Κυριακή 12 Μαϊου 2024  18:48:13

Μακάβρια σενάρια για Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο. Μέχρι 600-700 κρούσματα ημερησίως και ανάλογοι θάνατοι. Ήδη ο καθηγητής Γ. Μόσιαλος ανεβάζει τα «πραγματικά κρούσματα» σε .... 1.500-2000 τη ημέρα. Κύριο

Ανησυχία και εισηγήσεις όλων των καθηγητών της Εθνικής Επιτροπής κατά της Πανδημίας για νέα έκτακτα μέτρα, από την κατάργηση της ΔΕΘ και το ωράριο στο Δημόσιο μέχρι την τηλεργασία και στην αναβολή στη έναρξη όλων των σχολείων.

Η ραγδαία και παρατεινόμενη αύξηση των κρουσμάτων Κορωναιού τις τελευταίες ημέρες, έχει προκαλέσει ιδιαίτερα ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους καθώς οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας. Μετά μάλιστα τα χθεσινά.... 203 .κρούσματα. Ανησυχία έντονη τουλάχιστον μέχρι τις 15-20 Αυγούστου, όπου δεν αποκλείεται-το αντίθετο, μάλιστα – να υπάρξουν φαινόμενα ομαδικών μολύνσεων τύπου Πόρου, Ξάνθης, Κρανιδίου και Λάρισας σε ευρύτατη κλίμακα.

Αν και είναι θετικό ότι παραμένει χαμηλός ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, εντούτοις ανησυχία προκαλεί ότι η νόσος Covid-19 κυκλοφορεί μέσα στα νοσοκομεία της χώρας, χτυπώντας τόσο υγειονομικούς όσο και ασθενείς. Ευρύτατες οι ανησυχίες και ζοφερές για τις εξελίξεις το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, με διάφορα σενάρια να κυκλοφορούν για αναπόφευκτους περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Ανησυχία και εισηγήσεις όλων των καθηγητών της Εθνικής Επιτροπής κατά της Πανδημίας για νέα έκτακτα μέτρα, ήδη έχουν υποβληθεί στην Κυβέρνηση. Με συγκεκριμένες προτάσεις, από την κατάργηση της ΔΕΘ και το ωράριο στο Δημόσιο μέχρι την τηλεργασία και στην αναβολή στη έναρξη όλων των σχολείων.

ΟΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΛΈΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ειδικότερα, ανησυχία και προβληματισμό, προκαλούν οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου ο ιός να μην μετατραπεί σε εφιάλτη.
Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα και τοπικό lockdown στην Κεντρική Μακεδονία είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής που μπορούν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός τονίζοντας πως αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του που καταγράφει ο κορωνοϊός τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.

Αυτά είναι τα δεδομένα που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί με αφορμή τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Ηλ. Μόσιαλος: Πιθανό ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος κατά οκτώ - δέκα φορές

«Καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρούει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι κατά οκτώ έως 10 φορές μεγαλύτερος.

«Τριψήφιος αριθμός (152) κρουσμάτων και σήμερα. 17 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές)» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σημείωσε δε ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική.

«Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε» συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

«Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί» σημείωσε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline