Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  16:41:39

Φροντίδα και για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Τα κλειστά σύνορα και η αποστολή υλικού κατά του κορωνοιού. Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ράμα για τα θέματα αυτά. Κύριο

Με διπλό σκοπό είχε ειδική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα τόσο για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις σχέσεις και επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες και τους κατοίκους τους.

Στην τελική ευθεία για τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού βρίσκεται η Ελλάδα, της οποίας τα μέτρα λήγουν στις 27 Απριλίου., τα οποία θα συνδεθούν σταδιακά και με ανοίγματα σχέσεων, (εμπορικές, οικονομικές, συγκοινωνιακές) με άλλες χώρες Και ιδιαίτερα με χώρες όπως η Αλβανία , με τις οποίες έχουμε σχέσεις γειτονίες, οικονομικές κλπ αλλά και λόγω της ελληνικής ομογένειας..

Την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τις μικρές επιχειρήσεις και τα μικρά εμπορικά καταστήματα να είναι τα πρώτα στη σειρά που θα επαναλειτουργήσουν.
Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα. Γνωστό ανθέλληνα και διώκτη της ελληνικής ομογένειας, αλλά σε σοβαρή αμφισβήτηση πλέον μέσα στη χώρα του.

Οι δυο τους συζήτησαν για τα μέτρα που έχουν λάβει οι δύο χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και για την πολιτική εξόδου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η διασύνδεση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει διακόψει από τις 15 Μαρτίου τις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με την Αλβανία στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του Κορωναιού.

Βοήθεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Φαρμακευτικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό έστειλαν στους Έλληνες της Αλβανίας η Περιφέρεια Αττικής και η Ένωση Συγγενών Πεσόντων του Έπους του '40.
Τη βοήθεια παρέδωσε, σήμερα, στο ιατρικό κέντρο του Δήμου Δρόπολης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης.
Παρόμοια βοήθεια ετοιμάζουν οι παραπάνω φορείς και για τον άλλο ελληνικό μειονοτικό Δήμο, αυτόν της Φοινίκης στο νομό Αγίων Σαράντα, ενώ ο Έλληνας Πρόξενος ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό από την Ελλάδα θα δοθεί και στο περιφερειακό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου.

Ο δήμαρχος της Δρόπολης Δημήτρης Τόλης ευχαρίστησε επί της ευκαιρίας το Γενικό Προξενείο για τη συμβολή του στη βοήθεια των ομογενών τη δύσκολη τούτη περίοδο αλλά και τους φορείς στην Ελλάδα που μεριμνούν για την αποστολή βοήθειας στους Έλληνες της Αλβανίας.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕ Η ΓΡΙΠΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Σε ρυθμούς κανονικότητας προσπαθεί να επιστρέψει η Αλβανία, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό, σε ό,τι αφορά στην οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση της γείτονος επέτρεψε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπου 600 τομείς, στην προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 που έχει ήδη προκαλέσει την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας.

Η δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί κυρίως στη γεωργία και τη κτηνοτροφία, στην παραγωγή τροφίμων, στη μεταλλευτική βιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς και στον τομέα της αλιείας, σύμφωνα με έναν κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο. Αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, στις 9 Μαρτίου, οι αρχές της χώρας των 2.8 εκατ. κατοίκων επέβαλαν μέτρα περιορισμού, τη διακοπή σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων εκτός των φαρμακείων και των καταστημάτων τροφίμων.

Οι τράπεζες, οι προμηθευτές γεωργικών προϊόντων και οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών δεν επηρεάστηκαν από τα μέτρα. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά πως η επιβράδυνση της οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες της τάξης των 540 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό μέχρι τον Ιούνιο. Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την αρχή της κρίσης, δηλαδή, το 4% του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καταστήματα που πωλούν καλλυντικά μπορούν επίσης να ξανανοίξουν, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα κομμωτήρια ή τα ινστιτούτα αισθητικής, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Τα ξενοδοχεία που τηρούν τους όρους που απαιτούνται μπορούν να επαναλάβουν τη δραστηριότητά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα φυσικής απόστασης και άλλους κανονισμούς ασφαλείας, όπως το να φορούν μάσκες και γάντια. Παραμένει ωστόσο σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:30 έως τις 05:00 της επομένης. Χρειάζεται επίσης ειδική άδεια για την κυκλοφορία με αυτοκίνητο. Μέχρι σήμερα, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο 26 ανθρώπων στην Αλβανία. Τουλάχιστον 560 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, εκ των οποίων 314 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline