Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  18:50:44

Βέτο με εντολή Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας κόντρα σε «κατανόηση» της από Αγγλία, Γερμανία ΗΠΑ αλλά και Γαλλία. Στα πλαίσια της διεθνοποίησης του προβλήματος «Τουρκία του Ερντογάν». Κύριο

Κίνηση αξιοπρέπειας διαμαρτυρίας μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα δήθεν συμμαχικής ενότητας και αλληλεγγύης με την Τουρκία του αλαζόνα, εκβιαστή και χωρίς αρχές Ερντογάν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ήταν σαφής: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα και την απαράδεκτη τακτική και ασυνέπεια της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε, και την συμφωνία που έχει υπογράψει με τις Βρυξέλλες.

Το μεσημέρι οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα νέες κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο στην Άγκυρα, μετά την μεταξύ τους κρίση στη Συρία..

Η Τουρκία ζητούσε παράλληλα τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους.

Αυτή η βραδιά καθώς και το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα τόσο στην ρήξη Άγκυρας – Μόσχας, όσο και στο προσφυγικό.

Το θαρραλέο βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Βέτο άσκησε η Ελλάδα στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο ΝΑΤΟ όπως αποφασίστηκε πριν λίγη ώρα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτών Μόνιμων Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προχώρησε σε αυτή την απόφαση καθώς ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες ώρες διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχετικά με την επίκληση του άρθρου 4 από την Αγκυρα, για διαβουλεύσεις, κύλησαν σε κλίμα απόλυτης κατανόησης, τουλάχιστον από τις Μεγάλες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Άγκυρα προσήλθε στη συζήτηση καταθέτοντας ένα ευρύ πακέτο αιτημάτων, επικεντρωμένο κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αεράμυνάς της, αλλά και, μεταξύ άλλων, της επιτήρησης του εναερίου χώρου της από τις αεροπορίες συμμαχικών χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κίνηση προέκυψε αμέσως μετά τον βομβαρδισμό τουρκικού τάγματος που έχει οδηγήσει σε απώλειες 33 στρατιωτών. Πιθανότατα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, καθώς υπάρχουν ακόμα πτώματα θαμμένα κάτω από χαλάσματα.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι το ζήτημα του προσφυγικού, με την επίκληση της αδυναμίας συντήρησης τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων εντός των συνόρων της.
Οι μεγαλύτερες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία έδειξαν απόλυτη κατανόηση για τις θέσεις της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια από τα αιτήματα της Άγκυρας είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.

Ιδιαιτέρως από την πλευρά των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη συγκυρία χρησιμοποιείται ως αφορμή για να προσελκυσθεί η Άγκυρα εκ νέου σε δυτική τροχιά, μακριά από τον άξονα Ρωσίας και, λιγότερο, Ιράν, με τον οποίο συνεργαζόταν άψογα έως τώρα.

Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφηκε το παράδοξο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ εντάχθηκαν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Η Πολωνία, αλλά και οι μικρότερες χώρες από τη Βαλτική έως την Κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.) αντιμετωπίζουν την τριβή ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα στην Ίντλιμπ ως ευκαιρία να προωθήσουν πιο σκληρή στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με πολύ πιο επιφυλακτική στάση, όπως η Ιταλία, η οποία συμφωνεί μεν με την παροχή βοήθειας στην Τουρκία, αλλά επιθυμεί λελογισμένη χρήση των πόρων της Συμμαχίας.

Αποτελεί εντυπωσιακό στοιχείο το γεγονός ότι πλην των αντιπροσώπων της Ελλάδας, ουδείς από τους υπολοίπους έθεσε το θέμα της επί της αρχής παρουσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια επιχείρηση εκτός των συνόρων.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη και εξαιρετικά ευκρινής λεπτομέρεια, είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί σήμερα η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τριήμερο εξετάσεων εθνικής συνευθύνης για τον Πρωθυπουργό, αρχηγούς των κομμάτων και αξιωματούχους του Κράτους.. Η ανάγκη για εθνική συνεργασία και συσπείρωση, καθώς αναμένεται να δοκιμασθούν ο Έβρος και τα πέντε νησιά από τα σκοτεινά σχέδια της Τουρκίας να μας διχάσουν.

Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μαξίμου για το Προσφυγικό, που μπήκε σε μια νέα και πολύ ανησυχητική φάση-δοκιμασία μας.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλεί για το Σάββατο το πρωί στις 09:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και θα εξεταστούν και οι εξελίξεις που θα υπάρχουν, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι στη διάρκεια της νύχτας ενδέχεται να γίνουν προσπάθειες μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος στον Έβρο.
Υπενθυμίζεται ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν παράνομες είσοδοι, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορα.

Άλλωστε, σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα».
Προσθέτει επίσης ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων».

«Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της, μετά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την Παρασκευή και την Αγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Επίσης, σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Παρασκευής με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline