Κυριακή 19 Μαϊου 2024  00:42:37

Χωρίς ελπίδες βελτίωσης η Αττική.... Της ετοιμάζουν νέα μέτρα: παντού μάσκα έξω από το σπίτι-έλεγχος στις πλατείες, ιδιαίτερα Παρασκευές και Σάββατα- μειωμένες ουρές σε εφορίες, Τράπεζες, ΔΕΚΟ. Κύριο

Πάλι χθες 354 νέα κρούσματα και τέσσερις θάνατοι .78 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

1.Τα κρούσματα στην Αττική επιμένουν, δεν υποχωρούν, κινούνται σε επικίνδυνα επίπεδα για όλη την κοινωνία.

Καθημερινά ανιχνεύονται σταθερά κοντά στα 200, όλα δείχνουν ότι ο μήνας θα κλείσει με πάνω από 4.000 κι όλα αυτά ενώ απομένουν μερικά εικοσιτετράωρα πριν συμπληρωθούν οι δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση του πρώτου πακέτου μέτρων, οπότε και θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την αποτελεσματικότητα τους.
Έτερες πηγές ανησυχίας συνιστούν οι κλειστές δομές και τα γηροκομεία, όπως η περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου αργά το απόγευμα σήμερα εντοπίστηκαν δεκάδες νέα κρούσματα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18,475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

2.Σύψας στο MEGA ως προπομπός: Πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας.

Στο κεντρικό δελτίο του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο Νικόλας Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό.
«Να τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει» ανέφερε ο κ. Σύψας ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που εισηγούνται πολλοί λοιμωξιολόγοι. «Δυστυχώς έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των τεσσάρων βασικών κανόνων. Η εικόνα που βλέπουμε έξω δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης της επιδημίας» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν αυτά τα μέτρα επαρκούν, υπογράμμισε «ό,τι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει», κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

Οι παρεμβάσεις στα ΜΜΜ είναι απαραίτητες. «Η χωρητικότητα πρέπει να είναι στο 60%. Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια στις γραμμές», σημείωσε.
«Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους» τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.
Ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, τον πραγματικό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που γνωρίζουμε, ο κ. Σύψας ανέφερε: «Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε, γι' αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing.»
Κλείνοντας ο καθηγητής, συμβούλεψε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να φορούν μάσκα παντού και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

3.Χωρίς ελπίδες βελτίωσης η Αττική, παρά τους περιορισμούς που πάρθηκαν και οι οποίοι δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Με ανησυχία στην Κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής ήδη μελετούν νέα μέτρα ως αναγκαία. Όχι μονομερώς για τους 65 ετών και άνω, γιατί θεωρείται ότι θα προκαλέσουν μεγάλο κόστος και επιπλέον επειδή οι νεώτερης ηλικίας είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της νέας έξαρσης της μόλυνσης. . Ανάμεσα τους παντού μάσκα έξω από το σπίτι σε κάθε παρουσία στους δρόμους, και βεβαίως παντού στους κλειστούς χώρους. Έλεγχος στις πλατείες στων μαζικών συναντήσεων και συνωστισμών, ιδιαίτερα Παρασκευές και Σάββατα- Προσπάθεια για μειωμένες ουρές σε εφορίες, Τράπεζες, ΔΕΚΟ, με προσδοκίες ότι θα μειωθούν στους σταθμούς των συγκοινωνιών..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα