Τρίτη 14 Μαϊου 2024  06:14:40

Η πρώτη και περιορισμένη άρση των απαγορευτικών μέτρων: Ανοίγουν στις 27 Απριλίου υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία. Και τομείς του λιανεμπορίου. Κύριο

Ενδεχομένως να ανακοινωθεί μαζί το άνοιγμα (πάντα με μέτρα προφύλαξης για καταστηματάρχες, υπαλλήλους και πελάτες) τα μικρά καταστήματα, τομείς του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια. Όχι στα σχολεία.

Πρώτο άνοιγμα μιας αργόσυρτης διαδικασίας, που θα κρατήσει τουλάχιστον ενάμιση μήνα έως την ριζική απελευθέρωση της οικονομίας, της αγοράς και της καθημερινότητας των Ελλήνων..Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό θα ξεκινήσει από την Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας είπε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα».

Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Πώς θα λειτουργήσει η Δικαιοσύνη μετά την άρση των μέτρων

Επείγουσες δικαστικές διαδικασίες, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα, οι προσημειώσεις υποθηκών σε ακίνητα και άλλες, περιλαμβάνονται σε εκείνες που θα διεξάγονται, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και στη δικαιοσύνη για την πανδημία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ενημέρωσε τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό στο χώρο της δικαιοσύνης.

Αρχικά, ανέφερε, ότι θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, με σκοπό να τονωθεί η αγορά των ακινήτων και των μεταβιβάσεων, ενώ σε πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία αρχικά μόνον οι επείγουσες διαδικασίες θα λειτουργήσουν.
Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και μετά από τις αποφάσεις των ειδικών και των εμπειρογνωμόνων.

Σε ό,τι αφορά την παράταση του δικαστικού έτους το καλοκαίρι, ολόκληρο τον Ιούλιο, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, ότι είναι κυβερνητική απόφαση για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στην εκδίκαση των υποθέσεων, ποινικών, αστικών, φορολογικών, διοικητικής φύσεως και άλλες, που έχουν παγώσει λόγω των μέτρων για τον κορωνοιό.
Παράλληλα ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε ότι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της δικαιοσύνης θα γίνει με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline