Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  04:17:39

Η πρύτανης των Ελλήνων λοιμωξιολόγων Ελένη Γιαμαρέλλου καλεί τους πολίτες να κοινωνήσουν παρά τον κορωνοϊό. Αντίθετα να είναι προσεκτικοί στoν ομαδικό εκκλησιασμό. Το υπουργείο Υγείας χωρίς επίσημη θέση. Κύριο

Μητροπολίτες σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι όσοι λαμβάνουν τη θεία κοινωνία μαζί με άλλους βαρέως ασθενείς, δεν έχουν ποτέ μολυνθεί, όπως και οι ιερείς που πίνουν πάντα όση θεία κοινωνία έχει απομείνει.

Τα ίδια έλεγαν τονίζει η κ. Γιαμαρέλου για τους κινδύνους από το AIDS, όπως και παλαιότερα από τη φυματίωση. Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος συστήνει να μην προσέρχονται για εκκλησιασμό οι πολίτες οι ανήκοντες στις προβληματικές κατηγορίες.

Είναι η πρύτανης των Ελλήνων λοιμωξιολόγων με διε8νή αναγνώριση και επιστημονικές περγαμηνές. Η σπουδαία λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, προέβη σε μια εντυπωσιακή και ψύχραιμη δήλωση, καλώντας τους πιστούς να κοινωνήσουν κανονικά το Πάσχα και να μην φοβούνται τον κορωνοϊό. Κάτι που θα πράξει και ή ίδια. Στις ευπαθείς ομάδες κατέταξε όσους έχουν καρδιοπάθεια, πνευμονολογικά προβλήματα, διαβήτη καθώς γενικά είναι πάνω από 65 χρονών.

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας εξέφρασε την άποψη ότι οι πιστοί δεν διατρέχουν κίνδυνο υγείας κοινωνώντας με την θεία κοινωνία , ενώ συμπλήρωσε ότι η ίδια θα κοινωνήσει κανονικά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, μιλώντας στο Real FM: "Στην εκκλησία δεν πρέπει να πηγαίνουν άτομα από τις ευπαθείς ομάδες, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Να δούμε πως θα εξελιχθεί. Να παρακολουθούν τη λειτουργία από τη τηλεόραση". Διαχωρίζοντας την μαζική παρακολούθηση στους ναούς από την προσέλευση για να κοινωνήσουν.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη όμως στη Θεία Κοινωνία, τόνισε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα.

"Σχετικά με την Θεία Κοινωνία αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Είναι διαφορετικό. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη Θεία Κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Είναι το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας.

Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο. Τα ίδια έλεγαν και με το Aids. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα. Θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους".

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας παραμένει χωρίς επίσημη θέση στο όλο θέμα του εκκλησιασμού και της θείας κοινωνίας.

Ωστόσο, μητροπολίτες σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι όσοι λαμβάνουν τη θεία κοινωνία μαζί με άλλους βαρέως ασθενείς, δεν έχουν ποτέ μολυνθεί, όπως και οι ιερείς που πίνουν πάντα όση θεία κοινωνία έχει απομείνει. Τα ίδια έλεγαν τονίζει η κ. Γιαμαρέλου για τους κινδύνους από το AIDS,( όπως και παλαιότερα από τη φυματίωση.).

Ανάρτηση Η. Μόσιαλου στο facebook για τον κορωνοϊό τα σχολεία και την εκκλησία

«....Για τους καρναβαλιστές η δήλωσή μου ήταν σαφής, γιατί εδώ έγινε σαφής παραβίαση των αποφάσεων της πολιτείας.
Για την εκκλησία συμμερίζομαι τους προβληματισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οδηγία της πολιτείας. Δεν έχω ακούσει κανένα ειδικό της επιτροπής εμπειρογνωμώνων να λέει κάτι. Αυτό καταδεικνύει και τη συνθετότητα του θέματος. Το πιο εύκολο για εμένα θα ήταν να υποδεικνύω με αυστηρό τρόπο τι πρέπει να γίνει, σε εκατομμύρια πιστούς που δεν παραβιάζουν το νόμο, ενώ κανείς ειδικός επίσημα δεν έχει αμφισβητήσει τίποτα.

Τι είπα λοιπόν:

Α) τόνισα ότι στις εκκλησίες έχουν ήδη διαδώσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Β) ότι οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ΔΕΝ θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία αλλά να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.
Γ) ότι υπάρχουν παλιές μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νοσημάτων, που συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει καταγραφή συγκεκριμένης λοίμωξης ή ασθένειας που να προκλήθηκε στα μέλη ποιμνίου αποκλειστικά από τη συμμετοχή στη Θεία κοινωνία (λόγω της χρήσης του Αγίου ποτηρίου από κοινού).
Δ) τόνισα ότι έχουν περάσει έκτοτε 22 χρόνια δεν έχουμε άλλες μελέτες και έχουμε ελάχιστα δεδομένα για τον νέο ιό.
Ε) ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα κάνουμε με βάση τα ανωτέρω. Θα μας το πει το ένστικτο μας.

Ναι, δεν είπα να κλείσουν οι εκκλησίες τώρα, όπως δεν το είπα και για τα σχολεία. Όπως αντίστοιχα δεν το έχει πει επίσημα κανείς ειδικός ή κάποιο πολιτικό κόμμα. Ως δημόσιο πρόσωπο όμως είπα πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει άμεσα η έμμεσα (όπως εγώ) για αυτό το θέμα.

Και οποίος παρακολούθησε την αλληλουχία των επιχειρημάτων θα είδε και το συμπέρασμα.

Θέλουμε να έχουμε ένα σοβαρό διάλογο με τους πιστούς; Η απλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό στην παρούσα φάση;

Η δική μου άποψη ήταν σαφής. Διατυπωμένη όμως με ένα τρόπο που δεν προκαλεί εκατομμύρια Ελλήνων (τη στιγμή μάλιστα που κανείς άλλος ειδικός δεν τους έχει πει να αλλάξουν κάτι). Αλλά ήμουν σαφής. Αντιμετωπίζουμε μια δυναμική κατάσταση που εξελίσσεται καθημερινά. Προτιμώ σε αυτή τη φάση, να βοηθήσω με την πείρα και τις γνώσεις μου, και να πείσω και την Πολιτεία και την Εκκλησία, αναφορικά με το τι χρειάζεται να επιτευχθεί, με απώτερο στόχο το μικρότερο πλήγμα στη δημόσια υγεία.

Ναι, δεν χρησιμοποίησα σκληρή γλώσσα απέναντι στους πιστούς που εκκλησιάζονται και κοινωνούν από κοινά σκεύη. Δεν είναι αυτή η γλώσσα της εκκλησίας ούτε η δίκη μου εξάλλου. Μια φορά μίλησα σκληρά το τελευταίο διάστημα γιατί έπρεπε να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους παραβιάζουν τις οδηγίες του υπουργείου.

Σήμερα δυσαρέστησα μερικούς φίλους, αλλά ελπίζω να με άκουσαν και να με κατάλαβαν οι πιστοί. Ελπίζω ότι οι φίλοι που δυσαρεστήθηκαν θα καταλάβουν κάποια στιγμή, τόσο τη στάση μου σήμερα, όσο και το τι προσπάθησα να κάνω τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline