Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  17:32:38

«Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους μας. Με πολλούς περιορισμούς σε αριθμό ατόμων και μετακινήσεις».... Ο Μητσοτάκης προετοιμάζει τον κόσμο. Κύριο

«Είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεστε και εσείς από τις επαφές σας- η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες είναι κουρασμένοι, είναι αγχωμένοι, είναι στενοχωρημένοι, είναι ανήσυχοι, είναι προβληματισμένοι».

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, κατά τον Πρωθυπουργό όπως είπε χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προετοιμάσει τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Να μην τρέφουν αυταπάτες ότι πρόκειται λ.χ. να καταργηθεί το Lockdown, να καταργηθούν πολλές απαγορεύσεις και κλεισίματα κλπ. . Αντίθετα με πολύ αυστηρούς περιορισμούς θα δούμε τους δικούς μας, να λάβουμε μέρος σε εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις ψυχαγωγίας και να μετακινηθούμε στη επαρχία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, ενώ επισήμανε πως «είναι στο χέρι μας, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα, να μην υπάρχει καθολική απαγόρευση και να μπορέσουμε και τα Χριστούγεννα να βρεθούμε -πάντα με πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς, αυτή τη φορά τουλάχιστον- με τους ανθρώπους που αγαπάμε». Χωρίς δηλαδή τις παλαιές μεγάλες συγκεντρώσεις και τις διασκεδάσεις σε κέντρα ψυχαγωγίας και εστιατόρια.

Στην έναρξη της συζήτησης, ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν τον εξής διάλογο:
Κυρ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας συναντώ, έστω και διαδικτυακά. Είναι σημαντικό, νομίζω, να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, ότι σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες οι όποιες συναντήσεις ή συζητήσεις μπορούν να γίνουν μέσω του διαδικτύου. Αυτό να είναι κάτι το οποίο να το επιδιώκουμε, καθώς επιθυμούμε να περιορίσουμε την κινητικότητα όσο περισσότερο γίνεται. Οπότε, εύχομαι σε έναν μήνα από τώρα, στην επόμενη τακτική μας συνάντηση, του Δεκεμβρίου, τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα, για να μπορέσω να έρθω να σας επισκεφθώ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ήθελα να σας ενημερώσω, εν τάχει, κατ' αρχάς, για τα αποτελέσματα του ταξιδιού μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή της Διακήρυξης για τη σύναψη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης με τη χώρα αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ.

Δημιουργείται, πιστεύω, ένα πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που έχει μια διάσταση αφενός οικονομική, αφετέρου αμυντική, στην οποία και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Νομίζω ότι ήταν στο σύνολό του ένα επιτυχημένο ταξίδι και μία απόδειξη ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, τον τελευταίο χρόνο, έχει καταφέρει και έχει χτίσει νέες συμμαχίες χωρών που βλέπουν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία που την αντιλαμβανόμαστε και εμείς.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού

Ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που είναι και το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές ότι ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δέχεται μία σημαντική, μια αυξημένη πίεση, στην οποία όμως έχει καταφέρει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί. Και θα ήθελα και πάλι να επαναλάβω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στα νοσοκομεία μας, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους θαλάμους COVID-19, συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μια πανδημία, η οποία μας χτυπάει -όχι μόνο εμάς στην Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο- με μία πρωτοφανή ένταση. Και παρά τις συνθήκες πολύ αυξημένης πίεσης, έχουν καταφέρει και τα έχουν βγάλει πέρα.

Ξέρω, επίσης, ότι -και είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεστε και εσείς από τις επαφές σας- η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες είναι κουρασμένοι, είναι αγχωμένοι, είναι στενοχωρημένοι, είναι ανήσυχοι, είναι προβληματισμένοι. Και θεωρώ αυτά τα συναισθήματα απολύτως κατανοητά. Και γι' αυτό, νομίζω, ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για τα ζητήματα αυτά να μιλάμε πάντα με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη διαφάνεια.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Δύο είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή:

Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θέλω να σας πω ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνον όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ' όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως «στο κόκκινο», όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα.

Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να στεκόμαστε πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνουμε πράξη την προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης για κοινωνική αλληλεγγύη τη στιγμή της κρίσης. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Ήδη σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία εξήγγειλαν ότι για τους συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας- θα υπάρξει διπλασιασμός του ποσού για τα Χριστούγεννα. Είναι μία κίνηση στήριξης αυτών των συμπολιτών μας, οι οποίοι σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο και αναζητούν έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline