει συνεχώς ασυνεννοησίες και αυθαίρετες πρωτοβουλίες των υπουργείων, ορισμένες εκ των οποίων δυσκολεύουν το Μέγαρο Μαξίμου. Η κρίση στο ποδόσφαιρο έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Αντιθέτως, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και από τον υπουργό Νότη Μηταράκη. Το θέμα δυσκολεύει πολύ την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους τοπικούς παράγοντες που πρόσκεινται στη ΝΔ, ιδίως στο Βόρειο Αιγαίο, οι προβλέψεις για την αύξηση των ροών είναι ανησυχητικές λόγω Ιντλίμπ και των απειλών της Τουρκίας και οι επιστροφές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρότι στην κυβέρνηση μιλούν για σχετική επιτάχυνση. Η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρόκειται για μεταβατική περίοδο, η οποία θα ξεπεραστεί όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν τα κλειστά κέντρα και θα αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία εξαιτίας της αυστηροποίησης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline