Πέμπτη 16 Μαϊου 2024  18:24:42

«Παπάδες στο αυτόφωρο.» Ανοικτή εντολή σε εισαγγελείς και ΕΛΑΣ για αυτόφωρες συλλήψεις και εκδικάσεις παραβατών ιερέων και ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία των εκκλησιών. Κύριο

Αυστηρή στάση με κυρώσεις για τα πρώτα τα κρούσματα απειθαρχίας, εν όψει των δύσκολων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, με κύριες τις Μ. Τετάρτη, Μ. Παρασκευή και το Μεγ. Σάββατο.


Χαρδαλιάς: Άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα για θεία κοινωνία σε ναό στο Κουκάκι και την Κέρκυρα και για ανάλογες παραβάσεις των απαγορεύσεων και των περιορισμών της Πολιτείας στη λειτουργία των Εκκλησιών για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις ημέρες του Πάσχα. Καμία εξαίρεση κανενός. Η εντολή είναι ανοικτή και κατηγορηματική :"σε κάθε ανάλογη παράβαση του νόμου, αυτόφωτο για τους παπάδες και τους αρχιμανδρίτες, δηλαδή σύλληψη και παραπομπή- στο δικαστήριο, ενώ για τους πιστούς, πάντα έξω από την Εκκλησία σύσταση και μετά εντολή να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο. Επιπλέον πρόστιμο και μάλιστα αυστηρό θα επιβάλλεται σε κάθε είδους αναρμόδια πρόσωπα, τα οποία θα βρεθούν εντός των Ναών λχ. είτε Δήμαρχοι και παράγοντες των ΟΤΑ είτε επίτροποι, ψάλτες και άλλοι του κύκλου της τοπικής Εκκλησίας».

Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τα περιστατικά παραβάσεων, κόντρα σε αποφάσεις της Πολιτείας αλλά και της Ιεράς Συνόδου, που σημειώθηκαν χθες Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020 σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στη Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιας σε δήλωσή του τόνισε ότι "αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες".

Να σημειωθεί ότι στο Κουκάκι σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας φέρεται ο ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου, να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού, κάτι για το οποίο η Αρχιεπισκοπή θα πραγματοποιήσει έρευνα για το κατά πόσο παραβιάστηκαν οι κανόνες που θέσπισε το κράτος για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Παρόμοια περίπτωση κοινωνίας πιστών, φέρεται να υπάρχει και στη Κέρκυρα και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Το κακό παράδειγμα απέναντι στον μεγάλο αγώνα που δίνει η Ελλάδα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έγινε η δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.
Συγκεκριμένα παρά την απόφαση η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να πραγματοποιηθεί εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας και της Ιεράς Συνόδου στην λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων εκτός από τους ιερείς και τους ψάλτες έδωσαν το «παρών» και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανάμεσά στους παρευρισκόμενους ήταν η δήμαρχος Κερκυραίων Μερόπη Υδραίου, αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός, αγνοώντας τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπογραμμίζει δε ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline