Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  01:04:07

Ψυχρολουσία νέο- Σουλτάνου από Βρυξέλλες και Βερολίνο. Ευθεία καταδίκη της εκβιαστικής τακτικής του κατά Ελλάδος-Ευρώπης από την πρόεδρο της Ε.Ε. και για πρώτη φορά από την Καγκελάριο Μέρκελ. Κύριο

Κομισιόν σε Ερντογάν: Η Τουρκία να απομακρύνει τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. Να παύσει να τους χρησιμοποιεί για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς και κατά της Ελλάδος, υπογράμμισε η Καγκελάριος.

Έκανε διαπιστώσεις επί τόπου στις Καστανιές και προέβη σε δηλώσεις καταδικαστικές των μεθόδων του καθεστώτος Ερντογάν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πριν από τις συνομιλίες της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν. Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επισκεφτεί η ίδια τα ελληνοτουρκικά σύνορα μαζί με άλλους ηγέτες της ΕΕ μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», είχε τονίσει από τον Έβρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μέρκελ για πρώτη φορά: Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξή μας -Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

Την αλληλεγγύη και την στήριξή της προς την Ελλάδα εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο.

Η καγκελάριος Γερμανίας υποστήριξε μια νέα έκδοση του συμφώνου της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η Μέρκελ, μιλώντας στο ελληνογερμανικό φόρουμ, εξέφρασε την κατανόησή της για το βάρος που φέρει η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση εάν προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας» προς την κυβέρνηση της Αθήνας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει μόνη της», τόνισε. Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε, δε, «απαράδεκτη» την προσέγγιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επισήμανε ότι η συζήτηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «πολύ σημαντική» και έχει «προετοιμαστεί καλά» με τηλεφωνικές επικοινωνίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης φεύγει από τη Μέρκελ μόνο με ευχολόγια

«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ερντογάν», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία. Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά. Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί. Η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική αλληλεγγύη και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline