Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  18:05:23

Η πικρή «εθνική μας μοναξιά» και οι φίλοι του Τ. Ερντογάν... Με απλή συμπάθεια ο Ντ. Τραμπ. Με κατανόηση πρωτίστως, για τους ....πρόσφυγες η Α. Μέρκελ. Υπέρ των «δικαίων» του Ερντογάν στον ξένο εμφύλιο ο Μπ. Τζόνσον. Κύριο

Καλές ελπίδες για τα προβλήματα και τις δοκιμασίες της Ελλάδος από τις προκλήσεις της Τουρκίας από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο.

1.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, χθες απόγευμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, από πλευράς του, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της.

Ετσι, τόσο με την πρωινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και με το περιεχόμενο της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Τραμπ η Ελλάδα έχει θεωρητικά έναν ισχυρό σύμμαχο στην πολιτική της και στον τρόπο που διαφυλάττει τα σύνορα της με την Τουρκία. Χωρίς όμως να αποδοκιμάζει την Τουρκία για την κατευθυνόμενη εξαγωγή μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη..

Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως αναγνωρίζει «το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους της πάνω στα σύνορά της». Μόνο αυτό, μόνο μέχρι εκεί.

Οι ΗΠΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τα σοβαρά επεισόδια στον Εβρο και τα σύνορα με την Τουρκία, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, τόνισε πως παρακολουθούν τις εξελίξεις και ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει τα σύνορά της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», πρόσθεσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

-2. Πρώτη αντίδραση Ανγκελα Μέρκελ -«Κατανοώ την τουρκική κυβέρνηση, αλλά την πληρώνουν οι πρόσφυγες»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος έσπευσε να αναγνωρίσει ότι κατανοεί πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ε.Ε. «Κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιμένουν περισσότερα από την Ευρώπη, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του εκφράζουν τώρα αυτή την δυσαρέσκειά τους προς εμάς, την ΕΕ, αλλά "την πληρώνουν" οι πρόσφυγες. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπέρ της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα

Η Γερμανίδα πολιτικός πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την Άγκυρα προκειμένου η κατάσταση να διευθετηθεί και ότι το Βερολίνο θα διαθέσει διμερή βοήθεια εφόσον μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ΕΕ.

Η τουρκική DailySabah μεταδίδει πως η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, ενώ υπεραμύνθηκε της θέσης του Ερντογάν για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας για εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων που βρίσκονται στα τουρκικά σύνορα αυτή τη στιγμή» δήλωσε.

3. Στηρίζει Ερντογάν στη Συρία το Λονδίνο - Στην Άγκυρα ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Foreign Office η επίσκεψη γίνεται ως αλληλεγγύη προς την Τουρκία που «αντιμετωπίζει την απερίσκεπτη επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ».

Ως ένδειξη της βρετανικής «σθεναρής υποστήριξης για τις προσπάθειες της Τουρκίας» να προκύψει μία άμεση και με διάρκεια εκεχειρία στη Συρία μέσω διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζει το Foreign Office την επίσκεψη που όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στην Άγκυρα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη «θα επαναβεβαιώσει τη στενή φιλία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και θα επιδείξει αλληλεγγύη προς την Τουρκία καθώς αντιμετωπίζει την απερίσκεπτη επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με βρετανική πρωτοβουλία συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κρίση στη συριακή επαρχία.

Ο κ. Ράαμπ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα παραχωρήσει και κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

Το Foreign Office αναφέρει πως η Τουρκία έχει επιδείξει επί χρόνια «τεράστια γενναιοδωρία» υποστηρίζοντας εκατομμύρια εκτοπισμένων Σύρων προσφύγων, κάτι που θα αναγνωρίσει κατά την επίσκεψή του ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει παράλληλα τη μεγάλη χρηματική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαχείριση της συριακής κρίσης και τη δέσμευση της χώρας να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που εκτυλίσσεται στην Ιντλίμπ ως αποτέλεσμα της «ανηλεούς και δυσανάλογης εκστρατείας από το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους υποστηρικτές του».

Σε δήλωσή του ενόψει του ταξιδιού του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο κ. Ράαμπ είπε ότι η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή ορισμένων εκ των πιο δύσκολων και σοβαρών προκλήσεων, με τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη κλιμάκωση της βίας στα τουρκικά σύνορα.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις ενέργειες του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ και εξέφρασε την πρόθεση εμβάθυνσης των βρετανοτουρκικών σχέσεων στην άμυνα, την ασφάλεια και το εμπόριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline