Δευτέρα 13 Μαϊου 2024  23:55:50

Ο Αλεξ. Τσίπρας κατηγορεί για «μεγάλο σκάνδαλο» τον Κυρ. Μητσοτάκη για τα επιδόματα στους επιστήμονες, ζητεί παραίτηση του υπουργού Εργασίας και συζήτηση στη Βουλή. Θα ορισθεί την άλλη εβδομάδα. Κύριο

Μετά από καιρό παθητικότητας, χωρίς δυναμική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιλέγει μια στρατηγική ρήξης για το συγκεκριμένο θέμα. Ανεβάζει τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θέτει πλέον στο στόχαστρό του τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη πρώτη απάντηση, σκληρή πολιτικά, έδωσε ο βαλλόμενος υπουργός Εργασίας Ν. Βρούτσης, του οποίου ζητήθηκε η παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για τραγικούς ισχυρισμούς και γελοίους, που θα λάβουν την απάντηση τους στην Βουλή (οπότε θα γίνει σχετική συζήτηση με τον Κυρ, Μητσοτάκη), οπότε και θα φανεί ότι κάποιοι συνεργάτες του παραπλάνησαν και εξέθεσαν τον κ.Τσίπρα.. Γενικής πάντως , κοινή εκτίμηση είναι ότι ανεβάζει τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτει πλέον στο στόχαστρό του τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα: «Ανεπαρκής αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών μέσω εξευτελιστικών προγραμμάτων ψευτοκατάρτισης και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος».

Για το συγκεκριμένο θέμα και τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αργά το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα τηλεσύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες, όπου και αποφασίστηκε να ενταθεί η πίεση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και συνολικά στην κυβέρνηση για σειρά ενεργειών της.
Η κεντρική γραμμή, όπως αυτή αποφασίστηκε στη σύσκεψη, είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων. Η πρώτη κίνηση έγινε με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης και αναμένεται και άλλη κίνηση με το αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τις επιπτώσεις της από την πανδημία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θέσει και το ζήτημα με το «μαξιλάρι» των 37 δισεκ. Ευρώ.

Η λογική που επικρατεί στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει ευθεία αντιπαράθεση των δυο αρχηγών, του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς πιστεύουν ότι σε πολλά ζητήματα οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού δεν θα είναι επαρκείς και θα δοθεί μια καλή ευκαιρία να προβληθούν και οι θέσεις του κόμματος και να αναδειχθούν τα λάθη της κυβέρνησης.

Η πρώτη πράξη όμως αυτής της στρατηγικής είναι η κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης, στην οποία ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση νομοθετεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για θέματα άσχετα με τα έκτακτα και κατεπείγοντα υγειονομικά ζητήματα, όπως τα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποφεύγει την πλήρη και έγκαιρη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου αφενός να μην αναμετρηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με το ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη της κοινωνίας και αφετέρου να μην υποβληθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε σχέση με την κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων.
«Η πρόσφατη, ωστόσο, υπόθεση των Voucher της δήθεν κατάρτισης συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα αδιαφορίας για τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών/ επιστημόνων καθώς και κυνικής εξυπηρέτησης συμφερόντων εν μέσω κρίσης» σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο της ερώτησής του υπογραμμίζει ότι «αποδεικνύεται έτσι, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» και των ανθρώπων της «αριστείας», δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη».

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι «γιατί τώρα, την ώρα της κρίσης, που οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της αριστείας και της «μεσαίας τάξης», οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και τον εξευτελισμό από την πλευρά της κυβέρνησής σας» και παραθέτει τα εξής επιχειρήματα:

Α. Πρώτα από όλα γιατί τους εξαιρέσατε από τη χρηματοδότηση των 800€ για την περίοδο Μαρτίου –Απριλίου, παρά τις αρχικές προσωπικές εξαγγελίες σας, δίνοντας τους μόνο αόριστες υποσχέσεις για τον Μάιο.

Β. Δεύτερον, διότι η στήριξή τους δεν ήταν επαρκής και δεν ήταν άμεση. Τους εμπλέξατε, χωρίς επιλογή τους, σε μια απρόσφορη να δώσει λύση στο χρηματοδοτικό τους πρόβλημα διαδικασία κατάρτισης, που προσιδιάζει στην προώθηση ανέργων στην αγορά εργασίας. Έκαναν Πάσχα χωρίς να λάβουν καν τα 400€ της α΄ δόσης, ενώ το σύνολο των 600€ δεν ξέρει κανείς αν θα έχει δοθεί ακόμη και μετά τα μέσα και έως τα τέλη Ιουνίου, δηλ. τρείς ή και πλέον μήνες απ' την έναρξη της κρίσης.

Γ. Ισχυρισθήκατε ότι αξιοποιείτε ευρωπαϊκούς πόρους, εξοικονομώντας εθνικούς πόρους. Είτε ευρωπαϊκοί, είτε εθνικοί, όμως, οι πόροι δεν είναι για ανορθολογική κατασπατάληση. Παρά το γεγονός ότι ήταν δυνατή η απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, τελικά για λιγότερη στήριξη, επιβαρύνατε περισσότερο τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλ. περίπου κατά 80 εκατομμύρια ευρώ.
«Χρήματα που, χωρίς λόγο, αντί να στηρίξουν τους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες, πηγαίνουν ασκόπως σε 399 ΚΕΚ και, ιδίως, σε 7 παρόχους πλατφόρμας τηλεκατάρτισης, χωρίς καν να φροντίσετε να υπαχθούν σε έναν πλήρη, σοβαρό έλεγχο ποιότητας. Με αποτέλεσμα να βοά το πανελλήνιο από πλείστα παραδείγματα κακής και χαμηλής ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι απευθύνονται σε επιστήμονες. Και το κρίσιμο ερώτημα στα χείλη της κοινής γνώμης, είναι ποιοι είναι εκείνοι που ευνοήσατε τόσο απροσχημάτιστα μέσα στην κρίση και για ποιόν λόγο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτήσεις που θέτει ο Αλ. Τσίπρας προς τον Πρωθυπουργό είναι οι εξής:
1. Γιατί, σε αντίθεση με την εξαγγελία σας της 19ης Μαρτίου, επιλέξατε τελικά την οικονομική στήριξη των επιστημόνων μέσω της διαδικασίας κατάρτισης, ξοδεύοντας άσκοπα 80 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, ενώ θα μπορούσατε να τους εντάξετε απευθείας στην έκτακτη χρηματοδότηση των 800€;
2. Τι είναι αυτό που σας οδηγεί, παρά την κατακραυγή για τα κακής ποιότητας voucher, να επιμένετε και να μην ακυρώνετε, έστω και τώρα, αυτή την άσκοπη, αδιαφανή και εξευτελιστική για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαδικασία, αποκαθιστώντας την αξιοπρέπειά τους μέσω μιας έκτακτης χορήγησης επιδόματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline