Σάββατο 4 Μαϊου 2024  22:40:40

Μετά την ψυχρολουσία των κυρώσεων από τις ΗΠΑ σιωπηλός ο λαλίστατος Ερντογάν, γλυκερός ο Τσαβούσογλου προς Πομπέο, παραπονιάρης ο ιέρακας Χ. Ακαρ. Κύριο

Κανένας δεν επανέλαβε τις ανώνυμες απειλές του ΥΠΞΕ ότι η Τουρκία θα πληρώσει με... αντίποινα τις ΗΠΑ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400 Με πρωτοβουλία του Τούρκου ΥΠΕΞ και σε κλίμα απλών παραπόνων και διαβεβαιώσεων για τις συμμαχικές τους προθέσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».
Ανοιχτές οι εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά – Αλλαγές στο όριο πιστών – Ολα τα μέτρα μέχρι τις 7/1

Οργή Ακάρ: Κλονίζεται η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα σε εμπρηστικές δηλώσεις για τους S-400 είχε προβεί και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Σκληρή απάντηση Πομπέο στη Ρωσία

Ακόμα, ο Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τα όσα είπε ομόλογός του αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε στις κατηγορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή της Μεσογείου.
Ο κ. Πομπέο επισήμανε πως η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα στη Συρία, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες.
«Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν κάποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να εμποδίσει την πρόοδο σε περιφερειακά ζητήματα, είναι η Ρωσία, η οποία ενεργεί μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της εις βάρος ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο Πομπέο το απόγευμα της Τρίτης.

Οι κυρώσεις αφορούν αμιγώς το στρατιωτικό σκέλος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και στοχεύουν σε σημαίνουσες προσωπικότητες της Τουρκίας (μεταξύ άλλων τον Ισμαϊλ Ντεμίρ από την τουρκική προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας και το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας).

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών στη Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε:
• Χρηματοδότηση από αμερικανικά και διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και τράπεζες
• Άδειες εξαγωγής από τις ΗΠΑ
• Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της

«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς και του προσωπικού της και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στο ρωσικό αμυντικό τομέα, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αιτιολογώντας την απόφαση της Ουάσιγκτον.

«Οι κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας» διαμήνυσε, καλώντας πάντως την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υποχρεωμένος να επιβάλει κυρώσεις σε όσους «εμπλέκονται εν γνώσει τους» σε συναλλαγές με τους ρωσικούς τομείς άμυνας και πληροφοριών, σύμφωνα με τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων», ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθυστέρησε επανειλημμένα να αναλάβει δράση εναντίον της Τουρκίας.

Οι αμερικανοί νομοθέτες αύξησαν την πίεση στον Τραμπ, συμπεριλαμβάνοντας μια ρήτρα στον αμυντικό προϋπολογισμό για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400, νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα με ευρεία πλειοψηφία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline